CEWE Fotolab

Fotografický tip: Jak fotit v mlze

Blíží se podzim a s ním i ranní mlhy nad krajinou. Zkoušeli jste už někdy vyfotit atmosféru mlhavé krajiny nebo samotnou mlhu? Jestli ano, určite víte, že je to o dost složitější, než jak to vypadá.

V případe dobře odfocené fotografie vaše oči uvidí na fotce přesně to, co jste viděli v okamžiku stistku spouště. Podívejte se na naše tipy jak fotit v mlze.

Focení naplánujte

Na mlhu nemůžete jen tak tak čekat, až přijde až k vám, je potřeba ji vyhledat. Hodně vytrvalosti a hledání té nejlepší mlhy jsou největší výzvy při tomto typu fotografování. Když se mlha formuje, když studený vzduch přechází nad teplejší vodou nebo vlhkou půdou je pravděpodobné, že se objeví během východu nebo západu slunce.

Avšak, počasí neumíme kontrolovat a proto když žádnou mlhu nenajdete, nezoufejte a začněte sledovat předpověď počasí. V těchto dnech se objevuje hodně upozornění na ranní mlhu v určitých oblastech krajiny. Takže nastavte si budíky na brzkou ranní hodinu a využijte přírodní úkaz ve váš prospěch.

Co potřebujete na správnou fotografii mlhy z foto hlediska?

Expozice

Získání správné úrovně expozice je jedním z nejtěžších aspektů mlhových fotografií. Jestli jste už někdy fotili písečné pláže nebo zasnežené krajiny, umíte si představit, jak složité to může být. Když bude vaše expozice příliš nízká, může to zapříčinit, že mlha bude příliš tmavá, což způsobí celkovou šedost fotografie. Proto zkuste trošku přeexponovat fotografii, abyste mlhu pomohli zesvětlit. Jak začne během focení stoupat slunce, dejte si pozor na expozici a pravidelně ji upravujte tak, aby se přizpůsobila světlu, které bude intenzivnější.

Ohnisko

Jestli chcete fotoaparátem zachytit mlhu, je nejlepší pracovat s manuálním zaostřováním. Automatické zaostřování funguje tak, že zjišťuje rozdíly v kontrastě objektů a v jasném kontrastě následně zaostří. V mlhových podmínkách se vyskytuje nízký nebo žádný kontrast, který v kombinaci s nízkou úrovní světla znemožní vašemu fotoaparátu zaostřit na cokoliv. Ostřete proto manuálně. Například se můžete soustředit na strom, který je obklopený mlhou, nebo můžete použít bod v popředí jako je plot, osoba nebo jiný předmět v blízkosti fotoaparátu.

Rychlost závěrky a stabilita

Mlha nabízí skvělou příležitost na focení různých nálad a efektů, které podzimní mlha přináší. Vyšší rychlost závěrky zabraňuje tomu, aby mlha působila na záběrech příliš hladce a dokonale. Použijte delší rychlost závěrky, jestli chcete, aby opar vypadal jako jedna dlouhá, hrubá souvislá vrstva.  Nezapomeňte, že při fotografování v mlze je nevyhnutelné udržet fotoaparát stabilní.

Objektivy

Používání širokouhlého objektivu je jedním z nejlepších způsobů, jak mlhu zachytit. Široké,mlhavé krajiny vypadají úžasně. Samozřejmě každá fotografie, která se bude trochu od běžného záběru mlhy lišit může zaujmout. Fotografie zaujímavého objektu v mlze, vyfoceného delším ohniskem nebo dokonce teleobjektivom je vždy zajímavá a diváka nutí pozastavit se a delší dobu nad fotografií přemýšlet. Nebojte se proto experimentovat a při použití širokouhlého objektivu občas nasaďte i objektiv s užším záběrem.

Upozornění: Během focení mlhy se střetnete s mnohem vyšší úrovňí kondenzace. Pozor na malé kapky vody, které se dostávají do čočky. Ujistěte se, že máte s sebou hadřík na objektiv, takže kapičky můžete utřít, aby neskončily zvečněné na vašich fotkách.

Inspirace pro fotky mlhy

Hledáte dokonalý záběr? Tady je malá inspirace, abyste na mlhavé krajinné fotografii měli něco skutečně speciální:

  • Siluety

Mlha je velmi dobrá na zvýrazňování tvarů na fotografiích. Kontrasty způsobí, že váš předmět bude vystupovat z fotografie díky tmavší barvě.

  • Černobílá fotografie

Doporučujeme fotografovat barevně a později upravit fotografie do černobíla. Je to jednoduchý a efektivní způsob, jak přidat fotografii tu správnou atmosféru.

  • Světelné paprsky

Jestli máte během fotcení světelný zdroj (umělý nebo přirozený), mlha může být mnohem koncentrovanější a může nabídnout nové nápady na focení.

Náš tip: Vyzkoušejte fotografii světelných paprsků přes skupinu stromů. Získání dokonalého záběru přináší hodně trpělivosti a praxe. S výše uvedenými tipy budete vědět, jak v mlze fotografovat .

Hledáte způsob, jak zachovat vaše náladové, atmosférické fotografie? CEWE fotoobraz je ideální způsob!

Autor: Sofia Kósová

Přidat komentář