CEWE Fotolab
Ricoh Theta X

Ricoh Theta X – Evoluce správným směrem

Ricoh zvyšuje laťku v oblasti tvorby 360° fotografií a videa, nová Theta X přidává velký dotykový displej, vyměnitelné akumulátory i karty a zlepšuje konektivitu.

Porovnání Ricoh Theta
I přes velký displej si novinka zachovala stejně kompaktní rozměry, jako měli její předchůdci.

Co je nového

Už podle obrázku výše je jasné, že největší změnou je nasazení barevného dotykového displeje o úhlopříčce 2,25″. Displej už se samozřejmě objevil v předchozích řadách, byl ale malý a monochromatický. Doposud bylo nutné pro kontrolu fotografií a změnu nastavení nutné tasit mobilní telefon. To nyní odpadá, zařízení už nepůsobí tak pasivně a stává se samostatnou jednotkou. Rozhodně vítaná změna.

O možnost propojení s chytrým zařízením novinka samozřejmě nepřišla, naopak. V Ricoh zapracovali na technologii připojení, to slibuje vyšší rychlost i stabilitu. Kromě přenosu fotek a videí může Theta X živě streamovat na známé video-platformy. Dokonce ve 4K, ale jen po dobu cca 10 minut, tělo je přeci jen kapesních rozměrů.

360 stupňový foťák
Tělo je vyrobeno ze slitiny hořčíku.

Mezi další vítané změny patří nasazení slotu pro MicroSD karty a možnost vyměnit akumulátor. V Ricoh jsou si plně vědomi, jak důležité začínají, či spíše už jsou, 360° fotografie a videa. Používají je totiž prodejci automobilů při fotografování interiéru vozu, realitní kanceláře pro virtuální prohlídky interiérů a například i galerie a muzea, jako možnost si z domova projít a prohlédnout vystavené expozice.

Tip: Ricoh konečně do Thety přidal slot na MicroSD. Mezi doporučené karty patří Sandisk MicroSDHC 32GB 100 MB/s A1

 

Jak moc je důležitá je snadná výměna karet a baterek v profesionálním prostředí? Je to jednoduché, když je třeba něco vyfotit a nebo natočit hned teď, nikdo nechce čekat dvě hodiny na nabití baterky. Takto pouze vyměníte akumulátor Ricoh DB-110 a jede se dál. Stejně to je i s kartami. Předáte kartu člověku, který se stárá o úpravy a publikování fotek, vezmete prázdnou kartu a můžete jít fotit dál. A využít můžete i 46GB interní paměti. Tyto dvě věci, společně s displejem pro náhled a nastavení, výrazně urychlí proces tvorby 360° snímků i videa. A když už dojde na nabíjení, Theta X používá USB-C a napájet lze i z power banky.

Samotné 360° video můžete nahrávat v 5,7K rozlišení a dvě kamery se postarají o skládané 60Mpix snímky. K dispozici je i řada kreativních režimů, zabudovaná GPS nebo vylepšená stabilizace využívající AI k rozpoznávání subjektu. Ricoh Theta X je tak moderním a svěžím přírustkem do široké řady 360° kamer Theta.

Tip: Prohlédněte si, jak vypadají snímky z Theta X v oficiální galerii.

Technické parametry

Senzor: 1/2,0 (dvakrát)
Světelnost: f/2,4
Velikost fotografií: cca 60MPix
Velikost videí: 5.7K30p, 4K60p
Live stream: Přes USB 4K30p nebo 2K30p
Rozsah citlivosti: ISO: 50-3200
Rychlost závěrky: 1/16000s až 1/8s, po postavení na stativ 1/2s (automatická detekce)
Rychlost závěrky pro video: 1/16000s to 1/30s
Ostřící vzdálenost: 40 cm – ∞
Speciální funkce: Redukce šumu, HDR, kontinuální focení, Time Shift, intervalometr, bracketing, časovač
Displej: 2,25“ 360×640, dotykový, automatický jas
Slot na karty: Micro SD UHS-I V30 + interní 46 GB paměť
Rozměry: 51.7mm x 136.2mm x 29.0mm
Hmotnost s baterií a kartou: 170g
Výdrž baterie: cca 220 fotografií, 30 minut 5,7K30p videa, 55 minut 4K30p
Konektivita: Wi-Fi (2.4GHz/5GHz), Bluetooth 5.0, USB Type-C

Aktuální cenu a dostupnost nového Ricoh Theta X najdete v našem e-shopu Fotolab.cz

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář