CEWE Fotolab
první pohled na nové objektivy tamron

Tamron jde proti proudu – Novinky s neobvyklými ohnisky

Tamron poslední dobou nepřestává překvapovat. Všichni výrobci „recyklují“ klasická ohniska a na trhu proto historicky najdeme desítky variací objektivů jako je 24-70 mm nebo 70-200 mm. V Tamronu ale našli „díru v ohnisku“ a jejich řada poměrně nezvyklých objektivů se rozrůstá o nové zajímavé kusy.

Tamron 20-40 mm f/2,8 Di III VXD – První pohled

Jako první bych se chtěl zaměřit na velmi zajímavý objektiv Tamron 20-40 mm f/2.8 Di III VXD, který je kompaktní a zároveň světelný. Ten se rovnou řadí mezi nejmenší a nejlehčí objektivy ve své třídě. Zaujme hlavně rozsahem ohnisek, kdy začíná na velmi širokých 20 mm a končí na relativně standardním reportážním ohnisku 40 mm. To vše při konstantní světelnosti f/2,8.

Tamron 20-40 první pohled
Design objektivu bude perfektně doplňovat čisté a rovné linie fotoaparátů Sony.

Jedná se tedy o ideální objektiv na každodenní běžné fotografování, reportáže nebo dokumentární fotografii. Díky malým rozměrům nebude způsobovat zbytečné navýšení hmotností celého kitu. Perfektní bude například ve spolupráci s nejmenším full-frame fotoaparátem s bajonetem E, modelem Sony A7C, ale neztrátí se ani na výkonnějších modelech, například Sony A7 Mark IV, Sony A7R IV nebo Sony Alpha A1.

Rozsah ohnisek 20-40 mm se zároveň skvěle hodí i na natáčení videí a vlogging, kde umožní snímat široký záběr s dobrou porcí pozadí, na 40 mm zase zvládne natáčet rozhovory nebo dělat produktové snímky. Nějaké zkreslení se na čtyřicítce určitě najde, ale pro nároky dnešních sociálních sítí to bude i tak paráda.

Tamron 20-40mm na Sony A7c
S rozsahem ohnisek 20-40 mm a nízkou hmotnosti bude nový Tamron ideální i pro vloggery.

Objektivu nebude chybět ani utěsnění proti prachu a vodě, zoomovací prstenec má krátkou dráhu s otočením pouze o 65°, zajímavá je i velmi krátká zaostřovací vzdálenost s maximálním poměrem zvětšení 1:3,8, která se hodí pro focení malých detailů a v neposlední řadě je třeba zmínit i vylepšený a odolnější materiál těla společně s fluorovou vrstvou na přední čočce, která usnadní čištění a zabrání ulpívání nečistot.

Objektiv Tamron 20-40 mm f/2.8 Di III VXD bude dle oficiálních informací k dispozici na podzim a jeho cena je zatím neznámá. O možnosti předobjednání vás budeme informovat.

Tamron 50-400 mm f/4,5-6,3 Di III VC VXD – První pohled

Druhou novinkou je super-zoom. V čem je neobvyklý? Začíná na ohnisku 50 mm, čímž se stává opravdu univerzální volbou. U super-teleobjektivů začínajích například na 70 mm nebo dokonce 150 mm můžete při reportážním focení často narazit na problém s tím, že bude objektiv jednoduše moc dlouhý. Padesátka je v některých situacích také příliš dlouhá, ale díky druhé zajímavosti, tedy ohnisku 400 mm na dlouhém konci, asi tento objektiv příliš ve stísněných prostorech používat nebudete.

Zámek zoomu a patka objektivu Tamron 50-400 mm
S ohledem na rozměry objektivu nechybí patka ani zámek zoomu.

Takže 50-400 mm – to už je úctyhodný rozsah, který se nezalekne sportovní fotografie, focení na leteckých dnech nebo wildlife fotografie. A díky padesátce na krátkém konci s tímto novým Tamronem v pohodě „střihnete“ i reportáž. Světelnost f/4,5-6,3 už není tak perfektní jako u předchozího objektivu, s ohledem na celkové rozměry a hmotnost je ale velmi dobrá. V kombinaci s výkonným full-frame tělem vás nijak výrazně omezovat nebude.

Porovnání ohnisek
Ukázka rozdílu mezi nejkratším a nejdelším ohniskem. Zde na 50 mm…
Rozdíl mezi nejkratším a nejdelším ohniskem
…a tady maximální ohnisko 400 mm

Novinka od Tamronu se pyšní i dalšími superlativy. Určitě zaujme možnost fotografovat „skoro-makro“ fotografie v poměru zvětšení 1:2. To dělá z objektivu ještě univerzálnější volbu. Velikosti filtru se zastavila na příjemných 67 mm. K zaostřování je využit lineární motor poslední generace. Ten je tichý a pekelně rychlý. Objektivu nechybí ani výkonná stabilizace, kde ze zkušenosti patří Tamron mezi etalon v této disciplíně.

Testovací fotky Tamron 50-400 mm
Z prvních testovacích fotek je vidět velmi slušná ostrost a hlavně pěkné podání oblastí mimo hloubku ostrosti (bokeh)

Technické parametry Tamron 50-400 mm f/4,5-6,3 Di III VC VXD:

Typ bajonetu: Sony E
Minimální ohnisková vzdálenost: 50 mm
Maximální ohnisková vzdálenost: 400 mm
Nejnižší clona: f/4,5 – f/6,3
Maximální clona: f/22 – f/32
Konstrukce objektivu: 24 členů / 18 skupin
Stabilizátor optický: Ano
Počet lamel clony: 9
Minimální zaostřovací vzdálenost: 25 cm
Poloměr zvětšení: 1:2
Délka objektivu: 183 mm
Hmotnost: 1155 g
Utěsnění (prach/vlhkost): Ano
Průměr filtru: 67 mm

Nový objektiv Tamron 50-400 mm se k prvním zákazníkům dostane již na konci září. Předobjednávat jej můžete na e-mailové adrese eshop@fotolab.cz, nebo telefonicky na čísle 272 071 200 (volba č. 2).

Prohlédnout si všechny objektivy Tamron v e-shopu Fotolab.cz

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář