CEWE Fotolab

Canon EOS R100: Recenze – Úkol zněl jasně: „Předsvědčit uživatele smartphonů“

Canon EOS R100 je stroj, na který jsem čekal od spuštění ekosystému EOS R. Ten je plně nasycen profesionálními a specializovanými fotoaparáty. No, základ zcela chyběl. Konečně má ale Canon v portfoliu cenově dostupný fotoaparát, který umožní například rodinám zachytit technicky špičkové snímky. A těm, které doopravdy baví fotit, umožní kreativně růst a zlepšovat se.

Canon EOS R100: Technické parametry

Bajonet: Canon RF
Senzor: 24,1 Mpx APS-C CMOS (crop 1,6x)
Automatické ostření: Dual Pixel CMOS AF (pokrytí 88%), 3975 bodů
Rozsah ISO: 100 až 12 800 (rozšířitelné na 25 600)
Sekvenční snímání: 6,5 sn./s (3,5 sn./s s AF)
Stabilizace: Elektronická (Movie Digital IS)
Video: 4K až 25p (ořez 1,55x), 1080p až 60p (bez ořezu), 720p až 120p, vertikální video
Hledáček: 2,36 milionů bodů, až 60 fps obnovovací frekvence, 0,95x zvětšení
Paměťová karta: 1x SD karta
LCD: Pevný 3″ displej, 1,04 milionu bodů
Konektivita: Wi-Fi, Bluetooth, Micro HDMI, konektor pro mikrofon
Rozměry: 116,3 x 88,1 x 58,7 mm
Hmotnost: 357 g s baterií a paměťovou kartou (změřeno)
Aktuální cenu a dostupnost najdete na e-shopu Fotolab.cz

Konstrukce a ovládání

Jako první mě na novém Canon EOS R100 rozhodně zaujala jeho velikost – je to opravdu kompaktní přístroj, dokonce ještě menší než EOS R50, kde kolega ve své recenzi použil větu „více už ‚stlačit‘ rozměry a hmotnost snad ani nešlo“ – a ejhle, šlo to. Nedokážu definitivně říci, jestli je to výhoda nebo překážka. Malé rozměry jsou samozřejmě vítané vždy, zde je to ovšem trochu na úkor pohodlného držení. Proto fotoaparátu nejvíce sluší malé objektivy, například „palačinka“ Canon RF 28mm f/2.8 STM. U větších objektivů počítejte s tím, že levá ruka drží objektiv a pravá ovládá fotoaparát.

Za zpracování ale testovaný fotoaparát dostává jedničku, a i přes absenci utěsnění proti prachu a vodě (které v této kategorii nelze očekávat) působí robustním a odolným dojmem. Ovládání je v duchu jednoduchých zrcadlovek Canon postaveno na jednom otočném voliči a klasické sadě tlačítek na zadní straně. Líbí se mi umístění vypínače na pravou stranu, vše je tak snadno po ruce a pro zapnutí přístroje není nutné měnit pozici ovládací ruky.

Výtka směřuje k provedení zadního displeje. Zde je jasně vidět velký tlak na odlišení se od modelu Canon EOS R50, který je ve všem tak trošku lepší. Kritika míří k tomu, že displej není otočný, což bych přežil, ale není ani dotykový, což mi přijde jako zásadní přešlap, navíc když se Canon snaží přesvědčit uživatele smartphonů. Naštěstí pro ty, kteří holdují focení přes hledáček, Canon připravil velký a plynulý hledáček, který sice nemá na ty nejlepší hledáčky na trhu, ale není ani žádnou „klíčovou dírkou“ s neostrým zašuměným obrazem. Dokonce se i velmi rychle spouští, oční senzor reaguje rychle.

Na to, že displej není dotykový a proto se ostří „postaru“, si člověk musí zvyknout

Parametry a funkce

S cílem stát se jedním z nejlepších fotoaparátů pro začátečníky, se Canon EOS R100 vyhýbá pokročilým a složitým funkcím ve prospěch jednoduchého ovládání. Ve skutečnosti ovšem nechybí vůbec nic zásadního a „er stovka“ zvládne fungovat jak v plně automatickém režimu, tak i v manuálním módu. Můžete tak výrazně ovlivnit vzhled fotografií a hlavně fotit v těžkých podmínkách, například ve tmě nebo v situacích, kdy snímáte rychle pohybující se věci. Ve výsledku budou za přívětivé a srozumitelné rozhraní rádi hlavně ti, kteří doposud fotili a natáčeli chytrým telefonem.

Díky malým rozměrům se R100 perfektně hodí na street fotografii, chybí však výklopný displej

Nemusíte se ani obávat, pokud nejste zběhlí v nastavení fotoaparátu. Nabídky jsou plné užitečných popisů a názorných příkladů toho, co můžete od dané volby očekávat. Například funkce Creative Assist umožní upravovat věci jako jsou kontrast, jas a rozostření pozadí, bez nutnosti znát technické detaily. Pokud byste z jednoduchých nabídek „vyrostli“, stačí přepnout na pokročilý režim a rázem máte v ruce více než schopný nástroj, který uspokojí i pokročilejší fotografy.

