CEWE Fotolab

Rozhovor s Jakubem Vágnerem o cestě do Mongolska

O tom, jaké je Mongolsko nebo o tom, jaká zvířata mají ochočená původní obyvatelé Mongolska, se dozvíte v rozhovoru s nejznámějším českým rybářem, dobrodruhem a fotografem Jakubem Vágnerem .

Proč jste vyrazil do Mongolska a čím Vás Mongolsko a mongolská příroda nalákala?

Musím říct, že jsem se Mongolsku dlouho vyhýbal, jelikož tam kdysi můj táta málem přišel o život, když se zřítil s autobusem do propasti. Na druhou stranu jsem ale kolem sebe měl hodně kamarádů, kteří Mongolsko popisovali jako překrásnou zemi. Jsem velice rád, že jsem si obzor nakonec i sám rozšířil, a o krásách Mongolska se přesvědčil na vlastní oči. Mongolská příroda je úchvatná a nejvíce se mi líbí, že zde najdete mnoho míst nedotčených lidskou civilizací.

Zkuste prosím popsat, jaké Mongolsko je jako země pro cestovatele, co stojí za vidění a jaké je z pohledu rybáře.

Kdo má rád divokou přírodu a vlídné lidi, bude z Mongolska nadšen. Je to krajina, která vám nabídne téměř vše. Najdete zde nekonečné pláně, kde na dálku vidíte bílé jurty a pasoucí se dobytek. Stejně tak i vysoké hory se zasněženými vrcholky, a to i v letním období. Překrásná jezera, řeky plné ryb, hluboké modřínové lesy plné hub, borůvek, brusinek, vlků i medvědů a v neposlední řadě i poušť Gobi, která patří k největším, nejstarším a zároveň nejkrásnějším pouštím světa. Na poznání Mongolska by nestačil ani dlouhý lidský život a je snadné se do této rozlehlé země zamilovat.

Jaké jste měl cíle. co chcete v Mongolsku vidět, zažít, ulovit?

Do Mongolska jsem poprvé vycestoval hlavně za naší největší lososovitou rybou, která se nazývá Taimen. Je to ryba, která je náročná na kvalitu vody, a tak obývá jen odlehlá místa, většinou daleko od civilizace. Taimeny je možné hledat i v Číně a Rusku, ale tamní populace je velmi zdecimována. Mongolsko je tak poslední zemí, kde lze Taimeny najít v relativně větších počtech. Čím více času jsem ale v Mongolsku strávil, tím více jsem objevoval i jiné rybí druhy, zvířata a nakonec i původní obyvatelé Catány, kteří v Mongolsku žili ještě před příchodem Čingischána.

Dostal jste se v Mongolsku do nějakých problémů se zvířaty, lidmi, přírodními živly nebo úřady?

Kdepak. Mongolsko je velmi vlídná země, jak svou přírodou, tak i lidmi. Do veškerých problémů se zde člověk dostane pouze svou neopatrností a přeceněním svých sil.

Největší zážitky, na které zavzpomínáte?

Můj největší zážitek bylo jistě mé první setkání s Catány. Bylo náhodné a o to více magické. V divočině jsem narazil na rodinu Catánů, která měla postavené své stany z kůže na břehu řeky. Po nějaké době nejstarší z nich vytáhl podivnou flétnu a začal hrát. Nejdříve jsem si myslel, že je to jejich národní píseň. Za okamžik se však ozval praskající les z druhé strany řeky a hned na to se ukázali sobi, kteří naskákali do řeky a plavali vstříc svému páníčkovi. Byla to neuvěřitelná podívaná.

Je Mongolsko dobrá země k navštívení pro dobrodruhy a fotografy?

Určitě ano. Kdo miluje čistou přírodu a dobrodružství bez větších bezpečnostních rizik, tak je to jedna z top destinací.

Jaké další země v Asii i na světě jsou další na pořadu dne, měsíců, let?

Momentálně plánuji spíše Afriku a Jižní Ameriku. Do Mongolska se ale snad brzy také vrátím.

Největší highlight pro vás roku 2020 a největší highlight (očekávaný) roku 2021?

Tak tady je odpověď velmi snadná. Z roku 2020 byl nejlepší jeho konec a zároveň nejlepší počátek 2021. Tento rok už snad bude pro všechny lidi vlídnější.

Děkujeme za rozhovor a přejeme Vám, aby v tomto roce všechny Vaše plány vyšly 🙂

Přidat komentář