CEWE Fotolab
„Zažili jsme na vlastní kůži – workshop EXTRÉMNÍ SPORTY s Josefem Šulcem

„Zažili jsme na vlastní kůži – workshop EXTRÉMNÍ SPORTY s Josefem Šulcem

Každý absolvovaný workshop nebo školení je přínosem. Zpravidla se dozvíte nebo naučíte něco, co jste dosud nevěděli nebo svoje dovednosti obohatíte o nové, ale tomto případě to platilo dvojnásobně. 

Já, ve které jakýkoli aktivnější sport vzbuzuje obavy o život sportovce, mám jít na workshop Sportovní fotografie s Josefem Šulcem ??? Já, která boří hlavu do polštáře i při krasobruslení? …

f_josef-sulc-titul

Samotnému focení s Josefem Šulcem předcházelo představení nových fotoaparátů pro rok 2016 – X-PRO 2, X-E2s a X-70.

Beze jména
fuj

Už při samotné projekci jsem měla nutkavou potřebu vlastnit X-PRO 2…nevím, jak ostatní zúčastnění, ale mě ten foťák naprosto uchvátil ! …chci ho! …a má i joystick ! …juchů ! ……

Fotoaparáty jsme si mohli během projekce a představení vyzkoušet, ale malé katastrofy se dějí každý den a ani nám se nevyhnuly. Všechny baterie byly minimálně nabité, a i přesto, že se nabíječky neshodovaly s počtem baterií, zprovoznit všechny foťáky se nakonec povedlo!

pic_01
unnamed

Po projekci se představil již samotný fotograf Josef Šulc s prezentací a vypracovaným manuálem, na co si dát pozor, co je nutné dodržovat a jakých chyb se vyvarovat při focení extrémních sportů.

Fotograf ve mně zpočátku nebudil úplnou důvěru, ale postupem času se ukázalo, že nejen, že jeho dosažené úspěchy nejsou momentálním „být ve správný čas na správném místě“, ale že je za jeho úspěchy hodně práce a pokory a je schopen i za tak krátkou dobu konání workshopu hodně naučit. Zároveň je velmi přátelský a neváhá poradit, pokud o rady stojíte. Byla jsem nadšená a chtělo se mi začít mu říkat Pepo :))

Ateliér byl obrovský, což našim potřebám vyhovovalo. Navíc disponoval všemi možnými světly, záblesky, voštinami, pozadími a dalším vybavením. Fotograf připravil světla s pomocí svého týmu a já se plna poučení z teoretické části těšila na focení. To, v počtu cca deseti účastníků nebylo úplně nejrychlejší a jediný, který se nezastavil, byl svalouš Míra, který nám ochotně pózoval a „breakdancoval“.

DSCF9799
DSCF9954

Focení bylo tak zajímavé a inspirativní, že čas k tomu určený rychle uběhl.

Z celých 2,5 hodin určených k fotografování se mi „povedlo“ vyfotit dvě fotografie z celkových cca 70, což je, myslím, úspěch.

DSCF9803

Důležité bylo nejen, vystihnout moment, který je žádoucí, ale i správný výraz fotografovaného. Ten všechny fotografie pečlivě kontroloval, protože jedině on, jako povolaný odborník přes breakdance, věděl, jaký moment/ póza, je ten správný a vystihující pro daný žánr.

Nejpodstatnější je, pro koho fotografie pořizujete. Pokud je zadavatelem klient, měli byste si ujasnit požadavky na výsledné fotky – za jakým účelem jsou fotky pořízeny, jestli budou sloužit k prezentaci sportu samotného nebo je důležitější prezentovat spojení sportu s určitou značkou použitého oblečení, vybavení atd.

Pokud jste zadavatelem vy, tak jistě sami víte nejlépe, čeho chcete dosáhnout a jak má výsledek vypadat.

Každopádně je to fotografický obor, který sice není jednoduchý, vyžaduje hodně trpělivosti a znalostí o sportu, ale zároveň je velice obohacující.

Sami zákazníci se mohou přesvědčit na fotokurzech s Josefem Šulcem, který pořádá FOTOLAB.cz ve spolupráci sFujifilmem.

Helena Piwowarcziková

Přidat komentář