CEWE Fotolab

Canon EOS R7 a EOS R10: První pohled – Rozlučte se se zrcadlem

Canon představil dlouho utajované novinky. Kromě APS-C objektivů pro RF bajonet to jsou hlavně dva čerstvé přírůstky do stále rostoucí rodiny RF bezzrcadlovek – Canon EOS R10, který by se dal označit rčením „hodně muziky za málo peněz“, a také Canon EOS R7, kterého považuji za duchovního nástupce sportovního modelu Canon EOS 7D Mark II.

Canon EOS R10 v praxi
Nové objektivy RF-S půjdou oproti zrcadlovkovým EF-S objektivům nasadit i na full-frame těla s tím, že se fotoaparáty automaticky přepnou do APS-C režimu s 1,6x ořezem ohniska.

Doposud u Canonu v segmentu fotoaparátů s APS-C čipem kralovaly zrcadlovky. Samozřejmě můžete namítnout, že existuje M bajonet. Žalostný výběr EOS-M objektivů ale zapříčinil, že se, minimálně v našich končinách, „emko“ skoro vůbec nerozšířilo. Statistika množství majitelů zrcadlovek a EOS M fotoaparátů by tak vyšla jednoznačně ve prospěch zrcadlové konstrukce. Nechme ale fotoaparáty EOS-M stranou, dost pravděpodobně i proto, že se asi blíží jejich konec. Co je ale hlavní, je to, že se Canon rozhodnul opět po letech sjednotit bajonety a na trh přichází rovnou se dvěma novými přístroji – Canon EOS R7Canon EOS R10.

Aktuální cena, všechny sety a dostupnost na e-shopu Fotolab.cz

Porovnání Canon EOS R7, EOS R10 a EOS RP
Vlevo full-frame Canon EOS RP, uprostřed EOS R7 a vpravo EOS R10. Je dobře, že už výrobci nejdou po co nejmenších rozměrech, ale myslí na dobrou ergonomii.

První jmenovaný, tedy Canon EOS R7, bych klidně označil jako nástupce wildlife a sportovního fotoaparátu Canon EOS 7D Mark II. Ten vždy oslňoval vysokou odolností, rychlostí a přesností zaostřování i samotného snímání. Canon EOS R7 si z něj bere to nejlepší a přidává velkou porci moderních technologií navíc. A taky trochu kontroverzní řešení zadního otočného voliče. Design je ale věcí individuální. Pokud mi nějaký designový výstřelek nepřekáží při práci, asi jej dokážou tolerovat. Velmi by mě zajímal váš názor, mrkněte na obrázky a napište do komentářů, co si o zadním voliči myslíte vy.

Ovládání Canon EOS R7 a EOS R10
Nejvíce zaujme nové řešení zadního otočného voliče s integrovaným joystickem. Místo klasického „zleva-doprava-zprava-doleva“ tak děláte palcem malá kolečka.

Levnější kolega, Canon EOS R10, bude alternativou k APS-C DSLR zrcadlovkám Canon EOS 850DEOS 90D. Schválně jmenuji oba přístroje, protože Canon EOS R10 leží svou výbavou i cenou zhruba mezi oběma modely. Tělo sice není utěsněné ani vyrobené ze slitin hořčíku a fotoaparát je velmi kompaktní, na druhou stranu na něm najdete vlastní tlačítko pro AF-ON, plnohodnotný joystickdva otočné kruhové voliče. Naštěstí v klasickém uspořádání. Pro filmaře a fotografy pak nechybí ani výklopný otočný displej nebo možnost připojit mikrofon. Nově u obou fotoaparátů, kromě klasického 3,5 mm jacku, také pomocí vylepšených sáněk pro blesk, které obsahují kontakty pro komunikaci s fotoaparátem. Takový mikrofon pak nemusíte připojovat neprakticky kabelem, ale stačí jej pouze zasunout do hot-shoe.

