Fotografování zmrzlých bublin – zábava pro mrazivé dny

Před nedávnem jsem na instagramu narazila na fotografie zmrzlých bublin a natolik mě zaujaly, že jsem se rozhodla to také vyzkoušet. A takto to dopadlo.

První pokus vůbec nedopadl podle mého velkého očekávání. Bylo to způsobeno hlavně nedostatečnou zimou a také mlhou. Ten den bylo asi jen -3 stupně, což nestačilo, jak jsem zjistila během fotografování. Bubliny sice mrzly, ale velmi pomalu. Ve většině případů praskly dříve, než stihly vykouzlit kouzelné zmrzlé obrazce. Dalším problémem bylo slunce. Přesněji to, že nesvítilo. Když už se totiž zadařilo a některá z bublin nepraskla a zmrzla, na fotografiích to téměř nebylo vidět. Bylo to způsobeno právě nedostatkem světla, jak jsem zjistila později.

Při druhém pokusu mi štěstí přálo více. Venku bylo nádherné slunečné počasí a asi -7 stupňů. Už u první bubliny jsem věděla, že tentokrát se to povede. Bubliny začaly mrznout téměř okamžitě a díky slunci byly obrazce krásně zřetelné.

Jeden z nepovedených pokusů

Fotografovat jsem musela rychle. Bublina celá zmrzne zhruba za 20 vteřin a pak většinou ihned nenávratně zmizí. Nicméně i tak některé bubliny praskaly dříve, než vůbec stihly zmrznout. To nejčastěji zavinil nevhodný povrch. Chce to tedy trpělivost, ale musím říct, že s výsledkem jsem spokojená a stálo to za to.

Jak na to?

Jestli rádi fotografujete a to i bez ohledu na okolní teplotu, určitě by vás focení zmrzlých bublin bavilo. Pokud byste se rozhodli, si toto vyzkoušet, mám pro vás pár tipů, které se mi osvědčily.

• Teplota by měla klesnou alespoň na 5 stupňů pod nulou, ideálně by se měla blížit spíše k -10 stupňům, aby byl výsledek zaručený.

• Pro krásné fotografie by rozhodně mělo svítit slunce, aby námraza byla hezky zřetelná.

• Vyberte povrch, který není příliš ostrý, aby bubliny nepraskaly.

• Doporučuji mít k ruce někoho, kdo vám bubliny bude vytvářet. Jak jsem psala výše, mrznou velmi rychle, proto je lepší mít asistenta, ať se můžete fotografování věnovat naplno.

• Ke tvoření bublin budete potřebovat buď klasický bublifuk, nebo si můžete vytvořit vlastní tekutinu. Já jsem použila vodu, sprchový gel a trochu škrobu, aby tekutina byla hustší. Ať bublifuk či tekutinu mějte před fotografováním v lednici, bubliny pak budou méně praskat.

• A to neudůležitejší na konec – nezapomeňte si vzít rukavice! Pokud chcete ty nejkrásnější fotografie, budete venku minimálně půl hodiny a to při -10 stupních…:-)

Čtěte také: Makro – aneb jak zachytit detaily

Fotografie jsem pořídila CSC fotoaparátem Olympus OM-D E-M10 spolu s makro objektivem Olympus M. ZUIKO 60mm f /2.8. Osobně mám ráda malou hloubku ostrosti, proto mám u všech fotografií rozostřené pozadí, ale fantazii se meze nekladou. Ať už máte jakýkoliv objektiv či fotoaparát, v příznivých podmínkách se vám jistě povede pořídit spoustu krásných snímků.

Řada Olympus OM-D E-M10

Makroobjektiv Olympus M.Zuiko 60mm f/2.8 ED Macro

 


Článek pro vás připravila

Karolina Rusňáková
FOTOLAB Karlovy Vary

Fotografování zmrzlých bublin – zábava pro mrazivé dny
4.6 (91.11%) 18 hlas/ů

Žádné komentáře, buďte první!

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.