CEWE Fotolab

Recenze: Godox AD300 Pro – Silák v malém těle

Testujeme studiový bateriový blesk se 300 W výkonu, schovaném v těle o velikosti většího objektivu.

Technické specifikace

Typ blesku: Studiový akumulátorový záblesk
Maximální výkon: 300 W
Barevná teplota: 5600 K +-100 K
Rozsah výkonu: 1/1–1/256
Čas nabíjení blesku: 0.01-1.5 s
Výkon modelačního světla: 12 W
Podpora TTL: Ano
Baterie a kapacita: WB300P, 2600 mAh
Váha: 1,25 kg
Podpora TTL: Ano
Typ baterie / velikost: Li-Ion WB300P
Kapacita (mAh): 2600
Napájení: Li-Ion baterie
Rozměry: 19x10x9 cm
Aktuální cenu a dostupnost blesku Godox AD300pro zjistíte v eshopu Fotolab.cz

             Godox je u nás již zavedená značka, která se díky výbornému poměru mezi cenou a výkonem zabydlela v mnoha ateliérech, foto batozích a kufrech. Nižší a slabší verze blesku, Godox AD200 Pro, už se nějaký ten pátek prodává. Ti, co jej znají, ví, že se jedná o jakýsi cestovní hybrid mezi studiovým a systémovým bleskem. Vyšší varianta AD300 Pro se tedy od dvoustovky nemůže lišit více.

Konstrukce a balení

            Po otevření kartonové krabice se na vás usměje velmi pevné, odolné a překvapivě luxusně zpracované pouzdro. To má uvnitř navíc extra prostor, například pro adaptér na instalaci na stativ nebo náhradní akumulátor. Trošku nešikovné je, že se do něj pak nevejde poměrně rozměrná nabíječka.

adaptérem můžete využívat i příslušenství Bowens. Všimněte si i rozdílu mezi velikostí obou bajonetů

            Samotný záblesk na první pohled zaujme svou velikostí. Fotografové mají jistou zažitou představu o tom, jak vypadá studiový záblesk a jak velký je bajonet bowens. Stejné měřítko pak podvědomě aplikujeme i při pohledu na produktové fotografie.

            Jenomže Godox AD300 Pro nepoužívá bajonet bowens, ale nasadil vlastní, výrazně menší Godox mount. Až při potěžkání blesku si uvědomíte, že vlastně není o moc větší a těžší než průměrný širokáč z řady ART od Sigmy. Je to perfektní, můžete tak nosit záblesk v batohu vedle další běžné techniky.

            Zpracování zábleskové jednotky je poctivé. Zadní stranu zabral přehledný displej i řada tlačítek, ve kterých se zkušenější uživatel zorientuje i bez návodu – Godox není nováček. Tlačítkům sekunduje ovládací kolečko, které by mohlo být trochu tužší a větší, ale je to jen detail.

Ovládání je jednoduché, jen to kolečko by mohlo být lepší

Spodní část zadní stěny zabral prostor pro baterii. Jedná se o stejný akumulátor, který používají ostatní světla z řady AD. Výměna baterie je vyřešena dobře, při manipulaci jsem neměl obavy o poškození jakékoliv části mechanismu.

Funkce a praxe

            Už samotný název světla napovídá, že pracujete se zábleskem s 300 W výkonu. To je doplněno o modelovací 12W LED s proměnlivou barevnou teplotou i silou. Výkon záblesku lze nastavit v devíti krocích, od 1/1 do 1/256.

Kromě běžné synchronizace umí záblesk i HSS do 1/8000 s, musíte mít ale kompatibilní odpalovač vyšší řady, já používal Godox Xpro ve spojení s fotoaparátem Nikon. V komunikaci nebyl problém.

Může za to zabudované TTL, které se, kromě měření hladiny světla, postará hlavně o bezproblémovou komunikaci mezi tělem, odpalovačem a bleskem. Odpalovač má jedinou chybku, nejde na něm nastavit barevná teplota modelovacího světla. Je to ale maličkost.

Na jedno nabití výrobce slibuje až 320 záblesků na plný výkon. S ohledem na malé rozměry akumulátoru a poměrně vysoký výkon je to sebevědomé číslo, ale není daleko od pravdy. Pokud k zábleskům přidáte i modelovací světlo a vezmete v potaz, že ne vždy fotografujete na plný výkon, bez potíží uděláte i více než tři stovky snímků.

V otázce plného výkonu a venkovního použití je blesk tak nějak na hranici. 300 W slunce přesvítí, ale je třeba si pohlídat vzdálenost a použít vhodný světelný modifikátor. Co ovšem překvapí, je recyklační čas, kdy při plném výkonu trvá nabití jen zhruba vteřinu a půl.

Modifikátory se u testovaného blesku, pokud chcete zachovat kompaktní rozměry, nasazují na Godox mount. Těch je sice na výběr zatím málo, ale například skládací octabox AD-85S je, až na průměrnou voštinu, velmi povedený a ke světlu se dokonale hodí. Celá sestava se navíc složí do batohu.

Majitelé výrobků s bowens bajonetem nemusí smutnit. Godox totiž ke světlu prodává rovnou dva různé typy adaptérů, které možnosti instalace bowens příslušenství přidají.

Portrét svícený jedním 65 cm octaboxem Godox AD-65S

Jediná věc, kterou bych nakonec testovanému světlu vytknul, je provedení přiloženého šroubovacího adaptéru na stativy. Ten má totiž šrouby pro aretaci i nastavení sklonu nebezpečně blízko u sebe. Když chcete upravit sklon, musíte aretaci blesku povolit, upravit úhel a druhý šroub zase dotáhnout. Tlak na co nejmenší rozměry zde byl zřejmý, ale je to naštěstí věc, kterou můžete snadno vyřešit dokoupením lepšího, o něco většího příslušenství.

Závěr

            Godox mě opět přesvědčil, že dovede vyrobit velmi kvalitní výrobek za rozumné peníze, který navíc nemá žádnou zásadní chybu. Godox AD300 Pro je ale specifický produkt. Je pro lidi, kteří hledají co nejkompaktnější mobilní řešení i za cenu jistého ústupku ve formě godox mountu. Neberu to ovšem jako negativum, je to vlastnost, která je kupujícímu předem naprosto jasná. Mě blesk Godox AD300 Pro přesvědčil a mohu jej rozhodně doporučit.

Po otevření kartonové krabice se na vás usměje velmi pevné, odolné a překvapivě luxusně zpracované pouzdro

 

Godox AD300 Pro

0.00
8.9

Funkce

9.0/10

Konstrukce a ovládání

8.0/10

V praxi

8.5/10

Cena/Výkon

10.0/10

Potěšilo nás:

  • Konstantní barevná teplota
  • Stabilní výkon
  • Solidní výdrž
  • Rychlé recyklační časy
  • Přehledné ovládání
  • Široký výběr příslušenství a držáků
  • Kompaktní rozměry, včetně modifikátorů

Zasloužilo by vylepšení:

  • Ovládací kolečko by mohlo být tužší
  • Poměrně hlučný ventilátor
  • Zbytečně malý držák na stativ

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář