CEWE Fotolab

Fotografujeme chytrým telefonem: Pohled do korun stromů

Z procházky v přírodě či parkem si můžete přinést víc než jen obyčejné záběry, a to i když fotografujete mobilem.

4 roční období

Jen málokdy zvedneme pohled vzhůru. Jsme zrozeni pro sledování toho, co je před námi. Kvůli tomu často neobjevíme krásu nad našimi hlavami. Fotograf by se měl naučit dívat nad sebe i pod sebe. Objevovat, co jiným uniká.

Vysoké stromy na nás shlíží z výšky a nám někdy jejich majestátnost uniká. Přitom po celý rok mění své koruny, kterými se tak rádi pyšní. Na jaře se zazelenají první lístky, rozkvetou květiny, vyklíčí nové jehličí. Přes léto mají hustou korunu, propouštějící jen málo světla. Na podzim se obarví těmi nejfantastičtějšími barvami. No a v zimě se můžeme kochat tvary větví, jindy skrytých listím.

Koruny stromů
Stromy jsou vděčným motivem po celý rok.

Který fotoaparát?

Lepší mobily jsou osazeny 2 až 3 fotoaparáty s různým úhlem záběru. Na náš motiv si ale vystačíte is jediným. Ten bývá širokoúhlý, zvýrazňuje sbíhání linií, ideální pro náš záměr zvýraznit výšku stromů. Pokud má váš mobil superširokoúhlý objektiv, můžete ještě více zvýraznit perspektivu a sbíhání linií. Pohled do korun stromů bude ještě majestátnější.

Fotoaparát iPhone
Pokud má váš mobil více fotoaparátů, můžete být kreativnější.

Expozice

Většina uživatelů mobilů fotografuje s použitím plné automatiky. Není na tom nic špatného, ​​jejich výkonný software se postará o co nejlepší expozici. Chcete-li mít výsledek pod vaší kontrolou, naučte se jak korigovat expozici (zesvětlit/ztmavit).

Čtěte také na blogu: „Jak funguje fotoaparát: čas – clona – ISO“

Tuto funkci mají základní aplikace fotoaparátu u všech mobilů. Buď je přímo na obrazovce symbolizována piktogramem sluníčka, nebo v ovládání pomocí symbolů ”+/-“. Při fotografování v protisvětle můžete stromy zesvětlit, abyste nefotili pouze siluetu, nebo tmavou fotografii. Nebo naopak fotografii ztmavte, fotografujte pouze siluetu stromu. Hodí se to zejména v zimních měsících

černobílá úprava
V zimě, kdy jsou stromy bez listů, vynikne jejich silueta. Při fotografování využijte korekci expozice. Nemusíte se bát přeexponované oblohy. U ČB fotografii může být zcela bílá.

Kompozice

Sbíhání linií

Díváte-li se přímo vzhůru a jste uprostřed, sbíhají se kmeny stromů do středu záběru. Najděte si místo uprostřed skupiny stromů, poté se jejich kmeny budou přirozeně sbíhat do středu.

Pravidla kompozice
Při pohledu přímo vzhůru, se kmeny stromů sbíhají do středu.

Úhlopříčná kompozice

Úhlopříčná kompozice je jednou z nejvyužívanějších. Pokud máte na scéně přirozeně linie, rovné nebo křivky, můžete je zakomponovat tak, že vycházejí z jednoho rohu a směřují do toho protilehlého. U abstraktnějších záběrů si můžete pomoci i pootočením fotoaparátu. Při fotografování přírodních linií, nemusí být kompozice dokonalá, vždyť ani příroda není.

Kompoziční pravidla
Úhlopříčná kompozice je ideální, pokud fotografujete jeden strom. Pootočením fotoaparátu zajistíte, aby kmen směřoval z jednoho rohu do druhého.
Jak komponovat fotografie
Zkombinovat můžete úhlopříčnou kompozici a sbíhání linií.

Na střed

I když se o fotografování na střed mluví jako o chybě, je to jen částečná pravda. Jsou motivy, kterým středová kompozice sluší. Hodně tomu pomůže i fotografování s poměrem stran 1:1, tedy na čtvercový formát.

Tip: S chytrým telefonem můžete fotografovat i dlouhé expozice a noční snímky, potřebovat budete pouze speciální stativ.

Čtvercová fotografie
Symetričtějším stromem s rozložitější korunou sluší středová kompozice.

Editace

Aplikace Snapseed

Jednou z nejlepších aplikací pro úpravu fotografii přímo v telefonu je Snapseed od Googlu. Zvládá také úpravu formátu RAW. Je k dispozici pro zařízení s iOSOS Android a je zdarma.

Využít můžete přednastavené úpravy (Vzhledy), nebo množství funkcí (Nástroje). V nich naleznete například efekt vinětace, rozostření okrajů, převod do ČB, přidání rámečku a mnoho jiných efektů. Povedenou úpravu si můžete uložit do Vzhledů a použít na ostatní fotografie ze série.

Úprava fotek v telefonu
Já jsem použil přednastavený vzhled Silhouette, který se perfektně hodí pro zimní stromy. Potom jsem v Nástrojích přidal rozostření okrajů a dekorativní rámeček.

 

Snapseed iPhone
Se Snapseedem si vyhrajete.

Galerie

Všechny následující fotografie jsem nafotil iPhonem 12 Pro Max a upravil programem Snapseed.

Úprava fotek na mobilu
Simulovat můžete efekt staré fotografie
podzimní barvy
Teplé barvy můžete ještě více podpořit úpravami. Tato fotografie už balancuje na hraně grafiky, ale to vůbec nevadí.
Ponurá atmosféra
Hledejte unikátní tvary, kterým následně přizpůsobte i samotnou úpravu.
Oranžové listí
Kmeny a větvě plné listí navozují společně s teplými barvami klidnou atmosféru.

CEWE Fotokniha Pure

Přímo v mobilu si můžete udělat malou fotoknihu CEWE Pure. Má čtvercový formát kompaktní velikosti 15×15 cm, takže ji snadno vezmete kamkoliv s sebou.  Vazba je tvrdá, stránky jsou matně bílé nebo černé. Na výběr je 7 stylů. Počet stran je 22 a na každou stranu se vejde jedna fotografie.

Abyste si navrhli a objednali fotoknihu z mobilu, potřebujete nainstalovat aplikaci CEWE Fotokniha Pure. Je pro zařízení s OS AndroidiOS a je zdarma. Její použití a ovládání je velmi jednoduché, uzpůsobené mobilním telefonům.

Tip: Použijte na všechny fotografie stejné úpravy, aby měla celá fotokniha konzistentní styl.

Fotokniha Pure
Můj návrh fotoknihy Pure, zvolil jsem čtvercový formát, abych vyplnil maximální plochu strany.

Na závěr

Z obyčejné procházky parkem nebo lesem se může díky fotografování korun stromů stát zajímavá zkušenost, ze které si odnesete nové znalosti kompozice a také zajímavé snímky, které mohou být připomínkou dobře stráveného dne. Samotné focení ještě můžete obzvláštnit tím, že budete hledat opakující se motivy, ať konkrétní nebo například jen barevné. Vytvářejte z fotografií série a pamatujte, i fotografie z mobilního telefonu bude na papíře vypadat mnohem lépe, než na displeji.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář