CEWE Fotolab
CANON EOS M6 II recenze

Canon EOS M6 II: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Společně s modelem 90D představila společnost Canon i novou bezzrcadlovku EOS M6 Mark II jako nástupce předchozího modelu M6. A pokud jste měli strach, že po vydání řady EOS R bude Canon modely M zanedbávat, můžete zůstat v klidu.

CANON EOS M6 II recenzeM6 Mark II sdílí s 90D mnohé – tím nejdůležitějším je senzor s rozlišením 32,5 MP podporou 4K videa a daleko lepším systémem automatického ostření. Jen pro srovnání u předchozí generace bylo k dispozici pouze 24,2 MP a video v rozlišení 1080p/60fps. Narostl i počet snímků za vteřinu ze sedmi (M6) na 14 (M6 Mark II) a to i při aktivovaném automatickém ostření! Dokonce zrcadlovka 90D má „pouze“ 11 snímků za vteřinu, takže toto zvýhodnění bezzrcadlové M6mII považuji za parádní drzost a ukázku toho, jak bezzrcadlové systémy dokážou ještě lépe překonávat současné limity.

Zatímco předchozí model nepůsobil až tolik profesionálním dojmem a ne každý by si dokázal představit, že by ho i profi fotografové mohli plnohodnotně využívat pro svou práci, u M6 Mark II je tomu už o dost jinak a jeho výkon mě velmi příjemně překvapil. Pokud navíc patříte k něžnějšímu pohlaví s drobnějšíma rukama a nebo počítáte každý gram, který s sebou vezmete na cesty, stojí M6mII určitě za zvážení.

Konstrukce a design

Tělo M6mII o něco málo přibralo. Nyní váží 408g oproti původní váze 390 u první verze. Rozměry jsou také o pár milimetrů větší, ale celkový design zůstal hodně podobný jako u M6. Na zadní straně přibyl přepínač pro změnu MF-AF. M6mII je ale ergonomičtější a díky zvětšenému gripu se daleko lépe drží v ruce.

CANON EOS M6 II recenzeStejně jako u předchozího modelu není tělo zatěsněné proti nepříznivému počasí (a už vůbec ne vodotěsné). Ani tento model, stejně jako jeho předchůdce, nemá hledáček. Prodává se však samostatně, takže pokud vám nevyhovuje fotografování pomocí displeje, existuje pro vás možnost ho dokoupit. Samotný displej je pohyblivý a lze ho vyklopit dopředu (pro selfie) nebo cca o 45 stupňů nahoru i dolů pro focení od pasu nebo s nataženýma rukama. Bohužel se nejedná o plně výklopný displej jako u modelu 90D. V čem ale displej vyniká je perfektní citlivost na dotyk. Dokonce je možné v menu citlivost poupravit podle vašich potřeb. Oblast zaostření lze na obrazovce měnit i přetažením. Displej má 1,04 milionu obrazových bodů a neslouží jen pro prohlížení obrázků nebo focení. Stisknutím tlačítka Q se otevře klasické Canon menu, které umožňuje dotykem rychlou změnu všech běžných hodnot nastavení.

Tělo se prodává ve dvou provedeních – v černé a stříbrné. K dispozici je i několik setů, které jsou cenově výhodnější oproti nákupu samotného těla a objektivů zvlášť. V některých setech je k dispozici rovnou i elektronický hledáček EVF-DC2. Bajonet je typu EF-M. Prozatím není k dispozici nějak velké množství EF-M objektivů, ty vynikají ale svou kompaktnostní a dají se vzít s sebou takřka do kapsy. V nabídce je i redukce na objektivy EF a EF-S, což z modelu M6mII dělá ještě lepší foťák. Vzniká vám tak možnost ho využívat např. jako rezervní tělo při focení svateb nebo sportu, bez nutnosti vlastnit a nosit s sebou stejné objektivy s různými bajonety.

