CEWE Fotolab
Novinky Fujifilm

Zástup novinek od Fujifilm – profesionální X-H2S a dva objektivy

Fujifilm představil řadu nových objektivů a hlavně nástupce oblíbeného Fujifilm X-H1 – model X-H2S, který se pyšní vrstveným snímačem, novým systémem ostření i špičkovým výkonem při natáčení videí.

Profesionální fotoaparát Fujifilm
Retro design ustoupil ergonomii a rychlosti ovládání – na fotoaparátu najdete joystick a klasická kolečka.

Dalo by se říci, že se nám „roztrhnul pytel“ s fotoaparáty, které můžeme směle nazvat vlajkovými loděmi daného výrobce. Po ultimátním full-frame fotoaparátu Nikon Z9 a Micro 4/3 profesinálním stroji OM System OM-1 přichází i APS-C model s vrstveným snímačem Fujifilm X-H2S.

Co je vrstvený snímač? Tzv. stacked senzor se postará o zrychlení přenosu dat mezi senzorem, procesorem a úložištěm fotoaparátu. Takový přístroj je pak rychlejší prakticky při každé činnosti – lépe ostří, natáčí kvalitnější video, hledáček je přirozený a bez viditelné odezvy, sériové snímání dosahuje rekordních hodnot a během focení nedochází k tzv. blackoutu, tedy zasekávání při stisku spouště. Fotoaparáty se stacked snímačem tak zvládnou i ty nejnáročnější fotografické žánry.

Fujifilm X-H2S ve zkratce

  • X-trans BSI CMOS APS-C Stacked senzor s 26 MPix.
  • V režimu elektronické závěrky zvládne fotoaparát 40 sn./s bez blackoutu, s mechanickou závěrkou pak 15 sn./s.
  • Nový procesor páté generace slibuje oproti předchůdci dvakrát vyšší výkon.
  • Stabilizace snímače v kombinaci s objektivem zvládne prodloužit čas až o 7EV.
  • Nový systém automatického ostření s umělou inteligencí a detekcí očí, lidí, zvířat, ptáků a dopravních prostředků
  • Celá řada simulací původních kinofilmů včetně nového „Nostalgic Negative“.
  • 6,2K 30p 4:2:2 All-I, 4K 60p ProRes video v 10-bit 4:2:2 oversamplované z 6K.
  • Nahrávání videí bez přehřívání v délce až 4 hodin (při teplotě 25°C), možnost prodloužení pomocí přídavného ventilátoru.
  • F-log F-log 2 s více než 14 EV dynamického rozsahu
  • Hledáček s 5,76 MPix120 fps s minimální odezvou.
  • Možnost připojení sluchátek, až 4 mikrofonů a externího monitoru přes HDMI v plné velikosti.
  • Fotoaparát používá dva sloty na paměťové karty – 1x SD UHS-II a 1x CFexpress typ B
  • Rozměry 136 x 93 x 85 mm s hmotností 660 g.
Ovládání Fujifilm
Na snímku je vidět volitelný ventilátor pro natáčení videí ve vysokých teplotách. Všimněte si i upraveného rozložení ovladačů a hlavně velkého dobře umístěného joysticku a tlačítka AF-ON.

Nové objektivy Fujinon

Kromě zbrusu nového těla Fujifilm představil i dva nové objektivy, a do roadmapy (tedy plánovaných objektivů) přidal další tři. Prvním je univerzální Fujinon XF18-120mm f/4 LM PZ WR (ekv. 27-180 mm), který osloví jak fotografy, tak filmaře. Zajímavý je tím, že je parafokální – při zoomování se nemění vzdálenost, na kterou je zaostřeno. Objektiv je navíc doplněn o volitelné elektronické ovládání zoomu.

Univerzální objektiv Fujifilm
Interní ostření, váha pouze 460g a možnost ovládat zoom klasicky, elektronicky a dokonce i na dálku přes chytrá zařízení (v kombinaci s tělem X-H2S)

Druhý představený objektiv Fujinon XF150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR je pak rekordmanem na poli APS-C ultra-teleobjektivů. Se svým přepočteným ohniskem 225-900 mm (ekv. 35mm) osloví všechny nadšence do wildlife a sportovní fotografie. Uvedení společně s bezzrcadlovkou Fujifilm X-H2S s vrstveným snímačem tak jasně dává najevo, že Fujifilm míří do relativně neprozkoumaných vod akční fotografie. Ne že by současné Fujifilmy sport nezvládaly, ale ruku na srdce, ostření ve starších modelech za konkurencí lehce pokulhávalo a stacked senzor v kombinaci s nově vyvinutým autofocusem se strojovým učením, umělou inteligencí a schopností rozpoznat focený subjekt Fujifilm posouvá mezi elitu APS-C přístrojů.

Teleobjektiv Fujifilm
Objektiv Fujinon 150-600 mm je profík každým coulem. Najdete na něm funkční tlačítka, přepínače limiteru, clonového kroužku i režimu ostření. S ohledem na rozměry a hmotnost mu nechybí odnímatelná stativová patka.

Na závěr

Nový Fujifilm X-H2S bude začínat na celkem ambiciózní ceně 68 990 Kč. S ohledem na použití velmi drahého a moderního stacked snímače je ale cena opodstatněná. Stačí se podívat na ostatní fotoaparáty s vrstveným čipem, například Sony A1 nebo Nikon Z9, a cena začne dávat smysl. Dokonce i Micro 4/3 OM System OM-1 atakuje částku šedesát tisíc.

U nových objektivů je ohlášena cena 899 USD za Fujinon XF18-120mm f/4 LM PZ WR, respektive 1999 USD za Fujinon XF150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR. Novinky by se na trh měly dostat v nejbližších týdnech.

Všimněte si celkem sedmi uživatelsky definovatelných pozic na voliči režimů. Rychlý přepínač mezi natáčením a focením ale z fotoaparátu oproti Fujifilmu X-T4 zmizel.

A co doplnění roadmapy objektivů na příští roky? Dočkáme se celkem tří novinek. První je zatím nejširší objektiv pro bajonet X – Fujinon XF 8mm f/3,5 (ekv. 35 mm cca 12 mm), dále makro objektiv Fujinon XF 30mm f/2,8 R Macro (ekv. cca 45 mm) a jako poslední aktualizovaná verze oblíbeného portrétního objektivu Fujinon XF 56 mm f/1,2, po kterém uživatelé volají už velmi dlouhou dobu.

Kromě objektivů Fujinon vřele doporučujeme řadu objektivů Sigma DC DN s 16, 30 a 56 mm určených pro bajonet X, které jsme otestovali na našem blogu.

První jmenovaný objektiv by měl na trh přijít až v roce 2023, makro objektivu a nového portrétního objektivu se ovšem dočkáme už letos na konci roku.

Předobjednávky novinek od Fujifilm přijímáme na e-mailu eshop@fotolab.cz nebo na telefonním čísle +420 272 071 200 (volba č. 2). Objednávat můžete pohodlně i na e-shopu Fotolab.cz. Počáteční dostupnost bude omezená, proto neváhejte a novou techniku si včas rezervujte!

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář