CEWE Fotolab
DJI dron

Hrátky s drony: Objevujte svět z ptačí perspektivy!

To, o čem jsme si před příchodem dronů mohli nechat zdát, se nyní stává skutečností. Díky tomu, že se ceny dronů pro běžné uživatele v poslední době dostaly do relativně rozumných relací, kvalitní fotky a videa z úžasných úhlů může nyní opravdu každý. Ať už jedete na výlet do přírody, procházku, nebo výlet na kole, drony vám umožní vrátit se domů s nevšedními záběry.

Jak vybrat první dron?

Jaký dron je pro vás ideální na začátek, samozřejmě záleží na vašich požadavcích. V oblasti uživatelských dronů bychom ale určitě doporučili drony od značky DJI, která je v tomto segmentu současnou jedničkou. Již základní dron (DJI Spark) je nabitý zajímavými funkcemi, natáčí Full HD video a pořídíte ho za cenu okolo 13 000 Kč. Vyšší modely pak nabídnou 4k video, delší letovou dobu nebo pokročilé protikolizní systémy. Pro „fajnšmekry“ jsou tu vyšší řady dronů, které nabízí větší snímače, možnost výměny objektivů, apod. Všechny tři modely určené běžným uživatelům (DJI Spark, Mavic Air, Mavic PRO) mají navíc sklopná ramena, takže jsou velmi skladné a ideální např. na výlety, kde nezabírají příliš místa v batohu.

Novinka DJI Mavic AIRČtěte také: Nový dron DJI Mavic Air – cenově dostupnější dron nabitý funkcemi

DJI
Spark

Panasonic LUMIX GH5
Dji
Mavic Air

Panasonic LUMIX GH5
DJI
Mavic Pro

Panasonic LUMIX GH5
Snímač 1/2,3″ CMOS 1/2,3″ CMOS 1/2,3″ CMOS
Video Full HD (1920 x 1080px) 30p 4k (3840 x 2160px) 24/25/30p
Full HD (1920 x 1080px) 120p
4k (3840 x 2160px) 24p
Full HD (1920 x 1080px) 90p
Foto 12 Mpx 12 Mpx 12 Mpx
Max. doba letu 16 minut 21 minut 27 minut
Max. dosah (s ovladačem) 2 km 4 km 7 km
Max. rychlost 50 km/h 68,4 km/h 65 km/h
Podpora gest
Stabilizátor 2osý 3osý 3osý
Rozměry 143 x 143 x 55 mm
(rozložený)
168 x 184 x 64 mm
rozložený
305 x 244 x 85 mm
rozložený
Hmotnost 300 g 430 g 743 g
Cena Individual:
12 990 Kč
Fly More Combo:
18 990 Kč
Individual:
21 990 Kč
Fly More Combo:
26 990 Kč
Individual:
27 990 Kč
Fly More Combo:
33 990 Kč

S čím létá Kubajsz?

Jakub Fišer KubajszAhoj, jmenuju se Kuba Fišer, ale v online světě vystupuju pod přezdívkou Kubajszcom. Krom toho, že chodím do normální práce má rád cestování, focení a enduro na horských kolech. No a výsledky těchto činností pak můžete vidět například na mém Instgramu @kubajszcom.

V poslední době mě samozřejmě zaujala možnost fotit z ptačí perspektivy. Občas totiž stojíte například někde na vyhlídce a říkáte si, jak by to místo asi mohlo vypadat z protější strany. Proto jsem si minulý rok koupil DJI Mavic Pro. Vzal jsem ho do Norska a na pár dalších výletů. Docela mě to bavilo, ale nějak mě nebavilo ho brát s sebou, v batohu zabral hodně místa a celková manipulace než vzlítl nebyla úplně jednoduchá. Nedávno jsem si pořídil nový DJI Mavic Air a hned jsem věděl, že to je přesně to, co jsem potřeboval.

DJI Mavic Air ukázkový snímek

 

Pořídil jsem si jej samozřejmě ve Fly more combu, jelikož mít dvě baterky navíc a všechno to příslušenství, se opravdu vyplatí. Air nezabere víc místa než středně velký objektiv a ovladač je parádně skladný. Hodně mě baví také funkce, které jsou ideální například pro sdílení na sociálních sítích. Například Asteriod, Boomerang, nebo parádní sférické panorama. Samotného mě pak baví spíš si jenom létat a ani se moc nestarat o focení či točení.Kubajsz DJI Mavic Air

Já dron beru jako takové zpestření a možnost nevšedního pohledu. Nemluvě o tom, že DJI Mavic Air je celkem cenově dostupný, ale stejně v něm naleznete ty nejmodernější technologie a funkce. Pro ty, kdo by s dronem nelétali tak často a nevyužijí 4k video, je celkem zajímavou volbou DJI Spark. Tak neváhejte, s drony si užijete spoustu zábavy!

Nechte se dronem sledovat

Nové drony DJI mají speciální funkce. Umožňují například zvolení objektu, který mají sledovat. Pak už můžete jenom nasednout na kolo, lyže, nebo jít pěšky a dron vás bude z předem nastaveného úhlu a výšky následovat. Díky vestavěným sensorům dokáží dokonce detekovat i překážky, které jim stojí v cestě. Pokud tedy navedete dron např. do stromu, zastaví se před ním a nebude vás dále následovat.

Pozor na pravidla!

I když mají moderní drony poměrně velký dosah pro bezdrátové ovládání, musíme mít stále na paměti, že podle platné legislativy bychom měli mít letoun stále na dohled. Neměli bychom lítat ani nad hlavami lidí, silničními komunikacemi, železnicemi, vodními zdroji, aj. Přesná pravidla tedy doporučujeme pečlivě prostudovat.
Existují také tzv. „bezletové zóny“, jako jsou např. letiště, elektrárny apod., kde je létání přímo zakázáno. Drony DJI ale mají tyto zóny zaznamenané přímo v aktualizovaném software a v takových zónách vám ani nedovolí vzlétnout.

Přidat komentář