CEWE Fotolab

Fotografování zmrzlých bublin – zábava pro mrazivé dny

Mrazivé teploty přináší v zimě mnoho možností, jak se kreativně vyjádřit skrze optiku fotoaparátu. Následující fotorádce vám odprezentuje možnosti pro tvorbu zajímavých kompozic prostřednictvím zmrzlých bublin, jež se dají s jistou dávkou trpělivosti ve správném počasí vytvořit.

První pokus vůbec nedopadl podle mého velkého očekávání. Bylo to způsobeno hlavně nedostatečnou zimou a také mlhou. Ten den bylo asi jen -3 stupně, což nestačilo, jak jsem zjistila během fotografování. Bubliny sice mrzly, ale velmi pomalu. Ve většině případů praskly dříve, než stihly vykouzlit kouzelné zmrzlé obrazce. Dalším problémem bylo slunce. Přesněji to, že nesvítilo. Když už se totiž zadařilo a některá z bublin nepraskla a zmrzla, na fotografiích to téměř nebylo vidět. Bylo to způsobeno právě nedostatkem světla.

Při druhém pokusu mi štěstí přálo více. Venku bylo nádherné slunečné počasí a asi -7 stupňů. Už u první bubliny jsem věděla, že tentokrát se to povede. Bubliny začaly mrznout téměř okamžitě a díky slunci byly obrazce krásně zřetelné.

Jeden z nepovedených pokusů

Fotografovat jsem musela rychle. Bublina celá zmrzne zhruba za 20 vteřin a pak většinou ihned nenávratně zmizí. Nicméně i tak některé bubliny praskaly dříve, než vůbec stihly zmrznout. To nejčastěji zavinil nevhodný povrch. Chce to tedy trpělivost, ale musím říct, že s výsledkem jsem spokojená a stálo to za to.


Výzva k účasti: Fotografická soutěž na téma „Pohádková zima“

Fotografická soutěž Pohádková zima

Podělte se s námi o vaše nádherné zimní fotografie a vyhrajte skvělé ceny! Navíc svou účastí v soutěži Pohádková zima se zároveň máte možnost zapojit do největší fotosoutěže na světě CEWE Photo Award 2021.

Přehled hlavních cen:

  • 1. místo – fotoaparát Olympus OM-D E-M10 Mark III + 14-42mm EZ stříbrný
  • 2. místo –  INSTAX 11 SET BLUE
  • 3. místo – 1.000 Kč voucher na CEWE fotoprodukty

Jak na focení zmrzlých bublin?

Jestli rádi fotografujete a to i bez ohledu na okolní teplotu, určitě by vás focení zmrzlých bublin bavilo. Pokud byste se rozhodli, si toto vyzkoušet, mám pro vás pár tipů, které se mi osvědčily:

• Teplota by měla klesnou alespoň na 5 stupňů pod nulou, ideálně by se měla blížit spíše k -10 stupňům, aby byl výsledek zaručený.

• Pro krásné fotografie by rozhodně mělo svítit slunce, aby námraza byla hezky zřetelná.

• Vyberte povrch, který není příliš ostrý, aby bubliny nepraskaly.

• Doporučuji mít k ruce někoho, kdo vám bubliny bude vytvářet. Jak jsem psala výše, mrznou velmi rychle, proto je lepší mít asistenta, ať se můžete fotografování věnovat naplno.

• Ke tvoření bublin budete potřebovat buď klasický bublifuk, nebo si můžete vytvořit vlastní tekutinu. Já jsem použila vodu, sprchový gel a trochu škrobu, aby tekutina byla hustší. Ať bublifuk či tekutinu mějte před fotografováním v lednici, bubliny pak budou méně praskat.

• A to neudůležitejší na konec – nezapomeňte si vzít rukavice! Pokud chcete ty nejkrásnější fotografie, budete venku minimálně půl hodiny a to při -10 stupních…:-)

Čtěte také: Makro – aneb jak zachytit detaily

Fotografie jsem pořídila CSC fotoaparátem Olympus OM-D E-M10 (již se neprodává, na trhu je v nabídce druhá až čtvrtá generace modelu E-M10) spolu s makro objektivem Olympus M. ZUIKO 60mm f /2.8. Osobně mám ráda malou hloubku ostrosti, proto mám u všech fotografií rozostřené pozadí, ale fantazii se meze nekladou. Ať už máte jakýkoliv objektiv či fotoaparát, v příznivých podmínkách se vám jistě povede pořídit spoustu krásných snímků.

Řada Olympus OM-D E-M10

Makroobjektiv Olympus M.Zuiko 60mm f/2.8 ED Macro

 


Článek pro vás připravila

Karolina Rusňáková
FOTOLAB Karlovy Vary

komentářů