CEWE Fotolab

PENTAX Ricoh Theta S: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Ricoh Theta S je unikátní full HD kamera se dvěma objektivy se světelností f/2.0 a dvěma snímači, která poskytuje jedinečné záběry v úhlu 360°.

Tento článek asi nebude recenze v pravém smyslu toho slova, ale spíše postřehy uživatele, který se setkává s novou technologií uvedenou na trh a možnostmi, které s sebou přináší.

Kamera Theta S nemá žádný displej, pouze na boku jsou umístěna tři tlačítka. Prvním se zařízení zapíná a vypíná, druhým se zapíná wifi a třetí slouží na přepínání foto/video. Na přední straně pod objektivem je ještě tlačítko spouště. Ovládání je tudíž velmi jednoduché a intuitivní.

theta_s
theta_s__80046923_(8)_z4theta_s__80046923_(8)_z4

Po spárování  mobilního telefonu nebo tabletu přes wifi je možno nastavit spoustu parametrů (hodnoty ISO, čas závěrky, BW, sekvenční snímání s časem od 8s do 60 minut a další parametry).
Díky Wi-Fi připojení je možné záznamy snadno prohlížet na mobilním telefonu nebo tabletu, nebo tato zařízení používat pro zobrazení živého náhledu. Kamera zvládne do vestavěné paměti pořídit okolo 1600 snímků, nebo nahrát 65 minut videa.

Fotoaparát Ricoh Theta S je příjemně malý přístroj s pogumovaným tělem. Dobře se drží a v ruce neklouže.
Na přední i zadní straně jsou poměrně dosti vystouplé objektivy, tudíž ho asi nebude vhodné nosit bez obalu jen tak po kapsách, i když svojí velikostí k tomu přímo svádí.

Na jedné boční straně jsou tři tlačítka. Zapnutí – vypnutí přístroje, zapnutí wifivolba režimu foto/video. Pod jedním z objektivů je velké tlačítko spoustě. Fotoaparát nemá žádný display.

theta_s
theta_s

Po zapnutí se rozsvítí modrá led dioda signalizující připravenost k použití. Udělal jsem několik zkušebních snímků při zářivkovém osvětlení jen tak z ruky a celý netrpělivý očekával výsledek.

V tabletu jsem měl už staženou příslušnou aplikaci, takže jsem se pokusil o propojení kabelem. Bohužel iPad hlásil poměrně známou hlášku – zařízení vyžaduje příliš mnoho energie (u tabletu s Android systémem a OTG tento problém odpadá). Takže nezbylo než se pokusit o propojení pomoci wifi.theta s

Jenže ouha, wifi požaduje heslo. Takže následuje první a jak se později ukázalo i poslední nahlédnutí do manuálu. Na spodní straně přístroje je číslo které slouží zároveň jako heslo. Po jeho zadaní je okamžitě provedeno spárovaní. Otevírám aplikaci. Je poměrně přehledná a její ovládání by nemělo dělat problém. Vidím náhledy fotek, které jsem pořídil, takže klikám na první a okamžitě začíná stahování. Vše probíhá rychle. A následuje opravdový WOW efekt. Dokonalá 360° fotkamožností libovolného prohlížení prostoru.

3
4

V nastavení prohlížení je i možnost připojení brýlí (rozdělení obrazu na dva) a nebo orientace v prostoru pomocí pohybu tabletu. Prohlížím ještě několik dalších fotek a moje nadšení je stále větší. I přestože první snímky byly pořízeny v místnosti osvětlené zářivkou, je výsledný obraz poměrně čistý (bez šumu) a ostrý.

Je čas vyrazit do terénu. Pořizuji několik fotek za jasného slunečného počasí jen kamerou, bez použití náhledového displeje na telefonu. Zároveň natáčím i krátké video. Pokud jsme provedli nějaké změny nastavení ve fotoaparátu, je nutno počítat s tím, že tam zůstanou i po opětovném zapnutí a vypnutí. To znamená, že pokud fotím v místnosti a dám režim zářivka a potom jdu fotit ven a nepoužiji mobil pro náhled, je třeba toto nastavení před tím změnit, jinak budou fotky nepoužitelné.IMG_4614

Při focení venku je také dobré dávat pozor, aby ani jeden z objektivů nesměroval přímo do slunce. Vzhledem k tomu, že vytváříme 360° fotku by to neměl být problém.

