CEWE Fotolab
Focení čtyřnohých kamarádů je zábava.

5 tipů, jak fotit naše čtyřnohé kamarády

Se svými domácími mazlíčky zažíváme každý den spoustu úžasných chvil, které zachycujeme na fotoaparát – tady je 5 tipů, které vaše focení zase o něco posunou…

Máte psa? Pokud ano, tak je dost pravděpodobné, že máte v telefonu plnou galerii jeho fotek. To je běžné a známe to my všichni (pejskaři). Někteří z nás dokonce fotí své domácí mazlíčky na fotoaparát a fotografie později upravují. Podobné je to samozřejmě i pakliže máte kočku nebo třeba trochu větší zvíře, jako je kůň.

Ať už jste majitelem fotoaparátu nebo fotíte jen na mobil, my vám teď poradíme několik fíglů, díky nimž budou vaše fotografie pejsků o něco lepší a kvalitnější – a také vám ukážeme inspiraci, jak s takovými fotkami naložit a jakým způsobem je můžete bezpečně archivovat.

1. Krátký expoziční čas

Klíčem k ostrým fotografiím je co možná nejkratší expoziční čas. U rychleji se pohybujících zvířat budeme pro dosažení ostrých fotografií mnohdy muset sáhnout po expozičních časech až v řádech tisícin sekundy.

2. Vyzkoušejte netradiční záběry

Zkuste si pohrát s kompozicí fotografie. Fotografie mnohdy vypadají lépe, pokud mazlíčka fotíme z úrovně jeho očí. Zajímavé fotografie také často vznikají zachycením detailů – např. očí, tlapek nebo siluety v protisvětle.

3. Dobré osvětlení

Největšími nepřáteli fotografa je šero a umělé osvětlení. Při prvních pokusech o pěkné fotky tedy doporučujeme vaše mazlíčky fotografovat v prostorech s dostatečným osvětlením – ideálně venku.

4. Správné zaostření

Na další problém často narazíme také, snažíme-li se zaostřit na mazlíčka v běhu. V takovém případě doporučujeme zvolit režim průběžného ostření (AF-C), který při namáčknutí spouště průběžně ostří na místo, na které míříme ostřícím bodem.

5. Objektiv

Vynikajících výsledků je možné dosáhnout i se základním fotoaparátem. Pokud ale chcete ve svých fotografiích dosáhnout například krásného bokehu (hladce rozmazaného pozadí), doporučujeme sáhnout po objektivu s vysokou světelností. Vaše fotografie tak dostanou úplně nový rozměr.

Tipy navíc – selfie, focení z blízka, pozadí…


Selfie se svým psím přítelem si můžete udělat sami kdykoliv a kdekoliv na váš chytrý telefon – vytvořte si například sérii fotografií se svým pejskem ze stejného úhlu a ve stejné poloze, ale na různých místech, kdykoli se spolu zase někam vydáte. Po čase vám vznikne velmi zajímavý archiv selfie fotek, který vám připomene, kde všude jste spolu byli.

Záběry z blízka

Záběry z blízkavám pomůžou k podobným bláznivým snímkům vašeho psa. Stačí zaostřit třeba na hlavu – můžete tak skvěle zachytit například jeho mokrý čumák. Ještě lepší pak budou portrétní fotografie, při kterých zaplníte celou fotku hlavou vašeho psa. Jak na to? Stačí jít opravdu dost blízko s vhodným objektivem (doporučujeme s delším ohniskem, např. teleobjektiv, samozřejmě můžete vyzkoušet i svůj telefon). Buďte kreativní a hraví – snažte se vymýšlet pořád nové fotky. Záběry celého psa z pěti metrů vás po chvíli přestanou bavit.

Pozadí, které bude čisté a jednoduché (bez mnoha objektů a rušivých elementů) nechá skvěle vyniknout vašeho pejska na výsledné fotografii. Snažte se také vybírat prostředí s kontrastním pozadím. V tomto případě světlá srst pejska vyniká na zeleném pozadí perfektně.

Čtěte také na blogu: Jak fotit domácí mazlíčky

Focení na chytrý telefon

Při fotografování na chytrý telefon vám rozhodně pomůže uzamčení expozice a zaostření. Jak na to? Pokud máte třeba iPhone, tak jednoduše přiložte před vyfocením prst na displej a držte ho, jakmile čtvereček zabliká, máte uzamčeno. Existuje ale také mnoho aplikací jako třeba ProCamera, které nabízejí tuto a mnoho dalších možností. Kvalitu vašich snímků také ovlivníte, pokud nebudete na svém telefonu fotit na přední kameru, která dosahuje menšího rozlišení. Dále nedoporučuji používat na telefonu zoom – pokud to půjde, raději popojděte. Nejdůležitějším ze všeho je ale světlo – využijte maximálně slunce a jeho záření během dne. Blesk fotografiím rozhodně neprospěje. V tomto případě platí rčení „Ráno moudřejší večera“.

Jak archivovat fotografie?


CEWE FOTOKNIHA je ideálním nástrojem pro uchování vzpomínek a zážitků s vašim čtyřnohým kamarádem.

Do knihy můžete přes náš program na sestavení vložit fotografie, videa, texty, naskenované fotky a doprovodné kliparty (jako vidíte v obrázku výše) a pozadí.

Vaše kniha s fotografiemi psího mazlíčka může sloužit jako vzpomínka – jako v tomto případě. Autorka vytvořila knihu, která jí i celé rodině už navždy bude připomínat jejich pejska.

Prolistovat knihu

Autorka knihu přihlásila do soutěže CEWE FOTOKNIHA roku. Zkuste štěstí v soutěži také. Hraje se o honorované dílčí ocenění Fotokniha měsíce a ve velkém finále je možné soutěžit o osobní automobil a další hodnotné ceny.

Přidat komentář