Součástí těla je na horní části fotoaparátu i vyskakovací blesk. Připojit lze i systémové blesky Canon do klasických „sáněk“. Vzhledem k tomu, že na zadní straně chybí joystick, budete muset častěji používat dotykovou obrazovku např. pro výběr AF bodu nebo pro navigaci v menu fotoaparátu.CANON EOS M6 II recenze

Kvalita obrazu

Kvalita obrazu jak u fotografií, tak u videa je velmi podobná jako u modelu 90D. A stejně jako u 90D je v největší míře díky novému procesoru DIGIC 8. Na rozdíl od původní M6 tento procesor umožňuje M6mII i natáčení ve 4k rozlišení. U jeho předchůdce to bylo pouze 1080p při 60fps. Dále nabízí možnost natáčení Full HD až 120 snímků za sekundu, což je také totožná vlastnost jako u 90D. Při tomto záznamu ale není možné nahrávat zvuk a automatické ostření je zablokované. Nutné je také zmínit, že fotoaparát při natáčení 4k video tzv. „necropuje“, tedy neořezává a využívá při záznamu téměř celou plochu. To starší čipy Canon nedokážou a je to schopnost, na kterou jsme čekali (a snad ji budeme moci očekávat i u nových modelů EOS R).

32,5 megapixelový snímač je více flexibilní například pro větší a kvalitnější tisky. Zvýšení rozlišení ale také určuje, jak budete muset zacházet s fotoaparátem. Na výsledných fotkách totiž budou výraznější detaily v pohybu, takže bude i vhodnější používat rychlejší časy závěrky, abyste docílili dokonalého zamražení pohybu. Kvalita i za horších světelných podmínek se také zlepšila. M6mII by měl bez problému zaostřit i ve tmavém prostředí až do -5EV. S ostřením pomocí hledáčku u 90D se to ale nedá srovnávat a v tomto ohledu M6mII maličko pokulhává za svým zrcadlovým „bratrem“. Maximální hodnota ISO je stejná jako u předchůdce a to až 25600 ISO. Pouze u funkce Auto ISO (stejně jako u 90D) jsem byl malinko rozladěný, jelikož fotoaparát při této funkci automaticky žene zbytečně ISO nahoru a výsledné fotografie jsou přeexponované. Nejsem si tedy jistý, jestli bych se mohl na tuto funkci vždy 100% spolehnout.

Jediným vysvětlením této funkčnosti Auto ISO mi je horší dynamický rozsah ve stínech nebo obecně ve tmavých místech. Osobně tedy doporučuji dávat si pozor na výrazně podexponované snímky. V případě prosvětlení o 2EV a více už se objevuje šum a ztráta sytosti. V oblasti realistických barev, vyvážené expozice a plynulých barevných přechodů, tak Canon jako obvykle exceluje a zde není co vytknout.

DEN S CANONEM 3.10.2019Chcete si důkladně vyzkoušet Canon EOS M6 II? Registrujte se na akci DEN S CANONEM 3.10.2019

Konektivita

M6 mark II má WiFi a Bluetooth pro možnost připojení smartphonu a tabletu. Propojení je možné pomocí aplikace Canon Camera Connect, kterou je možné bezplatně stáhnout pro iOS i Android. Díky tomu můžete telefon používat např. jako bezdrátové dálkové ovládání, pro přenos fotografií do telefonu a nebo dokonce k tisku fotografií přímo z fotoaparátu a sdílení na sociálních sítích.

Do fotoaparátu patří stejný typ baterií jako u předchozího modelu a to LP-E17. Uváděná výdrž baterie je 305 snímků.

Slot na paměťovou kartu je jeden a přibyla podpora paměťových karet UHS-II s velkou rychlostí čtení a zápis, což se hodí zejména pro 4K video.

Canon u tohoto modelu zvolil port USB-C, což je podle mě rozhodně krok správným směrem, na rozdíl od 90D, kde se musíme smířit s micro USB. Na těle je k dispozici 3,5mm port pro možnost připojení mikrofonu. Port pro sluchátka chybí.