Vyšší model EOS R7 má režim nahrávání přístupný rychle skrze vypínač. Na EOS R10 (na obrázku) jej najdete klasicky na voliči režimů. Odlišný je i počet Custom nastavení. Na R7 jsou tři, na R10 pak sloty dva.

AI ostření se strojovým učením pro oba modely

Pohled do technických parametrů pak odhalí ještě jednu překvapivou věc – pokročilý systém ostření Canon Dual Pixel CMOS AF v obou přístrojích. Ani u nižšího modelu dokonce v menu nechybí nastavení „Use case“, pomocí kterých fotoaparátu můžete říci, jaký typ akční fotografie se chystáte fotit a on tomu přizpůsobí své chování při ostření. Systém ostření byl dle mého krátkého testování předprodukčního vzorku asi největším překvapením a zároveň odlišností od běžných zrcadlovek. Možnost implementovat takto výkonný autofocus do dostupného přístroje je jedna z největších výhod bezzrcadlové konstrukce. Jsem rád a trochu i závidím novým uživatelům to, že ani majitelé základního modelu nebudou ošizeni o výkon, za který byste v minulosti museli připlácet obrovské peníze.

Spoušť, vypínač a volič režimů Canon EOS R10 a EOS R7
Oba fotoaparáty mají perfektně tvarovaný pohodlný grip a vypínač na pravé straně. Absence tlačítka pro nastavení ISO na EOS R10 vůbec nevadí, fotoaparát má joystick a ISO můžete nastavit na směrový kříž.

Technické parametry Canon EOS R10 a EOS R7

Canon EOS R10 je možná základní model nabídky, nechybí mu ale nic zásadního. Pokročilé fotografy nebude nijak omezovat v práci, nadšence bude bavit a začátečníkům umožní růst a zlepšovat se. Vyšší model Canon EOS R7 pak vylepšuje prakticky každý z parametrů a posouvá fotoaparát do segmentu profesionálních APS-C bezzrcadlovek. Se svým stabilizovaným 32,5MPix APS-C snímačem, utěsněným hořčíkovým tělem, rychlou závěrkou s 15 sn./s, pokročilým chytrým ostřením a velkým jasným hledáčkem s výbornou odezvou potěší každého fanouška wildlife nebo sportovní fotografie, díky čemuž se neztratí při focení jakéhokoliv jiného žánru.

Canon EOS R10Canon EOS R7
Snímač

CMOS,
24,2 MPix

CMOS,
32,5 MPix

ProcesorDigic XDigic X
LCD

3", 1,07M,
výklopný, otočný

3", 1,62M,
výklopný, otočný

Hledáček

2,36M, 120fps, 0,95x

2,36M, 120fps, 1,15x

OstřeníDPAF s AI a
strojovým učením,

od -4 EV

DPAF s AI a
strojovým učením,

od -5 EV

Rychlost závěrky

1/4000s

1/8000s

Sériové snímání15 fps mech.

23 fps el.

15 fps mech.

30 fps el.

Video

4K 60p s ořezem,
4K 30p, Full HD@120p,
bez limitu

4K 60p, Full HD@120p,
C-Log,
bez limitu

Stabilizace

Pouze elektronická

V těle (IBIS), 7EV
(s vybranými
objektivy)

Paměťové karty

1x SD UHS-II

2x SD UHS-II

Materiál a odolnost

Plast, bez utěsnění

Hořčík, utěsněno
proti prachu a vodě

Hmotnost

429 g

612 g

Aktuální cenu a dostupnost obou novinek najdete na e-shopu Fotolab.cz.

Canon EOS R7 (vlevo) používá výrazně větší hledáček. Ten v R10 je dobrý, ale malý. V rozlišení a odezvě ale za R7 neztrácí.