Při automatickém režimu byly fotky ostré a poměrně vyvážené.
Také pořízené video bylo při prvním zhlédnutí velmi působivé.
Pro pořizování fotek nebo videí je lepší používat stativ.
Selfie tyč nebo fotoaparát je lepší položit na nějaké vyšší místo a jako spoušť použít mobil či tablet. Vzniká zde zvláštní efekt – vlastní fotoaparát na snímku zmizí a místo pod ním je dopočítáno.
IMG_6044

I po 14 dnech používání jsem z této novinky nadšen! A to jak z fotek, tak i z videí. Jako zarytý příznivec značky Apple musím konstatovat, že jakékoliv akce, ať už připojení, nastavení nebo stahování fotek je na této platformě mnohem stabilnější a rychlejší než na konkurenčním Androidu.

Jako ideální použití vidím např. v prodeji realit, kde jedním cvaknutím spouště máte dokonalý přehled o celé místnosti. Totéž platí o prodeji zájezdů, kdy zákazník může vidět celé okolí a nejen vybraný snímek hotelu či moře. Otázkou je, zdali je to mnohdy i v zájmu cestovní kanceláře…

Při použití na jakékoliv oslavě se dá nastavit sekvenční snímání třeba po 10 minutách a máte potom krasný přehled a průběhu akce. Fotky lze sdílet na Facebooku nebo přímo na stránce Ricoh. Také se mi velmi líbí možnost pořídit snímek a uložit ho přímo na dané místo v mapách Street View. Je zde i možnost rozmazaní kterékoliv části snímku.

  • Typ – 360° sférická kamera / fotoaparát
  • Rozlišení – cca. 14 Mpx (výstup)
  • Velikost snímače – 2x 1/2,3
  • Rozlišení fotografií / videa
    – Foto: L 5376 x 2688, M 2048 x 1024
    – Video: L 1920 x 1080 /30 B/sek. /16 Mbps, M 1280 x 720/15 B/sek. /6 Mbps
    Živý přenos (HDMI): L 1920 x 1080/30 B/sek., M 1280 x 720 / 30 B/sek.,S 720 x 480 / 30 B/sek.
  • Objektiv – 7 Elementů v 6 skupinách
  • Světelnost f/2.0
  • ISO citlivost
    Foto: ISO 100 až 1600
    Video: ISO 100 až 1600
  • Min. zaostřovací vzdálenost objektivu cca 10 cm – ∞
  • Expozice
    Video: automatická
    Foto: automatická, priorita času nebo ISO*
    *Pro manuální nastavení parametrů je nutný smartphone
  • Kompenzace expozice
    Foto: manuálně +/- 2 EV po 1/3 krocích*
    *Pro manuální nastavení parametrů je nutný smartphone
  • Vyvážení bílé
    Předvolby: interiér a exteriér, zatažená obloha, žárovka, zářivka (W, N, D, L)
  • Foto: automatické nebo manuální*
    *Pro manuální nastavení parametrů je nutný smartphone
  • Časy
    Foto: 1/6400 sek. Až 1/8 sek.
    Foto (manuálně): 1/6400 sek. Až 60 sek.
    Video: 1/8 000 sek. Až 1/15 sek.
    Živý přenos (USB): 1/8000 až 1/15 sek.
    Živý přenos (HDMI): 1/8000 až 1/30 sek.
  • Vnitřní paměť: 8GB
    Kapacita vnitřní paměti:
    Foto: cca 1600 snímků
    Video: cca 65 min. – maximální délka video záznamu je 25min. nebo 4 GB*
    * Pokud dojde k přehřátí senzoru může dojít k automatickému vypnutí přístroje
  • Zdroj energie – Li-Ion baterie
  • Výdrž baterie: cca 260 snímků (dle testovacích podmínek společnosti RICOH)
  • Formáty souborů
    Foto: JPEG
    Video: MOV
    Živý přenos (USB): Motion JPEG

Nezvalová

Recenzi včetně fotogafií pro vás připravil –
Jarka Nezvalová – prodejce FOTOLAB.cz – OC Zlatá Brána Prostějov

Přidat komentář