Výborné je i rozlišení APS-C snímače přes 24 Mpx. Mimochodem, takový snímač je zhruba 20x větší než ten, který najdete v iPhonu. Velký snímač je důležitý a zachytí mnohem větší množství detailů a dosáhne lepší ostrosti, menšího množství rušivého šumu a výrazně lepších fotek i videí v situacích se špatným nebo příliš kontrastním světlem. To ani nemluvím o možnostech postprodukce – s fotkami z fotoaparátu s takto velkým snímačem je radost pracovat.

Dobré prokreslení po celé ploše snímku

Co musím doopravdy pochválit je systém ostření. Doposud znamenal nákup levné zrcadlovky smíření se s tím, že pracujete s pomalým ostřením s pouze několika ostřícími body, které byly navíc natlačeny pouze uprostřed snímku. EOS R100 ovšem používá systém, který sahá mnohem výše a v minulosti byl výsadou spíše polo-profesionálních modelů. Ostření je spolehlivé, rychlé, chytré a pokrývá celou fotku, takže vám neklade překážky pro fotky s originální kompozicí.

Pohotově ostří i na rychle se pohybující objekty

Nezapomnělo se ani na video a Canon EOS R100 zvládne jak FullHD, tak 4K rozlišení – a co je zajímavé, dokáže to jak v horizontální, tak vertikální orientaci pro sdílení na sociálních sítích. U sdílení a propojení se smartphonem se na chvíli zastavím. Fotoaparát je vybaven technologií Bluetooth i Wi-Fi a připojení k aplikaci je prakticky okamžité. Fotky z fotoaparátu tak můžete rychle upravit v telefonu (já používám Snapseed) a bez otálení sdílet se světem. Další užitečnou funkcí je možnost použít fotoaparát jako pokročilou webkameru s kvalitním obrazem. Na to postačí počítač a kabel s koncovkou USB-C.

Pár výtek k natáčení videí bych ale našel. 4K rozlišení bohužel ořezává výsledné záznamy, což v praxi znamená, že záběry budou vypadat velmi „zazoomovaně“. Na 4K video tak budete potřebovat ultraširokoúhlý objektiv, například Canon RF 16mm f/2.8 STM. Druhý problém mám s absencí pokročilého ostření při natáčení do 4K. Fotoaparát místo toho používá méně spolehlivý systém autofokusu s detekcí kontrastu – Dual Pixel je k dispozici při natáčení ve FullHD. Na statické věci nebo vlogging to vůbec nevadí, na rychlejší pohyb je přeci jen lepší zvolit FullHD rozlišení.

Závěr

Canon EOS R100 je skvělý fotoaparát pro začátečníky, kteří chtějí vstoupit do světa fotografie. Umí vytvořit skvělé fotografie v automatickém režimu a svou sílu ukáže, i když jej přepnete do poloautomatického nebo manuálního režimu a začnete využívat všechny možnosti a funkce, které nejsou na telefonu k dispozici. Není ovšem bez chyb. Pro ty, co to myslí vážně s natáčením videí a ocení pokročilejší funkce i výklopný dotykový displej, doporučuji raději sáhnout po modelu Canon EOS R50.

 

Hodnocení: Canon EOS R100

7.7

Obrazová kvalita/snímač

8.0/10

Ostření

8.5/10

Video

6.0/10

Konstrukce

8.5/10

Ergonomie a ovládání

7.0/10

Další výbava a funkce

6.0/10

Poměr cena/výkon

10.0/10

Potěšilo nás:

  • Vysoká kvalita fotografií
  • Dobrá rychlost snímání
  • Špičkový systém ostření
  • Vyladěné prostředí pro začátečníky i pokročilé
  • Snadnost používání
  • Výborná konektivita
  • Solidní výdrž baterie
  • Povedený hledáček

Zasloužilo by vylepšení:

  • Absence výklopného a dotykového LCD
  • 4K video s mnoha kompromisy

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

komentář

  • Osobně jsem začínal na Canon EOS M50 mark ii a moc mi to nešlo. Koupil jsem si Canon EOS R – a byl jsem úplně někde jinde: Spousta ovládacích prvků a funkcí, ve kterých jsem se snadno orientoval mě teprve naučili, jak používat fotoaparát. Potom jsem byl schpen ovládat i jednodušší M50ku. Takže bych osobně v dnešní době jako začátečnický fotoaparát doporučil třeba Canon R10 – u levnějších strojů je ovládání tak zeštíhleno, že s ním může bojovat spíše pokročilejší uživatel, než začátečník – takže žádný R100 nebo R50. Začátečník určitě neudělá chybu ani s jinými vyššími modely R8 (levný Full Frame), R7 (profi na zvířátka), R6 (profi na běžné focení). Zkrátka R100 je tak zjednodušený, až je pro normálního uživatele mobilního telefonu velice složitý na ovládání.