CEWE Fotolab

Herečka Denisa Pfauserová: „Budu i fotografkou svého miminka“

Za fotografku se Denisa ještě nepovažuje. Doteď si vystačila spíše s mobilem, jenže s těhotenstvím přišla chvíle, kdy se rozhodla sáhnout po něčem sofistikovanějším, tak si pořídila bezzrcadlovku Canon a začala se učit fotit novorozence… 

Co tě přimělo k tomu, aby jsi začala fotit na profesionální fotoaparát, když spousta lidí v této době spoléhá na snímky z mobilu?

Chtěla bych trošku pozvednout svůj Instagram na vyšší level. Proto jsem si pořídila fotoaparát Canon EOS R6 Mark II. Doposud jsem fotila hlavně mobilem, takže se s tímto foťákem zatím seznamuji. Určitě využiji i některý z fotografických kurzů, které Canon pořádá. Mám kurzy ráda, ať už jde o vázání kytek nebo vaření, protože nikdy nevíš, co se ti bude hodit.

Jaký je, podle tebe, rozdíl v kvalitě fotek pořízených touto bezzrcadlovkou oproti těm, které vzniknou na mobilu?

Výsledek je úplně jiný. Hlavní rozdíl vidím u portrétního focení, kde chci docílit rozmazaného pozadí. U fotky z mobilu jsem si všimla špatného rozmazání v okolí vlasů nebo brýlí. Postava jako by byla vyříznutá. Když se podívám na svůj feed, tak přesně poznám, kdy jsem začala na Instagram dávat fotky z profesionálního fotoaparátu. Prostě jsou krásnější.

Cenné rady a zkušenosti, jak pracovat s novým fotoaparátem, jsi získala od své kamarádky, která je zároveň profesionální fotografkou. Co jsi se všechno musela naučit a pochopit, než vznikla první fotka, se kterou jsi byla spokojená?

Naučila jsem se používat clonu, ISO a čas. Takové ty základy. Vyzkoušela jsem si, jak nastavení ovlivňuje výsledný snímek. Kromě toho jsem brala v úvahu kompozici fotografie. Úplně mě chytlo fotografování dětských nožiček. Po chvilce experimentování jsem se naučila ostřit na chodidla, v jiném případě jsem ostřila na oči.

Věřím, že focení miminka pro tebe bylo užitečné a brzy to využiješ v praxi, protože se staneš mámou. Máš v plánu využít fotografické dovednosti a pořídit první fotky miminka sama, nebo to přenecháš profesionálnímu fotografovi?

Možná za mnou do porodnice přijede Helena Trnková, fotografka, která mě s novým fotoaparátem učila. Ona totiž fotí úplně ty první vteřiny po „vylíhnutí“. Zaměřuje se na prvotní kontakt dítěte s mámou, první dotyky a pohledy. Fotografování těchto okamžiků je mnohem běžnější třeba v Americe než u nás v Čechách. Jsem moc ráda, že jsem se seznámila s fotografkou, která má pro tento specifický žánr opravdu cit. Místo toho, aby z porodu dělala něco drastického, jemně a citlivě zachycuje všechny ty krásné momenty.

Až se vrátím z porodnice domů, budu už chtít tu naši malou zachytit mýma očima. Když se dívám na vlastnoručně pořízenou fotografii, mám jiné pocity, než když ji udělá někdo jiný. Ráda si pak takovou fotku vystavím.

Tyto fotky vystavíš na Instagram, nebo je vytiskneš a zarámuješ? Jaký je tvůj názor na tisknutí fotek v digitální éře?

Děsí mě představa, že všechny naše digitální vzpomínky mohou být jedním elektronickým zkratem vymazány. Mít je i v tištěné podobě se vyplatí. Mám ráda fotky v rámečcích nebo vložené do fotoalba. Zkrátka se mi líbí ten návrat k retro vnímaní fotky. Moje máma vždycky říkala, že kdyby u nás vypukl požár, po ujištění, že jsme všichni v pořádku, by nejdříve vynesla fotky. Líbí se mi i tradice mé kamarádky, která nám po návratu z dovolené otevře fotoalbum a vypráví u toho zážitky.  Myslím, že teď, až se stanu maminkou, určitě využiji přenosnou tiskárnu SELPHY CP1500 od Canonu. Doufám, že budu mít dost času fotit, tisknout a psát popisky k fotkám do fotoalba. Moje generace taková alba s rukopisem rodičů má a já bych na to chtěla navázat.

Jako influencerka jistě plánuješ zkušenosti s mateřstvím sdílet s fanoušky na Instagramu. Můžeme očekávat, že se s námi podělíš i o ty první chvíle v porodnici?

Záleží, jak fotky dopadnou, ale určitě se budu chtít podělit o krásné emoce. Já nebudu tou mámou, která dítěti dá přes obličej srdíčko nebo smajlíka. Zároveň ale chápu, když na to má někdo jiný názor.

Dokázala by sis říct, jaké fotky na Instagramu ti zaručeně fungují? Existují nějaké osvědčené tipy a triky?

Patřím k lidem, kteří se rádi dívají na vlastní feed, proto vybírám fotky, na kterých se sama sobě líbím, nebo mi připomínají hezkou událost. Fungují mi fotky, na kterých jsem já. Když tam je dítě, partner nebo rodina, nemá to takový efekt. A nejvíc reakcí má opravdovost, třeba když se směju. Samozřejmě, že výjimečně přidávám i strojené fotky, kde s něčím pózuji.

A jaký je tvůj názor na upravování fotek a využívání filtrů?

Popravdě sama to ještě neumím, upravuje mi je přítel Martin v programu Lightroom. Můžu říct, že preferuji světlé tóny s nádechem vanilky, které dodávají fotografiím jemný a příjemný vzhled. Podle mě je lepší, když má Instagramový profil jednotný vizuální styl.

Využíváš Instagram k tomu, abys lidi inspirovala, kde strávit dovolenou. Jelikož se nám blíží období dovolených, mohla bys mi na závěr prozradit nějaké místo, kde se dají pořídit hezké fotky a zároveň prožít nezapomenutelné chvíle.

Místo, které jsem navštívila a které mě uchvátilo fotogeničností, je kupříkladu Izrael. Ty jejich pouště připomínají krajinu z jiného světa. Pak mě napadá Řím, město plné historie a nádherných památek. No, a v Čechách mám ráda Prahu.

 

Se slevovým kódem DENISA získáte u nás 15% slevu na fotoaparáty, objektivy a tiskárny od Canon

 

Jan Kvarda

Ve Fotolabu jsem součástí e-shopového týmu, ale tím můj vztah k fototechnice a focení nekončí. Ve svém volném čase se věnuji portrétní fotografii. Mám potřebu přicházet s vlastními tvůrčími projekty, z nichž některé mají i charitativní charakter.

Přidat komentář