CEWE Fotolab
Focení hmyzu - vážky

Focení vážek s bezzrcadlovkou Nikon

Z pohledu focení hmyzu vážky patří jednoznačně mezi atraktivní objekty. Fotograf Radek Caga se fotografováním vážek věnuje už skoro 10 let, nicméně až v tomto roce je začal fotit bezzrcadlovkou Nikon Z6, která přináší nemalé výhody právě pro focení těchto živočichů.

Přesnost ostření

Mezi hlavní výhody patří přesnost ostření, která je u bezzrcadlovek zkrátka jinde. Této výhody pochopitelně využívám i u focení vážek.

Focení hmyzu - vážkyFoto č. 1 – Na této fotografii jsem kladl velký důraz na bokeh, který má použitý objektiv Sigma 135mm f/1,8 ART moc hezký. Ostřil jsem v automatickém režimu a i na plně otevřenou clonu bezzrcadlovka velmi přesně dokázala zaostřit.

Ostření na oblasti

Díky ostření pomocí oblastí (Wide-S, Wide-L) je mnohem snazší fotografovat vážky za letu. Pro focení tzv. letovek využívám objektiv Nikon 200-500 mm f/5,6 VR (recenze), který je díky svému ohniskovému rozsahu ideální pro tento typ fotografií.

Letovky ostřím v první fázi manuálně, kdy si vážku orientačně zaostřím a následně ji přesně doostřím v automatickém režimu.

Focení vážek za letu bezzrcadlovkou má ovšem svá úskalí. Někdy se stane, že objektiv zaostří na křídlo vážky (místo na tělo / oko). Druhý problém je, že při rychlejším pohybu se projeví zpoždění zobrazení hledáčku při rychlosti snímání 12 snímků za vteřinu, které není „real time“ (o této nevýhodě jsem již psal v článku Výhody a nevýhody bezzrcadlovky Nikon Z6 ve sportovní fotografii)

Focení hmyzu - vážkyFoto č. 2 – Lesklice se za letu fotí poměrně snadno, pokud máte k dispozici bezzrcadlovku s ostřením pomocí plochy, nikoliv jen jednoho AF bodu, jako je tomu u zrcadlovek. Opět je snímek pořízen v automatickém módu ostření s objektivem Nikon 200-500mm f/5,6 VR.

Výklopný display

Díky výklopnému displeji je možné fotit kladení vážek zarovno s vodní hladinou, což fotografiím dle mého názoru hodně přidá na kvalitě a originalitě. Člověk si tak nemusí nikde lehat, brodit se apod. a má přitom fotografii s výbornou perspektivou. Pravdou je, že výklopné displeje jsou i doménou některých zrcadlovek, ostření přes LCD však není většinou tak rychlé jako u bezzrcadlovek.

Focení hmyzu - vážkyFoto č. 3 – Focení kladení šídla přes výklopný displej jen pár centimetrů nad vodní hladinou. Opět zde byl použit Nikon 200-500mm f/5,6 VR.

Manuální ostření

V případě manuálního ostření nabízí bezzrcadlovka mnoho benefitů. Některé z nich používám, některé ne, ale vyjmenuji je zde všechny. Ostřit manuálně se hodí zejména tehdy, máte-li starší (nebo manuální) objektiv, který již nemá na bezzrcadlovce plnou SW podporu.

  • Pokud je správně zaostřeno (manuálně), tak ostřící ploška změní barvu, což je výborná indikace pro ty, kteří hůře vidí. Tato možnost funguje jak na displeji, tak i v hledáčku.
  • Focus peaking zobrazující zaostřené hrany přímo na displeji nebo v hledáčku.
  • Možnost zvětšení náhledu 1:1 během focení / ostření.
  • Možnost reálného živého náhledu tak, jak bude fotka vypadat ještě před vyfocením. V tomto náhledu se projeví změna expozice, korekce expozice, vyvážení bílé atd. (je potřeba tuto funkci v menu aktivovat).

Focení hmyzu - vážkyFoto č. 4 – Tato fotka je ostřená manuálně s Makroobjektivem Sigma 150 mm f/2,8.

Skládané makro

Bezzrcadlovka Nikon Z6 umí rovněž pořídit sérii snímku, ze kterých se následně dá optimálně poskládat Makro fotografie s velkou hloubkou ostrosti. Tuto funkci jsem ovšem na vážky nikdy nevyzkoušel, protože není úplně potřeba.

Čtěte také na blogu: Nikon Z6 – UŽIVATELSKÁ RECENZE


Článek pro vás připravil Radek Caga:

Již více než 10 let se zabývám fotografováním sportu a částečně také přírody. Po celou dobu co se věnuji fotografování používám fotoaparáty značky Nikon. Aktuálně jsem si oblíbil bezzrcadlovku Nikon Z6.

https://www.instagram.com/radekcagaphotography/

https://www.facebook.com/radekcaga.photo/

www.radekcaga.cz

 

Přidat komentář