CEWE Fotolab

Nikon D3300: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Proč názor a testování modelu NIKON D3300, když nejde vyloženě o novinku?
Inu proto, že jde o jeden z nejlevnějších a nejprodávanějších v portfoliu značky Nikon. Nyní je tento stále aktuální model osvěžen o nový, a dle mého názoru nejlepší základní setový objektiv AF-P 18-55 mm f/3,5 – 5,6 a to buď s VR či bez (VR je označení pro stabilizaci u Nikonu) jednoznačně doporučuji variantu s VR s účinnosti až 4EV (dle CIPA).


nikon d3300 blog

V čem je tento objektiv zvláštní?
Skládací konstrukci už známe z předchozí verze, ale novinku představuje nový pulzní krokový motor – proto označení AF-P. Ostření je i přes nižší světelnost úžasně rychlé a plynulé při videu i live – view. Stejně tak i tiché.

Objektiv je tvořen 12 členy v 9 skupinách, obsahuje 2 asferické členy a jsou vybaveny antireflexními vrstvami Super Integrated Coating.
Clona je 7 lamelová. Velmi dobrá je i minimální zaostřovácí vzdálenost, která činí 0,25 m. Přední závit je 55 mm a váha
stabilizovaného kusu, který jsem měl k dispozici je 205g.

AF-P

Další zvláštností je absence přepínačů na těle objektivu. Zde je v ruku v ruce provázanost setu a stabilizace se tak zapíná a vypíná pomocí záložky v menu fotoaparátu.

Objektiv je, jakožto inovovaná novinka, oproti svému předchůdci mnohem dražší, leč v setu, kdy lze zvolit obě varianty cenově si podobné, se mi jeví logické sáhnout po novější, opticky a technologicky vyspělejší variantě.

Konečně jsem nabyl dojmu, že výrobce do setu nedodal pouhou atrapu, chcete-li ucpávku či krytku těla. Za zvýhodněnou cenu setu dostanete sice ekonomicky a plastově postavený objektiv, ale užitná hodnota je vysoká. Plastový je totiž i upínací bajonet a také sluneční clona HB-N106 není součástí dodávky. Lze ji však volitelně dokoupit.

AFP
HB_N106

Objektiv je konstruovaný tak, aby byl jak nejlehčí, tak nejmenší. Proto se do provozního stavu uvádí zmáčknutím aretovacího tlačítkaotočením zoomovacího prstence.

Výhodou je však malá transportní velikost. Přestože na první pohled působí lacině, byť je mechanicky sestaven příkladně, opticky však svoji třídu převyšuje. A to natolik, že bez problémů dokáže vykreslit 24 Mpx a to velmi ostře a detailně.

Malá míra zkreslení, rychlé ostření, to jsou vlastnosti, které by mohly uspokojit i náročnějšího uživatele.


Nyní k fotoaparátu Nikon D3300.
Opět zde platí, že se jedná o malé lehké tělo s váhou 430 gramů tvořené plasty, vyztužené uhlíkovými vlákny. Celkově působí konstrukce pevným dojmem, nikde nic nevrže a oproti těm prvním v této řadě má konečně gumové polepy, tudíž neklouže z ruky. I grip je lépe a hlouběji tvarován. Tělo svojí velikostí vyhoví i menší dámské dlani, té větší mužské bude patrně zbývat k dokonalému úchopu malíček, ale vše je o zvyku.
D3300

Žádný stavový displej LCD či veškeré funkce vyvedené do samostatných tlačítek, tak jak to známe z profi modelů, zde nelze očekávat, přesto vše důležité své tlačítko má. Jediné programovatelné tlačítko má označení Fn a ve výchozím
nastavení je osazeno volbou změny citlivosti ISO. Ani bych to neměnil, je to uživatelsky logické a účelné.

Menu je doslova lahoda, zejména pro začátečníky.
Do základní obrazovky se vstupuje samostatným tlačítkem a celé menu je obohaceno o jakéhosi průvodce, který nás v českém jazyce navede a vysvětlí jak a co použít. Skvělé řešení pro ty, kteří nechtějí číst manuál fotoaparátu.To, co každého zajímá, je obrazová kvalita. A ta je vynikající.

S ohledem na současný stav patří i tento nejlevnější model ke špičce formátu DX, protože celá řada používá stejný či hodně podobný snímač s rozlišením 24 megapixelů s maximální velikosti fotografie 6000 x 4000 pixelů.
Technologie je CMOS a je bez low-pass filtru, což by mělo zaručovat ostřejší fotografie.Takovýto snímač klade nároky na objetivy a naplno se jeho kvalita projeví s odpovídající optikou.Osobně jsem čelil výzvě, zda fotograf přírody může s tímto přístrojem vytvořit působivé, technicky brilantní snímky. Obecně je známo, že toto focení si klade nejvyšší nároky.

DSC_0133
DSC_0404

DSC_0152

Rozlišení je dostačující pro realizaci velkoplošných tisků či tvorbě výřezů. Použitelnost ISO je hodně subjetktivní záležitost daná především mírou tolerance každého jedince a způsobu využití výsledných fotografií.

Marketingově přemrštěné hodnoty v praxi využitelné pouze v nezbytných situacích jdou mimo mé využití. Moc jsem si pochvaloval plně využitelné hodnoty ISO 1600 i ISO 3200 lze při troše šikovnosti využít pro opravdu velké zvětšeniny. Pro menší formáty či do alba klasických 10x15cm lze bez obav využívat i hodnoty daleko vyšší.

Také dynamický rozsah je excelentní. Ostření zajišťuje 11 bodový AF Multicam 1000DX, z nichž prostřední je křížový a je naprosto spolehlivý. Výběr ostřících bodů lze volit pomocí šipek čtyřsměrného ovladače.
K dispozici je režim AF-AAF-C a to i v dynamickém 3D sledování. Volbu ostřících bodů lze ponechat také na automatice, která vybírá body považující za důležité. Logicky se, ne vždy, trefí do autorova záměru, ale pro většinu případů funguje vcelku spolehlivě.

DSC_0101
DSC_0144

Nikon D3300 nemá micro adjustment (doladění autofokusu), ale vzhledem k třídě bych to nepovažoval za prohřešek. Nejkratší expoziční čas je 1/4000 a citlivost lze nastavit ISO 100 až 12800 po 1EV krocích. K dispozici je i hodnota Hi 1,což odpovídá ISO 25600. O zpracování se stará a vůbec srdcem celého přístroje je procesor EXPEED 4.

Rychlost sériového snímání je 5sn./sec., což je velice slušné,horší to je však při této rychlosti s bufferem, zvláště při focení do formátu RAW. Přeci jen není to profi akční kamera stojící mnohonásobek.
Také utěsnění proti stékající vodě a prachu není garantováno.
Osobně jsem s tímto modelem fotil bez problému i v dešti, nějaká kapka mu neublíží, ale záměrně ho vystavovat prudkému lijáku bych nedoporučoval.Takové podmínky zvládá až profi třída, kde je větší odolnost garantována.
DSC_0655Fotoaparát je napájen li-on akumulátorem EN-EL14a s napětím 7,2 Vkapacitou 1230mAh. Výrobce udává slibovanou výdrž na 700 snímků, což je v této třídě pěkná hodnota. Přesný počet snímků na jedno nabití jsem nezkoumal, neboť používaním stabilizace, či prohlížením fotek na displeji, jejich počet automaticky klesá, nicméně výdrž je opravdu dobrá.

Nikon D3300 má i povedené video full HD 1080/25(30)p se stereofoním zvukem a možností dvojnásobné snímací frekvence 50(60)p. To se hodí pro natáčení akčnějších záběrů např. sportu. Nechybí zde možnost připojení stereofoního mikrofonu. Protože je tento model určený převážně pro začátečníky, na horním kruhovém voliči režimů je položka EFFECT, kterou jistě mnozí využijí.

Závěrem lze konstatovat,že jde o výrobek, zvláště ve zmíněném setu s Nikkor AF-P 18-55mm f/3.5-5.6 VR, s vynikajícím
poměrem výkon – cena. Fotoaparát Nikon D3300 jsem vyzkoušel i s mnohem dražší optikou,kde se naplno projevila kvalita snímače a mohu tento model s klidným svědomím doporučit všem začátečníkům i zapáleným fotografům.

Výhody:

  • 24Mpx čip
  • Vynikající obrazová kvalita
  • Absence Low pass filtru
  • Ekonomicky zvýhodněné sety…..

Nevýhody:

  • Závěrka 1/4000
  • Pouze jeden křížový bod AF
  • Krok ISO po 1 EV…

Recenzi společně s fotografiemi pro Vás připravil:

jaromír
Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf a zákazník FOTOLAB.cz

Přidat komentář