CEWE Fotolab
Fotografování oslav a párty

Focení oslav a večírků: jak na to?

Ať už fotíte na oslavách, svatbách nebo třeba firemních večírcích, všechno se točí často kolem momentek. Vše spojuje kouzlo okamžiku, které bude i za několik let „vyprávět“ svůj příběh. Pojďme si říct, jak tyto okamžiky co nejlépe zachytit.

Fotografování oslav a pártyVhodná fototechnika na party a večírky

Klasické fotoaparáty

Stejně jako v jiných fotografických žánrech, bude hodně záležet na tom, co od fotografií očekáváte a k jakému účelu budou sloužit. Pokud vyrážíte na akci soukromě (nejedná se o komerční zakázku), není příliš důvodů, proč si brát velmi drahou a pokročilou fototechniku. Vystačit si můžete s menší bezzrcadlovkou, ideálně doplněnou o pevný světelnější objektiv (např. 35mm či 50mm f/1,8), případně pokročilejším kompaktem. Blesk často „zabíjí“ atraktivní světelnou atmosféru, raději tedy foťte na vyšší ISO a bez něj. Jsou ale situace, kde to zkrátka bez blesku bude složité, tedy zcela jej „nezavrhujeme“.

Panasonic Lumix FZ2000Mnoho lidí si už vystačí při focení pouze s mobilem. Je nesporné, že se jedná o trend dnešní doby. Mobily fotí často v dostatečné kvalitě, vejdou se pohodlně do kapsy. Ve většině případů ale budete spokojenější s fotoaparátem, pokud se smíříte s tím, že jsou často těžší, objemnější jak mobily.

Instantní fotoaparáty

Polaroid Snap Touch

Nestíháte nastavit fotoaparát, nebo si jen chcete užít samotnou akci a nevěnovat celou svou pozornost focení? Jsou situace, kdy lidé postrádají kouzlo okamžitě vytištěné fotografie. Instantní fotoaparáty jsou o jednoduchosti, zábavě, jiném stylu předání hotových fotografií. Není třeba u nich myslet na složitější nastavování, jsou jednoduché a intuitivní. Funkcemi vybavenější insta. foťáky už mají možnost si pořízené fotografie uložit na paměťovou kartu, o zdrojová data tedy nepřijdete předáním vytištěného snímku.

Čtěte také na blogu: Proč si koupit Instax nebo Polaroid?

Některé modely InstaxPolaroidu nabízejí různé jednoduché scénické režimy, jako třeba makro, párty nebo focení dětí. S nimi už vám k cestě za skvělými momentkami z oslav a firemních večírků nebude nic stát v cestě. Instax mini LiPlay umí vkládat do snímků „zvuk“. Podrobnosti o této novince si můžete přečíst v recenzi na blogu.

instax mini LiPlayVýrobci přišli na trh i s „kapesními tiskárnami“, které lze pohodlně spárovat s chytrým telefonem a vytištěný výsledek bude podobný tomu z instantního fotoaparátu. Mezi novinky patří Canon Zoemini PV-123, zajímavé model má i instax, a to Fujifilm Instax Share SP-3.

Canon Zoemini
Rodina produktů Canon Zoemini

Nastavení fotoaparátu

Ať už fotíte s jakýmkoliv fotoaparátem, vždy se vyplatí si předem vyzkoušet všechna možná nastavení, kterými disponují. Včetně těch, které souvisí s bezdrátovým přenosem dat, ať můžete rovnou svá díla jednoduše sdílet mezi přáteli, či do online prostředí.

instax mini LiPlayBezdrátová konektivita není výhodná jen pro transfer dat, ale slouží i jako dálkové ovládání, kdy na displeji mobilního zařízení přesně vidíte, jak fotografovaná scéna vypadá a rovnou můžete upravovat na dálku např. kompozici, korekci expozice, vyvážení white balance, délku samospouště. V okamžiku, kdy před sebou budete mít dokonalou scénu, už nebudete mít příliš mnoho času pro nastavování a zkoušení.

Na co si dát pozor

Fotografování oslav, večírků, párty nebo třeba svateb je náročné hned z několika důvodů:

  • Často se střídají různé světelné podmínky, budete občas bojovat s nedostatkem světla
  • Lidé jsou často v pohybu
  • Na vystihnutí správné momentky bude málo času
  • Rušivé elementy v kompozici se budou objevovat častěji, než si myslíte (nutnost pohotového hledání ideálního úhlu záběru bude na místě, nebojte se experimentovat s nadhledem, či podhledem např. i s pomocí výklopného displeje)

Čtěte také na blogu: 5 tipů pro focení ve špatném světle

S výše zmíněným vám pomůžou bojovat zrcadlovka, nebo systémový kompakt (CSC) s vhodným objektivem. S mobilem to také půjde, ale v mnoha situacích to bude na úkor kvality snímku, či celkové výtěžnosti dobrých snímků, se kterými budete spokojeni.

Zahoďte stud

Určitě se shodneme, že fotit kamarády a osoby, které neznáme až tak dobře, je velký rozdíl. Prvním krokem je tedy zahození studu a obav z reakcí lidí, které fotíte. Vezměte foťák na rodinné oslavy a párty s přáteli. Hrajte si s kompozicí, počkejte si na zajímavé výrazy a momenty.

Fotografování oslav a pártyDopřejte si dostatek času k poznání svého fotoaparátu. Vyzkoušejte si různá nastavení, zjistěte, kdy už je ISO příliš vysoké a kdy vám ještě umožní fotit pěkné snímky.

Přidat komentář