Poprvé v praxi

Uživatelé zrcadlovek i bezzrcadlovek Canon budou u novinek okamžitě „jako doma“. Tradiční ovládání navíc doplňuje dotykový displej na otočném kloubu. Porovnával jsem i samotná MENU obou přístrojů. Až na minimální rozdíly týkající se technické výbavy nenajdete prakticky žádnou odlišnost. Novinky tak smazávají rozdíl mezi základními a profesionálními modely. Levnějšímu EOS R10 nechybí bohaté možnosti přizpůsobení každého z ovladačů a například i možnost nastavit si ostření na palec. Jedinou výraznější změnou v ovládání je pouze přepínač mezi AF a MF umístěný vedle bajonetu, a v případě modelu EOS R7 i poměrně zvláštně řešený zadní kruhový volič s integrovaným joystickem.

Přepínač automatického ostření
Přepínač mezi AF a MF najdete na obou přístrojích. (na snímku EOS R10)
Kruhový volič a joystick na Canon EOS R7
Kruhový volič má dobré krokování a ovládá se překvapivě pohodlně a rychle. Pouze ze začátku je ono dělání malých kroužků palcem trochu nezvyklé. (na snímku EOS R7)

Při prvním potěžkání okamžitě poznáte, který z modelů je profík. Hořčíkové utěsněné tělo u EOS R7 je učebnicově pevné a kvalitní. Ani Canon EOS R10 ale není nijak pozadu. Jako jediné slabší místo vnímám dvířka baterie a slotu pro paměťové karty, které oproti zbytku těla působí spíše křehce a chybí jim pružina, která by dvířka při manipulaci držela otevřená. Je to ale jen detail, který nemá vliv na funkci.

Baterie Canon EOS R10 a R7
V Canon EOS R10 najdete baterii Canon LP-E17, kterou používá například i full-frame EOS RP. Canon EOS R7 je vybaven velkým akumulátorem Canon LP-E6 známým z profesionálních full-frame CSC i DSLR. (na snímku EOS R10)
Paměťové karty Canon EOS R7 a EOS R10
Canon EOS R10 má kartu schovanou vedle baterie. EOS R7 má dvířka ze strany a skrývá pod nimi dva sloty pro SD UHS-II karty. (na snímku EOS R7)

Největším překvapením pro mě byl systém automatického zaostřování. Ten je stejně chytrý a výkonný jako u dražších full-frame modelů z řady Canon EOS R. Nechybí mu automatická detekce subjektu s možností sledovat oči i během sekvenčního snímání nebo možnost si detailně nastavit chování v různých fotografických situacích. Sekvenční snímání se při použití mechanické závěrky zastavilo na hodnotě patnácti snímků za vteřinu. Elektronická závěrka je rychlejší, ale rolling shutter efekt je poměrně výrazný a na věci v pohybu se nehodí.

Novinkou u Canon EOS R7 je stabilizovaný snímač s možností automatického vyrovnání horizontu. Užitečný pomocník, který měl být ve fotoaparátech se stabilizovaným čipem už dávno. U levnějšího EOS R10 se budete muset spolehnout pouze na stabilizaci v objektivech, stabilizovaný snímač chybí. Odměnou je na druhou stranu opravdu kompaktní velikost těla fotoaparátu.

Další zajímavou funkcí je režim předběžného snímání. Přirovnal bych ji k light verzi Pro Capture od Olympus. Nové Canony totiž dokážou zachytit to, co se před objektivem odehrálo půl sekundy před samotným stiskem spouště.

Canon EOS R10 blesk
Canon EOS R10 má zabudovaný malý výklopný blesk se směrným číslem 6. EOS R7, tak jak to u profesionálních fotoaparátů bývá, blesk nemá.

Nově představené objektivy Canon

Společně s novými fotoaparáty Canon uvedl i dva nové objektivy. Bohužel zatím pouze základní zoomy, které sice nepotěší světelností, ale mají univerzální rozsah ohnisek a dobrou ostrost. Základní Canon RF-S 18-45 mm f/4,5-f/6,3 IS STM je vybaven stabilizací, tichým krokovým motorkem a bohužel i plastovým bajonetem. Univerzální zoom Canon RF-S 18-150 f/3,5-6,3 IS STM už je mnohem zajímavější. Je lépe zpracovaný, dokáže vyfotit i dobré detaily a velmi rychle ostří nehledě na nastavené ohnisko.

Objektivy Canon RF-S
Snad nebude RF-S opomíjen a Canon brzy výběr objektivů rozšíří. Zatím si ale musíme vystačit se dvěma nativními skly a brašnu případně doplnit full-frame RF optikou.

Nové RF-S objektivy půjdou nasadit i na full-frame RF modely. To může být do budoucna zajímavé například pro filmaře nebo pro ty, co na full-frame těla přecházejí postupně. Než se výběr RF-S objektivů rozšíří, mohou uživatelé sáhnout po dostupných objektivech pro bajonet RF, například Canon RF 16mm f/2.8 STM, Canon RF 35mm f/1.8 IS Macro STM nebo Canon RF 50mm f/1.8 STM, které budou mít po přepočtu (1,6x crop) cca 25, 56, respektive 80 mm.

Na závěr

Canon chytře doplnil výběr CSC modelů a výsledkem jsou skvělé alternativy starších přístrojů. Oproti zrcadlovkám se můžete těšit na lepší ovládání, výhody spojené s použitím elektronického hledáčku a bezzrcadlové konstrukce, a hlavně perfektní systém ostření využívající AI i strojové učení. Jak jsem psal výše, toto jsou věci, za které jste si dříve museli připlácet desítky tisíc korun.

Aktuální cenu a dostupnost novinek Canon EOS R10 a EOS R7 najdete v e-shopu Fotolab.cz.

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

komentářů

  • Ten joystick v kolečku je ještě větší ČÍČOVINA, jak left-right dotyk u eRka :O
    Canon „vynálezem“ další slepé uličky opět „nezklamal“ 🙁
    Nasere o to více, že R10 má pěkně bezva standard.
    Autorovi této nad slunce jasné DEBILITY přeji VŠE NEJHORŠÍ jakož i všem dalším, co se na tom ZVĚRSTVU jakkoli podíleli, neb „ovládání“ bude k VZTEKU/BREKU!
    Jinak by to byl celkem bezva strojek, ale takhle… :/

  • Ty objektivy jsou tragický .. Takže pokračuje trend, který byl už u malých M bezzrcadlovek.

    • Bohužel musím souhlasit. Je to fakt jen ten nejnutnější základ. Zase na druhou stranu musím přiznat, že 18-150 není úplně špatný objektiv pro toho, co skla nemění a chce něco malého, relativně ostrého a univerzálního. Ta 18-45 mě zarazila hlavně velmi špatnou světelností. Pryč jsou u Canonu doby, kdy měl záklaďák f/3,5-5,6, tady jedeme rovnou f/4,5-6,3 a z toho radost nemám.

      • Tak JEST, f/4.5-6.3 na 18-45mm je SETSAKRA HNUS, za kterej bych tu TROJKU v setu ani omylem NEDAL :(((
        Evidentně zde TLAČÍ na MAXIMALIZACI prodejů kitů s 18-150 f/3,5-6,3.
        Ačkoli FOTOLAMY + JŮTRUBKY si s tím jako obvykle své hlavinky jistě lámat nebudou 😉
        Btw, 18mm je na APS-C pro SELFIE všeho druhu „kapku“ MOC, nebo máte v Canonu DÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉLŠÍ RUKY? 😀

      • …tím spíše, když u Canonu je APS-C crop 1,6x – standardně je to 1,5x, což vypadá jako nicotný rozdíl, ale není, neb těch 18mm je u Canonu ekv. 28,8mm, kdežto u konkurence alespoň 27mm.