CEWE Fotolab
Black Friday Fotolab

Nákupní fotorádce: Black Friday 2022

Vybíráte fotoaparát nebo nový objektiv? Na každoroční slevové akci Black Friday můžete ušetřit tisíce korun. Ne všechny slevy se ale vyplatí. Vybrali jsme proto jen ty nejlepší nabídky, které doopravdy dávají smysl. S Black Friday se pojí i hodně kontroverze – pády burzy a lidé přespávající ve stanech před obchody. Víte ale, že původně označoval úplně něco jiného?

Black Friday – Zlato a nemocenská

Pojem černý pátek se datuje do Filadelfie roku 1861 a označoval den po díkuvzdání, kdy byl na silnicích velký provoz. Jak se ale mohl z rušného dne, stát nepsaný „nákupní svátek“, který je známý skoro po celém světě? Nejvíce jej proslavil trh s akciemi. Jen o osm let později, v roce 1869, se snažil 18. prezident spojených států Ulysses S. Grant splácet státní dluh – každý týden prodával zlato ze státních zásob.

Dva pánové James Fisk a Jay Gould se s ním spřátelili a přesvědčili ho k zastavení prodejů. Sami pak zlato kupovali ve velkém a tím ovlivňovali jeho cenu. Ještě že už se nic takového neděje dnes 🙂

Black Friday Historie
Tabule se zápisem cen zlata z vyšetřování incidentu Black Friday. Zdroj: Wikipedia Commons

Nakupování zlata ale bylo tenkrát komplikovanější a jejich lest byla odhalena. Grant poté vydal rozkaz na prodej velkého množství zlata, jehož cena se propadla o pětinu.

Po tomto incidentu se spojení Black Friday používalo různě. S konkrétním listopadovým datem se začal Black Friday spojovat díky nemožnosti „zaplnit směny“ kvůli nárůstu onemocnění a čerpání „sick days“. Shodou okolností to bylo den po díkuvzdání, během kterého se většina Ameriky nacpe krocanem a zapije jej průměrným pivem. A ještě k tomu je to pátek před víkendem.

Black Friday – Důvod, proč se slaví díkuvzdání o týden dříve

Pojem Black Friday do roku 1981 fungoval jako označení pro „nejrušnější den v roce“ a to se samozřejmě dostalo i do světa obchodu. Bylo tak nepsaným pravidlem, že začátek prodejní sezóny před Vánoci startuje poslední pátek v listopadu, den po díkuvzdání. Ten den se zisky obchodů zapisovaly ne v červených číslech, ale v černých – proto Black Friday.

Obchodníci si ale stěžovali, že je prodejní sezóna příliš krátká. Tenkrát se údajně respektovali a čekali poctivě s reklamami i slevovými akcemi. Nářkům obchodníků vyhověl v roce 1939 prezident Roosevelt, který doslova posunul svátek díkuvzdání o týden dopředu, tím vytvořil dva tábory lidí a obchodní tradice byla na světě.

Black Friday v Česku

Akce na Black Friday se rozšířily do celého světa, Česka nevyjímaje.  Už i tady se začalo, po vzoru těch největších hráčů, kteří lítají ve volném čase vesmírem, používat „Black Friday“ po celý rok. Bohužel toho někteří zneužívají a na pravost slev je nutné si dávat pozor. Ve světě fotografie je ale naštěstí vše celkem v pořádku. Pro výrobce fotografické techniky je Black Friday způsob, jak dostat nové uživatele do ekosystému právě jejich značky.


Výběr toho nejzajímavějšího z Black Friday 2022

Nahlédnul jsem do archivu a letošní Black Friday je oproti minulému roku výrazně zajímavější. Dost pravděpodobně se na tom podepsala různá covidová omezení. Vezmeme to tedy po značkách, pevně věřím, že si to své najde téměř každý.

Black Friday u značky Sony

Značka Sony si připravila na letošní Black Friday období nejširší nabídku z pohledu počtu produktů. Nejedná se jen o kosmetické slevy, ale často o výraznou cenovou redukci – níže jsou uvedeny ty nejzajímavější akce.