CANON EOS M6 II recenzeTechnická specifikace

  • APS-C CMOS senzor
  • Velikost 120 x 70 x 49 (ŠxVxH)
  • 32,5 megapixelů
  • procesor DIGIC 8
  • Bajonet EF-M
  • EF-S a EF kompatibilní pomocí adaptéru
  • Metoda ostření Dual Pixel CMOS AF
  • Ostřící body – 143 křížových
  • K výběru 5481 zón pro AF body
  • Funkční rozmezí AF -5 až 18 EV
  • Oblast AF – 88% vertikálně, 100% horizontálně
  • Citlivost ISO 100 až 25600 (rozšířitelné na 51200)
  • Rychlost závěrky 1/16000 až 30 sekund
  • Displej – dotykový, 7,7cm (3 palce), 3:2, přibližně 1,04 milionů bodů
  • Formát RAW – 14bit CR3 6960×4640
  • Rozměry JPEG 3:2 – 6960×4640 (L), 4800×3200 (M), 3472×2320 (S1), 2400×1600 (S2)
  • Typ videa – MPEG-4 AVC/H.264, 4K (3480×2160)
  • Max. Délka videa – 29min 59sek
  • USB-C, 3,5mm jack pro mikrofon
  • Karty – SD, SDHC, SDXC (UHS-II)
  • Baterie LP-E17
  • WiFi, Bluetooth

Video

Canon M6 Mark II má určitě co nabídnou v oblasti videa. Umožňuje natáčet videa ve 4K (3840 x 2160) až 30 snímků za vteřinu. Videa ve FullHD (1920×1080) zvládne natočit až při 120 snímcích za vteřinu. Dokonce se jedná o první fotoaparát od Canonu, který umožňuje natáčet 4K záznam bez oříznutí!

Rychlost snímání a autofokus

M6 mark II má systém Dual Mixel AF a obsahuje 5481 ručně volitelných AF bodů. Součástí je i funkce detekce očí a obličeje. Jak už jsem zmiňoval, M6 mark II umožňuje snímání až 14 sn./s v režimu kontinuálního zaostřování. Je to tedy velmi dobrý přístroj pro focení sportu a akčních fotek. Pro srovnání původní model M6 uměl „pouze“ 7 sn./s. Vylepšení přibyla i ve sledování a rozpoznávání. M6mII podporuje detekci obličeje a eye focus.

Videorecenze: srovnání Canon 80D – 90D – M6 II při natáčení videa

Ukázkové snímky

CANON EOS M6 II recenze
CANON EOS M6 II recenze
CANON EOS M6 II recenze
CANON EOS M6 II recenze
CANON EOS M6 II recenze
CANON EOS M6 II recenze
CANON EOS M6 II recenze

Závěr

Pro většinu uživatelů, kteří hledají základní třídu bezzrcadlovky bude M6 mark II s jistotou skvělá volba. Za cenu, ve které je k dispozici, nabízí uživatelům opravdu hodně. 14 snímků za vteřinu a 4K video dělají z tohoto malého foťáku obrovskou bestii, která vás nenechá na holičkách ani při focení nebo natáčení sportovních radovánek s rodinou a přáteli. Jeho kompaktnost a váha budou příjemným plusem při výšlapech a turistice, jelikož i s objektivem se pohodlně vejde do větší kapsy.


Článek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Lukáš „Kenji“ Vrábel

Jsem lifestylový, produktový, portrétní a svatební fotograf, retušér a lektor. Jsem hrdou součástí týmu SB Corporation a Svatber.cz. Jsem Sigma ambasador, externí redaktor FOTOLAB BLOGu a především zvědavec. Tuto vlastnost považuju za svou nejsilnější superschopnost. Neustále mě totiž nutí učit se nové věci a stavět se novým výzvám. Mám rád další zvědavé lidi, se kterými se sdružuji a hrdě jim předávám to, co jsem se naučil. Jako lektor účinkuji na kurzech a workshopech pro Megapixel.cz, Fotoškoda.cz a slovenskou AKF. V komerční fotografii, ale i ve své vlastní tvorbě nejčastěji využívám kreativitu, emoce, vášeň, smysly, srdce a foťák. Všechny tyto nástroje neúnavně a vynalézavě aplikuji tak, abych s jejich pomocí vytvořil smysluplné a zajímavé dílo plné kouzelných a poutavých příběhů. Mám za sebou několik úspěchů nejen v mezinárodních soutěžích, sérii líbivých výstav, pár ocenění a neúspěšnou kariéru sólového zpěváka. Narodil jsem se a vystudoval jsem gymnázium v Jihlavě, kde nyní také žiji. Za focením ale cestuji i do vzdálených končin. Největší vášní a motivací je pro mě moje žena, rodina, přátelé a sladkosti.

www.kenji.cz
facebook.com/kenjisshotbook
instagram.com/kenjisshotbook

Přidat komentář