CEWE Fotolab
Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G

Sony FE 20mm f/1.8 G: RECENZE

Začátkem roku 2020 společnost Sony uvedla nový širokoúhlý objektiv. Jedním z nejlepších a nejpopulárnějších pevných širších objektivů je 24 mm f/1,4 GM a nový 20 mm f/1.8 G slibuje vydat se v jeho šlépějích. Do jaké míry se to povedlo napoví uživatelská recenze Jaromíra Kadeřábka.

Sony FE 20mm f/1.8 G je světelný objektiv určený pro milovníky krajiny a je vhodný i na astro. Využití najde také v reportážní fotografii a co zaujalo mne, že dokáže zaostřit na velmi krátkou vzdálenost pouhých 19 cm od roviny snímače. V kombinaci s vysokou světelností dovoluje vytvořit působivé detaily, s možností solidního rozostření pozadí. A nyní se podíváme, co lze při dané ceně očekávat. Pravdou je, že konkurence v některém případě nabízí větší světelnost při nižší ceně, ale jak už to bývá, papírové parametry nejsou vše.

Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G
Sony FE 20mm f/1.8 G: 1/500 s, F1.8 ,ISO 500

Konstrukce a automatické ostření

Při prvním kontaktu s objektivem Sony 20 mm f/ 1.8 G mne zaujalo, jak malý a lehký tento objektiv je. Při rozměrech necelých 9 cm na výšku, je hmotnost pouhých 373 g. Rozdíl je zvláště patrný při porovnání se špičkovým Sony 24 mm f/ 1.4 GM. Podporuje přední filtry o průměru 67 mm. Co se týče kvality sestavení, přestože jde o objektiv G a ne prémiový GM, nemám pocit, že se na konstrukci někde šetřilo. Vše parádně sedí, dokonale lícuje a v ruce vytváří dojem festovně smontovaného výrobku. Objektiv disponuje klasicky funkčním tlačítkem na ostření a kroužkem manuální clony. Ten je v režimu A aretován a clona se potom ovládá z těla fotoaparátu. Kroužek clony jde navolit přepínačem, buď v hladkém režimu, což je vhodné při videu, nebo s klikáním po cloně při otáčení. Posledním ovládacím prvkem je přepínač MF/AF. Objektiv lze samozřejmě používat nejen na plnoformátových fotoaparátech, ale je určen i pro řadu APS-C, jenom je třeba počítat s tím, že zorný úhel nebude tak široký. Samozřejmostí je i prstenec pro manuální zaostření.

Recenze Sony FE 20mm f/1.8 GObjektiv má devět lamel a obsahuje i Nano AR Coating, což zaručuje vysokou odolnost proti závoji a různým světelným odrazům. Také frontální čočka má přední prvek s povlakem Sony F, což je sloučenina fluoru, která odolává mastnotám a nečistotám. Na tomto objektivu je krásně vidět, jak firma Sony aktualizuje a rozšiřuje svou řadu objektivů, přičemž i do těch levnějších aplikuje technologie z těch dražších a vyspělejších výrobků. Tento objektiv totiž i přesto, že je určen převážně pro krajinu obsahuje členy XD s lineárním zaostřováním, které byly poprvé použity v ultra drahém sportovním objektivu 400 mm f/ 2.8 GM. Výsledkem je velice rychlé a přesné ostření, které je také velmi tiché, což je důležité právě při práci s videem. Jediné, kdy občas objektiv zaváhá je, když je nucen ostřit na hranici minimální zaostřitelné vzdálenosti. Jinak je výkon v oblasti širokoúhlých objektivů překvapivě vynikající. Objektiv sám o sobě nedisponuje stabilizací obrazu, musíme se tedy spolehnout na stabilizaci obrazu v těle fotoaparátu (IBIS), kterou je vybavena kompletní řada a7 a a9. Vzhledem k provedení a použitým technologiím se upřímně divím, že neobdržel název G-Master. Nemám žádné připomínky k mechanickému provedení, stejně tak k automatickému zaostřování.

Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G
Sony FE 20mm f/1.8 G: 1/320 s, F3.5 ,ISO 1600

Obrazový výkon

Začneme ostrostí objektivu. Hned při prvních zkouškách je jasné, proč objektiv stojí kolem třiceti tisíc korun, neboť před sebou mám výrobek s opravdu výjimečnou optikou. Ve skutečnosti spíše boří standardy zažité v této třídě. Přestože má světelnost 1,8, tak už na této cloně vykazuje výbornou ostrost ve středu obrazu. Postupným cloněním ke cloně 4 se mírně zvyšuje ostrost ve středu a na této cloně se dostaneme k ideálu i v rozích. Obraz je ostrý od rohu do rohu.

Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G
Sony FE 20mm f/1.8 G: 1/1250 s, F1.8 ,ISO 500

Při cloně 4 mizí i vinětace. Difrakce nastává velice mírně na cloně 11, což prakticky umožňuje bezproblémové použití i velmi vysokých clon, bez negativní degradace obrazu.

Zkreslení je dosti mírné, přesto bych nedoporučoval s ohniskem 20 mm fotit portréty z bezprostřední blízkosti. Pokud zvolíte určitý odstup, či zapnete korekci zkreslení přímo ve fotoaparátu, získáte tak nevšední reportážní fotky objektu zasazeného do prostředí. Já si s tímto objektivem vyloženě užíval focení menších zvířat i bez korekce na minimální zaostřitelnou vzdálenost. Jen je třeba mít na paměti, že k focenému objektu musíte velmi blízko, což znamená v praxi 3-5 cm od sluneční clony.

Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G
Sony FE 20mm f/1.8 G: 1/640 s, F1.8 ,ISO 1250

Tím se dostávám k další disciplíně a tou je bokeh, který právě při takovém focení dokonale vynikne. Je totiž opravdu parádní. Také přenos kontrastu je na vysoké úrovní a společně s mírnou úrovní chromatické aberace dává fotkám takovou krásnou vizuální fajnovost.

Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G
Sony FE 20mm f/1.8 G: 1/250 s, F2.8 ,ISO 1250

Závěr

Pokud hledáte něco širšího a levnějšího, než je úžasný Sony 24 mm f/1.4 GM, tak je docela dost možné, že pokud jste schopni obětovat světelnost 1.4, tak nová 20 mm f/1.8 bude splňovat vaše nejvyšší nároky. Za relativně na první pohled vyšší částku však získáte výborně zpracovaný výrobek s úžasnou ostrostí, schopností zaostřit blízko, což je doplněno možností tvorby příjemného bokehu. Bonusem bude také rychlé a tiché automatické ostření. Po určité době focení s tímto objektivem, můžete stejně jako já dojít k závěru, že vzhledem k optickému výkonu a technologiím cena vůbec není přemrštěná. A když budete dále srovnávat zjistíte, že naopak představuje překvapivě dobrý poměr cena výkon.Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G

Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G
Recenze Sony FE 20mm f/1.8 G

Hodnocení Sony FE 20mm f/1.8 G

Optická kvalita: 9,5
Automatické ostření: 8,5
Konstrukce: 8
Výbava a funkce: 8
Poměr cena / výkon: 8,5
(max. známka: 10)

Výsledná známka: 8,5

Potěšilo nás:

  • Malé rozměry a váha
  • Vysoká světelnost
  • Ostrost v celém clonovém rozsahu
  • Technologie
  • Dobrý poměr výkon/ cena

 

Zasloužilo by vylepšení:

  • Vinětace na nízkých clonách

ZOBRAZIT NA E-SHOPU


Jaromír KadeřábekRecenzi pro vás připravil:
Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

Jaromír Kadeřábek

Přidat komentář