Sony A7 II + 28-70mm f/3,5-5,6

Ideální kombinace full-framové bezzrcadlovky a základního setového objektivu nejen pro začínající tvůrce. Cenový pád se zastavil na hodnotě 25 990 Kč. Klady a zápory Sony A7 II shrnujeme v recenzi na našem blogu.

Sony A7 III

Těžko budete hledat výhodnější nabídku na výkonou full-frame bezzrcadlovku střední třídy. Cena po uplatnění cashback je 37 490 Kč. O kvalitách Sony A7 III si můžete přečíst v uživatelské recenzi Jaromíra Kadeřábka.

Sony A7II +objektiv

Objektivy Sony

Sebelepší námět může být znehodnocen použitím nekvalitních objektivů. Proto doporučujeme seznámit se i s aktuální nabídkou akčních objektivů Sony, které patří obecně dlouhodobě ke špičce.

Kompletní Black Friday nabídka SONY

Black Friday u značky Nikon

Akční nabídka Nikonu je jednoznačně nejzajímavější u modelu Nikon Z30, který zlevnil o 5 000 Kč. Jedná se o novinku, která cílí částečně i na videotvůrce, kteří chtějí posunout kvalitu svých videí – kompletní představení novinky Nikon Z30. Z pohledu poměru cena-výkon se nejvýhodněji jeví set s dvěma objektivy:

Nikon Z30 + Z DX 16-50mm VR + 50-250mm VR: 26 490 Kč (původně 31 490 Kč)

Nikon Z30 + Z DX 16-50mm VR: 19 900 Kč (původně 24 990 Kč)

Kompletní Black Friday nabídka NIKON

Black Friday u značky Canon

Jednoznačným favoritem nabídky od Canonu je model Canon EOS RP, který je nabízen za akční cenu 17 299 Kč – taková nabídka na EOS RP zde ještě nebyla (a možná nebude…). Všichni Ti, kteří touží vstoupit do kreativního světa full-frame fotoaparátů by zmíněný model rozhodně měli vzít v úvahu. Varianta se setovým objektivem Canon EOS RP + 24-105mm f/4-7,1 je taktéž cenově atraktivní (24 800 Kč). Canon nabízí ve své kategorii jeden z nejlepších ultrazoom objektivů – model Canon RF 24-240mm f/4-6,3 IS USM pořídíte po uplatnění cashback již za 19 990 Kč (původní cena 25 290 Kč).

Canon RF 24-240 mm F4-6,3 IS USM + Canon EOS RP

Druhou zajímavou akcí je kompaktní APS-C bezzrcadlovka Canon EOS M50 Mark II s objektivem 15-45mm IS STM za cenu 15 990 Kč. Ten navíc můžete doplnit o teleobjektiv Canon EF-M 55-200mm IS STM za 6 990 Kč. Přidejte kvalitní paměťovou kartu, například SanDisk Extreme 64GB 150 MB/s a špičkovou brašnu Peak Design za akční Black Friday cenu a povedený set je na světě.

Kompletní Black Friday nabídka CANON

Black Friday u značky Peak Design

Zajímavé slevy můžete nalézt i v sekci fotografického příslušenství. Akční cenovky najdete u brašen, batohů a mnohého dalšího příslušenství Peak Design.

Black Friday 2022: Závěr

Při nakupování na Black Friday se dobře rozmyslete a zjistěte, jestli je probíhající akce férová. Na cenových srovnávačích si můžete pohodlně zobrazit historii ceny a ověřit tím, jestli prodejce tak trochu nepodvádí.

Dejte si pozor i na přístroje a techniku z šedé distribuce. Všechny fotoaparáty, které ve Fotolab.cz prodáváme, pocházejí z české oficiální distribuce, s plnou servisní podporou zastoupení všech značek, minimálně dvouletou zárukou a s nárokem na uplatnění dalších slev a cashbacků. S výběrem vám velmi rádi poradíme online, telefonicky i na našich prodejnách.

Kompletní nabídka Fotolab.cz Black Friday 2022

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář