CEWE Fotolab
Fotoaparát při západu slunce 610

8 důvodů, proč focení prospívá zdraví

Je známo, že fotografie je jedním z nejlepších způsobů sebevyjádření a reflexe. Fotografování posiluje duševní i fyzické zdraví. Nevěříte? V článku jsme sepsali 8 hlavních argumentů, které jasně hovoří pro to, abyste se se začali, či více věovali fotografování,

Fotky pravidelně umožňují pozitivně zasahovat do našich životů jinými lidmi, což může být obrovskou výhodou, pokud zrovna zažíváme pocity deprese nebo se snažíme zvládnout stresové období. Fotografování také vytváří sociální vazby, které mohou trvat po celý život. Pomáhá zlepšovat fyzičku při honbě za dokonalými snímky (krajináři by o tom mohli dlouze povídat). Posilte radost ze života prostřednictvím vaší fototvorby.

Dívky fotografující se na výletě u moře-21. Osvěžuje vaši mysl a duši

Zaměstnání a rodinné povinnosti nám brání v tom, abychom trochu polevili a udělali si volno. Fotografie má potenciál donutit nás vystoupit ze svého každodenního života a jet na místa, která milujeme. Cestovatelská fotografie nám umožňuje vidět nové památky, přírodní krásy, jež nám pomohou osvěžit mysl, duši a načerpat novou energii.

2. Zbavuje sociální úzkosti a zvyšuje sebevědomí

Jedním z nejlepších požitků v životě je mít kolem sebe lidi, kteří vám udělají radost a dávají vám pozitivní vibrace. Pro některé lidi je ale těžké socializovat se. Díky fotografování se můžete setkat s dalšími lidmi, kteří přemýšlí podobně.

Fotografové při západu slunceMůžete sdílet svou kreativitu, uniknout z každodenní rutiny, udělat někomu radost, potkat další fotografy, a to z různých vrstev společnosti. Je to skvělý způsob, jak poznat jiné lidi než vaši rodinu a její nejbližší. Navštěvujte výstavy, události a přidejte se do fotografických skupin na sociálních médiích, či fotoklubů.

3. Udržuje vás fyzicky aktivní

Fotografie sice není nějaký brutální trénink, ale zároveň vám může pomoci zůstat fyzicky aktivní. Nejideálnější hodiny pro focení jsou ranní hodiny a většina fotografů dává přednost brzkému probuzení a vydání se do akce. V krajinářské fotografii, street fotografii, při nočním fotografování nebo focení ve venkovních prostorách se vždy musíte vypravit na kratší i delší procházky a výšlapy na různá místa.

fotograf na výšlapu v horách4. Posiluje další životní aktivity

Fotografie vám pomůže vychutnat si všechny životní aktivity. Fotografování je totiž spojeno s mnoha různými akcemi: např. vařením, horolezectvím, pikniky, výlety, návštěvami zoo, svatbami, rodinnými oslavami a tak dále. Když fotíte některou ze zmíněných akcí, všimnete si mnohem více detailů, zapojíte se aktivněji do děje a získáte na daných událostech více zájmu.

5. Zanecháním odkazu oslabujete stres

Fotografie vám pomáhá zachovat momenty, ze kterých dále benefitujete. Lidé třeba bojují se stresem tím, že vytváří vizuální seznam vděčnosti. Fotografují věci, za které jsou vděční, čímž je ocení ještě více. Můžete lidem pozitivně ovlivnit život tím, že budete vytvářet kreativní a inspirativní fotografie nebo třeba vyprávět příběhy prostřednictvím svých snímků.

Fotograf prohlížející si své snímky6. Zlepšuje psychickou stabilitu a trpělivost

Trávení času s fotografiemi v lepších okamžicích vašeho života vytváří pocit stability v těžších obdobích. Pronásledování nepolapitelného „dokonalého záběru“ se pomalu stává nutností. Jednoduše se z vás stává odolný a trpělivý člověk.

7. Učí mindfulness a žití okamžikem

Fotografie je v podstatě mindfulness v jeho nejlepším slova smyslu. Vyžaduje hluboké zaměření se na všechny smyslové vjemy těla, aby bylo možné hledat ty nejlepší fotografické objekty. Na první místě vnímání jsou akce spojené s fotografováním. Díky tomu se vyhýbáte jakémukoli smyslovému přetížení.

Fotoaparát při západu slunce 8. Podporuje vnímání perspektiv

Fotografové využívají jak duševní, tak fyzické perspektivy, aby si znovu představili a uchopili svět kolem nich. Někdy je nový pohled fyzický, nebo odráží vnitřní machinace fotografova procesu. Inspirace může zasáhnout kdykoliv. Proto je důležité mít fotoaparát neustále po ruce.

komentář