CEWE Fotolab

Rozhovor s měsíčním výhercem CEWE Photo Award 2023 Matúšem Gajdošem

Mezi vítězné fotografie v největší fotosoutěži na světě CEWE Photo Award 2023 za měsíc srpen se se svým snímkem zařadil i Matúš Gajdoš. V následujích řádcích se dozvíte, jakým způsobem jeho vítězná fotka vznikla, nebo jakou techniku používá a jestli ho focení živí.

Autor: Matúš Gajdoš, Up!

Přihlásit svoje fotky do CEWE Photo Award

Kdy a kde byla pořízena vaše vítězná fotografie?

Fotografie byla pořízena letos na jaře v Berlíně.

Bylo těžké pořídit takovou fotografii, nebo jste to zvládl napoprvé jako profesionál? Čekal jste na správný okamžik?

Samotné podmínky byly celkem přijatelné, ale chvíli mi trvalo, než jsem našel správnou symetrii a bylo více variant.  

Přihlásil jste krásné fotografie do mnoha kategorií. Který fotografický žánr máte nejraději?

Děkuji, určitě mě nejvíc baví architektura, ale snažím se proniknout do co nejvíce různých oborů, v poslední době je to hlavně makro a fotografie jídla. Různé disciplíny mají různé techniky, takže se člověk stále učí a rozvíjí.

Připravujete se na natáčení scény? Plánujete konkrétní lekce apod., nebo se spoléháte pouze na snímky?

Většinu fotografií mám naplánovanou, protože je to trochu boj s časem, zejména když fotím architekturu během krátké návštěvy jiných míst. Kromě průzkumu na místě používám hlavně mapy a různé aplikace na počasí.

Autor: Matúš Gajdoš

Kdy jste poprvé vzal do ruky fotoaparát? Kdy jste začal fotografovat?

S fotografováním jsem začal před 7-8 lety během svého studia v rámci programu Erasmus na jihu Itálie. Byl to fotoaparát Gopro, kterým jsem začal fotit místní architekturu. Po návratu z Itálie jsem pokračoval, ale rozhodl jsem se investovat alespoň do základní zrcadlovky od Nikonu.

Přihlásit svoje fotky do CEWE Photo Award

Jaké vybavení používáte k fotografování? Máte hodně vybavení, nebo si vystačíte s jedním či dvěma objektivy?

Na technologii Sony spoléhám už tři roky a nemůžu se jí nabažit. Shromáždil jsem poměrně hodně objektivů a vybavení (v poslední době hlavně studiového), ale stanovil jsem si vnitřní pravidlo, že nebudu kupovat vybavení impulzivně, ale pouze tehdy, když cítím, že mě omezuje, že danou věc nebudu mít nějakou dobu v terénu. Na druhou stranu vždycky zvažuji, co budu za tu dobu potřebovat, abych nechodil s 30kilovým batohem, když polovinu věcí nevyužiju.

Fotíte pro zábavu, nebo se fotografováním živíte?

Fotím hlavně pro zábavu, relaxaci a tvůrčí potěšení. Možná to jednou přeroste do komerčního směru, ale já chci hlavně fotit a nechci se k tomu nutit.

Kde hledáte inspiraci? Sledujete práci svých kolegů?

Inspirace pravděpodobně přichází sama. Právě teď je to určitě příchod podzimu a všech krásných barev, které k němu patří. Sleduji několik fotografů, kteří se věnují architektuře, ale vždy se snažím o nějaký vlastní pohled na místo. Paradoxně více sleduji fotografy v oborech, kterým se sám příliš nevěnuji, mezi mé oblíbence patří určitě Marie Švarbová nebo Filip Hrebenda. Ze zahraničních například Mads Peter Iversen.

Přihlásit svoje fotky do CEWE Photo Award

Používáte nějaký software na úpravu a editaci fotografií? A pokud ano, který konkrétně a jak moc jste fotografii upravoval?
Na iPadu Pro standardně používám Lightroom a Affinity photo. V porovnání s plnohodnotnými počítačovými verzemi programy stále postrádají některé funkce, ale úprava fotografií tužkou je pro mě přirozenější. U této konkrétní fotografie jsem se při úpravách zaměřil především na zdůraznění linií, které vedou od středu ke krajům, a na fasádu samotné budovy, která vytváří pěknou symetrii.

Stačí vám tato cena a ocenění? Máte v plánu pokračovat ve fotografování a soutěžení?

Z výhry jsem měl velkou radost, ale soutěž ještě zdaleka neskončila a rozhodně mám v plánu nahrát všech 100 fotografií. Loni jsem se v soutěži CEWE Photo Award 2021 dostal mezi 1000 nejlepších. A tentokrát bych se samozřejmě rád dostal ještě výš.

Můžete soutěžícím poradit, jak pořídit vítěznou fotografii?

Klíčové je užít si proces fotografování a nahrávání. Výhra je příjemným bonusem.

Soutěžíte často se svými fotografiemi? Určitě sbíráte jeden úspěch za druhým.

Děkuji za kompliment, nicméně často tomu tak není. Vždycky mě ale potěší, když se dostanu do užšího výběru, natož když nějakou soutěž vyhraju.

Jaké jsou vaše plány na zimu? Fotíte v každém ročním období?

Přes zimu fotím méně, ale letos jsem se rozhodl využít ošklivou městskou zimu k tomu, abych se zdokonalil v produktové fotografii doma ve studiu (v kuchyni).

Děkujeme za rozhovor a přejem hodně dalších úspěchů ve Vaší další práci!

Přidat komentář