CEWE Fotolab

Sony ZV-E10: představení novinky

Sony představilo novou APS-C bezzrcadlovku ZV-E10, specializovanou na vlogování. Je to už druhý fotoaparát cílený na videotvůrce. Prvním je model ZV-1, což je kompaktní fotoaparát s 1“ snímačem a objektivem 28-70 mm.

Novinka je modelu ZV-1 podobná. Zatímco ZV-1 využívá technologii z řady RX100, ZV-E10 staví na technologii APS-C bezzrkadlovek, konkrétně modelu A6100. Přináší tak vyšší obrazovou kvalitu, možnost výměny objektivů, schopnost výrazněji rozostřit pozadí. K standardním funkcím přidává několik speciálně uzpůsobených pro vlogování.

Srdcem přístroje je osvědčený 24 Mpx APS-C snímač typu CMOS doplněný procesorem Bionz X. Podporuje objektivy s bajonetem E, jichž Sony nabízí více než 60. Hledáček u tohoto přístroje nečekejte, na jeho místě jsou sáňky pro externí příslušenství, jako je např. blesk. 3 „displej s rozlišením 921 600 bodů je plně otočný kolem kloubu a dotykový.

Na horní straně najdete přepínač režimů fotografování / video / pomalé nebo rychlé video, velké tlačítko Record, a tlačítko pro nastavení míry rozostření pozadí.

 

3″ displej je otočný do polohy selfie. Nahrávání signalizuje výrazný červený rámeček.

Čtěte také na blogu: JAK ZAČÍT S VLOGOVÁNÍM

Páčka kolem spouště usnadňuje zoomování motoricky ovládanými objektivy. Nastavitelných je 8 rychlostí zoomu. Vícesměrový mikrofon se třemi membránami je navržen tak, aby sledoval zvuk, přičemž součástí výbavy je ochrana proti větru. Konektor Sony Multi Interface umožňuje připojit digitální externí mikrofon. Připojíte ale i standardní sluchátka.

Vícesměrový mikrofon je navržen tak, aby sledoval zvuk.

425 bodové zaostřování využívá detekci kontrastu i fázovou detekci. Dokáže zaostřovat na oko v reálném čase (EYE-AF), i průběžně sledovat pohyb. I když ZV-E10 bude sloužit především jako videokamera, v režimu pořizování fotografií zvládá sériové snímání s frekvencí až 11 snímků za sekundu, přičemž do mezipaměti se vejde 46 snímků ve formátu RAW nebo 99 ve formátu JPG.

Video dosahuje rozlišení 4K / 30p, přičemž je možné nahrávat s datovým tokem až 100 Mb/s pomocí kodeku XAVC S od společnosti Sony. Pro zpomalené záběry je k dispozici záznam 1080 / 120P. Fotoaparát podporuje HDR video prostřednictvím zachycování HLG a gamma profil S-Log 3. Video můžete snímat i na výšku.

Video můžete nahrávat i ve vertikálním formátu.

Při videu je možnost nastavit rychlost přeostřování mezi různě vzdálenými objekty. Specialitou je režim předvádění produktů, který dokáže automaticky přesunout zaostření z obličeje subjektu na předmět držený před fotoaparátem. Mezi další speciální funkce patří funkce rozostření pozadí, která nastaví objektiv na nejnižší clonu, aby se objekt odlišoval od pozadí, a režim jemné pleti.

Na vrchní straně fotoaparátu ZV-E10 je velké tlačítko pro nahrávání filmů a také tlačítko pro rychlé přepínání mezi statickými, filmovými a S & Q (pomalými a rychlými) režimy. Přední kontrolka a červená značka rámečku na obrazovce usnadňují sledování průběhu záznamu.

Kamera dokáže na jedno nabití zaznamenat až 125 minut videa nebo zachytit 440 snímků (podle normy CIPA). Pro nepřetržité používání může být také napájen z portu USB-C nebo ze sítě (potřebný samostatný zdroj).

Fotoaparát ZV-E10 lze také použít jako vysoce kvalitní webovou kameru nebo kameru na živé vysílání jednoduchým připojením k počítači, případně smartphonu pro zvýšení mobility a streamování bez nutnosti dalšího softwaru.

ZV-E10 lze také použít jako vysoce kvalitní webovou kameru nebo kameru na živé vysílání.

Pomocí mobilní aplikace Sony Imaging Edge Mobile mohou uživatelé přenášet vybrané fotografie (včetně RAW) a videosoubory do mobilního zařízení prostřednictvím sítě Wi-Fi. Po spárování fotoaparátu s aplikací Imaging Edge Mobile je možné údaje o poloze souborů získat z mobilního zařízení a zaznamenat je. Uživatelé mohou přenášet soubory z karty SD ve fotoaparátu do smartphonu (mobilního zařízení) prostřednictvím rozhraní Bluetooth, i když je fotoaparát vypnutý.

Volitelný grip GP-VPT2BT zjednodušuje práci a snímání. Poskytuje také přístup k ovládacím prvkům na držadle bez nutnosti dosažení na tlačítka fotoaparátu. Pomocí nich můžete spustit a zastavit nahrávání, ovládat zoom a nastavit přepínač rozostření na „Defocus“ nebo „Clear“.

Náš názor

Fotoaparáty Sony řady A6XXX nabízejí kvalitní video, ale ani jeden není optimalizován pro vlogování, které má specifické požadavky na konstrukci a funkcionalitu. Společnost Sony proto sebrala a upravila jeden ze svých fotoaparátů a představila tak specializovaný vlogerský model. Uživatelé ocení otočný displej, dedikované vlogerské funkce, výkonné zaostřování, možnost připojit mikrofon a sluchátka, jakož i volitelné držadlo GP-VPT2BT. Přístroj může sloužit i jako web kamera. ZV-E10 je více kamera jak fotoaparát – fotografům bude určitě chybět EVF hledáček a volič expozičních režimů. Za největší mínus považuji absenci stabilizace obrazu pohybem snímače. Ne všichni ale z toho budou zklamáni – uživatelé se budou muset spoléhat na stabilizaci obrazu v objektivech.

Panasonic má také v nabídce speciální vlogerský model, Lumix DC-G100, což je Micro 4/3 bezzrcadlovka. Mínusem je menší snímač, plusem EVF hledáček a duální stabilizace obrazu. Může se pochlubit také mikrofonem s využitím funkce OZO Audio od společnosti Nokia. Z ostatních značek nikdo nenabízí vysloveně specializovaný vlogerský přístroj. Sony se tímto dostává na špici zařízení pro vlogování z pohledu šíře nabídky.

Novinka má být v prodeji na začátku srpna 2021 s předpokládanou cenou od 19 490 Kč. S objektivem Sony E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS by se cena měla vyšplhat na 22 490 Kč.

Fotoaparát se bude prodávat v černé barvě (bílé provedení nebude dostupné v ČR).

Máte zájem si PŘEDOBJEDNAT tento produkt? Kontaktujte nás na e-mail: eshop@fotolab.cz, nebo tel. č. 272 071 200 (volba č. 2).

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář