CEWE Fotolab

Foťte mobilem jako profík!

Mnoho lidí v dnešní době fotí mobilním telefonem a není se čemu divit. Foťák v mobilu již dávno skoro zcela nahradil celý segment digitálních kompaktních fotoaparátů, které byly kdysi oblíbené mezi nefotografy. V tomto článku si řekneme, proč tomu tak je a jak s mobilem dosáhnout těch nejlepších výsledků, aniž byste museli vědět vše, co vědí profesionální fotografové.

Srovnání telefonu a fotoaparátu

Výhody a nevýhody focení telefonem

Mobily jsou v dnešní době celosvětově nejpoužívanější zařízení pro zaznamenávání fotek a videí. Mají plno benefitů, ale nevyhnete se samozřejmě ani několika kompromisům.

Hlavní výhodou je za mě velikost a skladnost. Všem je jasné, že tento benefit je bez pochyby ten nejdůležitější. Telefon dáte do kapsy, nezabere moc místa a váží maximálně pár set gramů. Kdyby však šlo pouze o tuto výhodu, byl by v dnešní době stále velký zájem o kompaktní fotoaparáty.

Fotografie z telefonu za dobrého světla jsou líbivější. Je to dáno tím, že během focení vidíte snímek, který už je nějakým způsobem upraven. Ať chcete nebo ne, tak si telefon detekuje předměty v záběru a na základě toho upravuje například tonalitu barev, saturaci apod. Někdy to ale může být na škodu a barvy mohou působit až příliš živě a nepřirozeně.

Poslední obrovskou výhodou telefonů je rychlost. Nemám na mysli rychlost, jakou mobil dokáže vyfotit snímek, ale jak rychle dokážete obrázek po vyfocení použít. Jakmile jste na výletě a chcete rodině dát informaci o tom, že jste zdolali vrchol nějaké hory, navštívili zajímavé místo nebo cokoliv jiného, můžete záznam bez prodlení poslat.

Výhoda telefonů je v rychlosti sdílení

 

Takové používání telefonů má však jednu velkou nevýhodu a tou je velikost snímačů a objektivů. Ve fotografii platí, že čím větší snímač fotoaparátu je, tím lepší mohou být výsledky například za horšího světla. S větším snímačem a objektivem, který vám propustí hodně světla, jste schopni přirozeně rozmazat pozadí.

Srovnání velikosti snímače telefonu a dnešních fotoaparátů

 

Nastavení telefonu

Ještě před tím, než začnete používat telefon k focení, by bylo dobré si nastavit fotoaparát, kterým je vybavený. Někteří výrobci mají už zpočátku špatně nastavený poměr stran na 16:9 nebo v horším případě 21:9 – fotka přes celý displej vypadá sice skvěle, ale ve skutečnosti se jedná pouze o ořez a nevyužití celého snímače. Když si takový snímek budete chtít později vytisknout, tak se nevyhnete jeho oříznutí do tiskového formátu, což není úplně příjemné. Ideální je tedy nastavit si poměr stran 4:3. Při tomto nastavení využijete snímací plochu fotoaparátu naplno.

Pro plné využití snímače použijte poměr 4:3

Rozlišení je pak u mnoha mobilů rozdílné, většinou se pohybuje okolo 12 Mpix, což je dostačující i na větší fotografie. V posledních letech se zde objevují i telefony se 108 nebo 200 Mpix. Takhle vysoké rozlišení je v drtivé většině situací nepotřebné – jednotlivé snímky mají zbytečně velký objem dat. Nesmím zapomenout na způsob, jakým takové snímky vznikají. Jde o tzv. skládání snímku a kvalita záběru při zvětšení nebývá násobně vyšší než při základním rozlišení.

Spousta výrobců má v telefonech tzv. RAW formát. Ten je vhodný pouze v případě, kdy jste si jisti, že fotografie budete nadále upravovat v různých programech. Pokud toto neplánujete a vyhovují vám jen základní úpravy přímo v galerii, tak je lepší fotit do klasického JPG formátu.

Velkou výhodou u mnohých telefonů je nastavení mřížky, která vám rozdělí obraz do 9 obdélníků (3×3). Jakmile tuto funkci začnete využívat, budete rádi, že ji ve fotoaparátu najdete. Více se o ní dozvíte dále.

Mřížka vám bude při fotografování skvělým pomocníkem

 

Režimy focení v mobilu

Kompaktní fotoaparáty v minulosti obsahovaly fotografické režimy, mezi kterými jste si mohli vybírat, co jste se právě chystali fotografovat. Šlo kupříkladu o sport, krajinu, portrét, jídlo apod. Dnes již tohle vyhodnocují telefony automaticky a zůstalo jim pouze pár možností.

Standardní foto režim

Nejvyužívanější režim nechybí v žádném mobilu. Telefon rozpozná, co fotíte, a podle toho si nastaví hodnoty. Rozmazání popředí či pozadí ovlivňuje pouze fyzická konstrukce objektivu a snímače.

Portrétní režim

Pokud má váš telefon více než jednu čočku, bude mít pravděpodobně v nabídce i portrétní režim. Jeho cílem je rozmazat pozadí a popředí hlavního objektu. Toto rozmazání provádí telefon úpravou a může obsahovat chyby v rozmazání pozadí například poblíž vlasů, brýlí a dalších okrajů.

Při tomto režimu si fotoaparáty vyměří vzdálenosti všeho co je na fotce a na základě toho rozmažou předměty či pozadí, na které neostříte. Aktuálně nejlepší technologie pro vyměřování vzdáleností je funkce Lidar, jež se používá i při profesionálních 3D skenech.

Za pomoci portrétního režimu můžete takto rozmazat okolí

Rozmazané pozadí v mobilech zajišťuje algoritmus, který se snaží napodobit malou hloubku ostrosti, přirozenou pro světelné objektivy. Občas se to povede, občas tam najdete chyby.

Panoramatický režim

Jakmile se vám nevleze vše do záběru, je zde režim panorama. Při jeho použití putujete telefonem jedním směrem a on postupně snímá scénu, která se skládá z X dílů a dává je dohromady.

Tato funkce není vhodná na focení čehokoliv pohyblivého. Při vytváření panoramatu hrozí též to, že spoje jednotlivých snímků budou viditelné a nepřirozené.

Makro režim

Makro sice není u všech telefonů samozřejmostí, ale pokud jej máte, tak ho bezpochyby používáte na pořizování detailních obrázků květin a struktur. Zde je menší snímač v telefonech výhodou, jelikož díky němu budete mít větší hloubku ostrosti.

Makrofotografie jsou vhodné například na hmyz nebo květiny

 

Noční režim

Možná ani nevíte, co znamená ikonka měsíce při focení ve tmě. Jedná se o režim noční fotografie, kdy se telefon snaží co nejvíce využít stabilizaci ve fotoaparátu, aby mohl co nejdelší dobu propouštět světlo skrze objektivy. Pokud plánujete fotit v noci pravidelně, doporučuji si vzít stativ a používat samospoušť – výsledky budou lepší.

 

Ve správný čas na správném místě

Fotografie je především o tom, abyste byli ve správný čas na správném místě. Jde o to, že daný moment, při němž vznikne skvělá fotka, je pouze jeden jediný a už se nezopakuje. Proto je důležité vědět co je vaším cílem.

Ať už se jedná o společenskou událost, krásnou krajinu nebo cokoliv jiného, vždy bychom měli vnímat emoce a atmosféru, která na snímku bude. Někde je tou emocí štěstí, když si novomanželé právě řeknou ano, jinde nám zase emoci může tvořit romantický západ či východ slunce.

Nejlépe se takovéto momenty naučíte vnímat tréninkem.

Východ slunce v Beskydech

 

Jak uspořádat objekty na snímku

Uspořádání objektů v záběru se říká kompozice. S tou vám může pomoci mřížka, kterou už jste si na telefonu určitě zapnuli. V případě, že nám jde o to, abychom zlepšili vizuální kvalitu snímků, můžeme využít tzv. pravidlo třetin. Hlavní objekt umístíme co nejblíže průsečíku linií. Taková drobnost může udělat vaši fotografii zajímavější oproti fotkám ostatních lidí.

Fotografie s horizontem nebo hladinou vody v půli záběru jsou relativně nudné. Zkuste horizont posunout na vrchní, nebo spodní linii mřížky podle toho, co je pro vás na snímku důležitější.

Rozdělení horizontu v poměru 2:1

 

Když kupříkladu fotíte budovy nebo architekturu, můžete za pomocí mřížky přesněji zachytit symetrické kompozice, které jsou v tomto žánru obzvlášť zajímavé.

Využití symetrie ve fotografii

 

Jiných zajímavých kompozicí docílíte i volbou neobvyklých úhlů.

Nejčastější chyby, kterých se vyvarujte

Špinavý objektiv

Jakmile budete mít špinavý objektiv, fotografie nebude dostatečně ostrá ani za ideálních podmínek.

Tyč z hlavy

Vyvarujte se tomu, aby foceným osobám a zvířatům netrčely z hlavy tyče, sloupy, stromy apod.

Čtěte také na blogu: Fotografujeme chytrým telefonem: Pohled do korun stromů

Useknuté části těla

Samozřejmě není nutné mít při focení osoby celou postavu v záběru, jen nezapomínejte, abyste je neořezávali v kloubech.

Focení ze špatného úhlu

Pokud fotíte portrét jakéhokoliv tvora, je vhodné se dostat na úroveň očí, aby nám u modelky nevznikala například druhá brada. Oči jsou na snímku to, kam se především chceme koukat.

Padající horizont

Jakmile jste třeba u moře nebo obrovského jezera, chcete si váš výhled vyfotit. Je ale vhodné dát si pozor na to, abyste měli srovnaný horizont.

Takhle by obraz nikdy neměl padat

Focení na dálku

Než-li ořezávat záběry při úpravách, je lepší udělat pár kroků blíž k objektu.

Logo výrobce telefonu na fotografii

U některých telefonů se můžete setkat s logem značky, popřípadě označením jako quad camera apod. Není to zrovna něco, co by vašim fotkám slušelo, ta možnost se dá samozřejmě vypnout.

Čtěte také na blogu: „Porušování fotografických pravidel 1. díl – Kompozice“

Závěr

Na závěr bych rád dodal, že i s telefonem lze vytvořit skvělé a zajímavé snímky. Musíte však chápat, jak funguje, jaká má omezení a jak s nimi můžete pracovat. Toho nedosáhnete jinak než studiem a tréninkem.

 

Víte, že snímky, které jste pořídili mobilem, můžete vytisknout během několika minut na jakékoliv prodejně CEWE Fotolab v naší CEWE fotostanici? Telefon připojíte pomocí kabelu nebo pošlete vybrané fotky přes AirPrint či Bluetooth, vyberete formát a máte hotovo! V CEWE fotostanici lze sestavit i spoustu dalších fotoproduktů jako jsou přání, koláž, fotka s designem nebo rovnou vícedílná fotografie.

 

Radim Gibes

Odborný prodejce na opavské pobočce FOTOLAB. Fotografuje nejraději portréty a lidi celkově. Zastává názor, že dobrá fotografie vzniká ve fotoaparátu a nepotřebuje velké množství úprav.

Přidat komentář