CEWE Fotolab

Fotografování krajiny: 3 tipy na pořizování působivých snímků

Fotky jsou součástí našich životů: na sociální média se denně nahraje přibližně 350 milionů fotografií. Jak ale svými fotkami v takovém množství zaujmout? Dám vám tipy, jak pořídit fotografii, která diváka chytne a nepustí.

Jak získáte nezapomenutelnou fotografii? Vydejte se na objevnou cestu s expediční fotografkou Ullou Lohmann.

Na mnoha obrázcích bych chtěla ukázat, jak velká a mocná je příroda, a jak v porovnání s ní, malí lidé jsou. Proto také ráda fotím lidi v krajinářské fotografii.

Nefotografujte to, co vidíte, vyfoťte to, co cítíte. Předem si položte otázku: Jak na mě krajina působí, jaká je nálada, jak to mohu dát jasně najevo? Než pořídím fotografie, věnuji se pěti minutám jen pocitům, jak na mě krajina působí.

Je to dramatická nálada? Pak můžete přidat filtr pro zesílení temných mraků. Udělejte si také čas a zkuste svůj pocit proměnit v obraz.

Přihlaste až 100 fotografií do souteže Cestuj s CEWE a vyhrajte skvělé ceny

1. Malování světlem

Zejména sluneční paprsky činí snímek obzvláště atraktivním. Buďte odvážní a porušujte pravidla

Nejkrásnější světlo vzniká, když je slunce nízko, tj. ráno a večertzv. zlatá hodinka. Poté se krajina jeví jako zalitá zlatým světlem a automaticky vzniknou magické obrazy.

Ráda také fotografuji proti slunci: s takzvanou otevřenou clonou pro vytváření „odlesků objektivu“, tj. odrazy světla nebo clony, nebo se zavřenou clonou pro takzvanou „sluneční hvězdu“. Měli byste to zkusit, ale začněte brzy, abyste byli ve správný čas na správném místě. A nezapomeňte si i v tomto případě udělat chvilku na „naladění se na krajinu“.

TIP: Jak fotit za špatného počasí

Ne vždy máte to správné světlo, nebo na něj můžete počkat, ale právě to dělá fotografii tak rozmanitou – vyrazit za každého počasí. Můj zasvěcený tip je začít v dešti. Takže když pršet přestane, jsem na svém místě a díky tomu mám šanci zachytit duhu nebo dramatické světlo. Svět vypadá tak hezky a čistě po dešti a navíc všude jiskří kapky. Zvláště takové fotky mají vysokou symbolickou hodnotu a vypadají velmi dobře jako velkoformátový formát, třeba jako fotoobraz nebo plakát, v každém bytě.

2. Dobře naplánovaný je dobře nafocený

Předem si promyslete, kam chcete jet a jak se tam dostanete. Dobré plánování je důležité, zvlášť pokud vyrážíte ve za tmy, abyste zachytili východ slunce. Tady mi mimo jiné pomáhají aplikace pro mobilní telefony, které odhalí například to, kdy je mléčná dráha nejlépe vidět, nebo kdy na horskou louku dopadají první sluneční paprsky. Je jen málo míst, kde jsem byla jen jednou a hned se mi podařilo udělat dobrou fotku.

Fotografujte udržitelně

Ulla Lohmann studovala environmentální management a stanovila si za cíl integrovat udržitelnost do svého každodenního i pracovního života.

  • při nákupu vybavení je důležité věnovat pozornost kvalitě a trvanlivosti. Nakupujte použité vybavení za rozumný rozpočet. Nebo si vypůjčte některé položky z místního fotopůjčovny, například objektivy.
  • vždy mějte u sebe tašku, do které posbíráte všechny odpadky. Šťastné je nejen prostředí, ale ušetříte si i pozdější retuše v počítači.
  • pomocí obrázků upoutejte pozornost ostatních. Ukažte své fotografie, například v CEWE FOTOKNIZE nebo CEWE fotoobrazu na zdi. Nechte ostatní podílet se na vašich zážitcích v přírodě.

Přihlaste až 100 fotografií do souteže Cestuj s CEWE a vyhrajte skvělé ceny

3. Vyhněte se příliš velké fotobrašně

Tuto fotografii jsem nastavila na 13 sekund a požádala svého expedičního partnera, aby stejnou dobu stál na místě. Světlo jeho baterky „maluje“ na skalní stěnu.

Vždy přemýšlím o tom, co bych mohla na své fotografické cestě potřebovat, a snažím se toho s sebou nebrat příliš. Často musím se svým vybavením běžet, nebo dokonce lézt, na dlouhé vzdálenosti, abych se dostala na těžko dostupná místa. Nezbytnosti v mém batohu jsou malý, lehký stativ a baterka.

Se stativem mohu například fotografovat v noci nebo proudy tekoucí vody, vodopády, potoky atd. Ráda používám baterku k osvětlení popředí dlouhými expozicemi. Funguje to i s mobilním telefonem – vyzkoušejte to, ale nezapomeňte si s sebou vzít stativ na mobil.

Doufám, že si užijete objevování! Vaše Ulla Lohmannová

Přihlaste až 100 fotografií do souteže Cestuj s CEWE a vyhrajte skvělé ceny

Přidat komentář