CEWE Fotolab
Zubr evropský

Příběh fotografie: Laškující zubr evropský

Zubr evropský, zvaný též bizon evropský, je bezesporu impozantním zvířetem. V rámci Evropy je největším suchozemským obratlovcem, kdy samci mohou dosahovat váhy téměř 1 tuny. Tedy jak vypráví fotograf Jaromír Kadeřábek, je vhodné se k němu přibližovat s respektem a v dostatečně bezpečné vzdálenosti.

Zubr evropský
Nikon D3s + Nikkor AF-S 50mm f/4 G VR, ISO 1600, čas 1/100, clona 4

Chybělo již velmi málo a zubři mohli vyhynout. V Evropě byl ve volné přírodě poslední zubr uloven ve dvacátých let minulého století (v roce 1919 Bělověž, 1927 Kavkaz). Jen díky obrovskému úsilí se podařilo několik desítek jedinců zachránit. V současnosti se jejich počet odhaduje na více jak 6000 kusů.

Kdy a kam vyrazit fotografovat zubry evropské

Častou oblastí pro pozorování a focení těchto majestátních zvířat je Bělověžský prales, který se rozkládá na území Polska a Běloruska. Abychom se dostali do oblastí, které jsou jinak uzavřené, využili jsme pohostinnosti a znalosti místního průvodce. Zimní počasí bylo vlhké a nevlídné, kde největší překážkou byla hustá mlha. Ono i toto zvíře velké jako nákladní auto má svoji přirozenou plachost a pokud překonáte určitou hranici dokáže být i značně nebezpečné.

Zubr evropský
Nikon D3s + Nikkor AF-S 500mm f/4 G VR, ISO 2000, čas 1/80, clona 4

První fotky zubrů vznikají za poměrně bojových podmínek a na volném prostranství se nešlo přiblížit tak úplně jak by si člověk pro fotku přál. Ten pravý zážitek však nastal, když jsme je stopovali v lese, tedy spíše opravdu pralese. Označení duch lesa si právem zaslouží. Ačkoliv jde o mohutné zvíře dokáže se pohybovat absolutně neslyšně a kolikrát se vlastně objeví jen kousek od vás.

Zubr evropský
Nikon D3s + Nikkor AF-S 500mm f/4 G VR, ISO 2500, čas 1/250, clona 4
Zubr evropský
Nikon D3s + Nikkor AF-S 500mm f/4 G VR, ISO 1600, čas 1/200, clona 4

Zajímavostí je, že v pralese se šlo k nim dostat mnohem blíže a i oni na naši přítomnost nereagovali (úprkem, či útokem). Tak jsme si konečně udělali pár pěkných fotek a nejen naše karty, ale i my jsme byli plni zážitků.

Se zubry se můžete setkat i v České republice. Dle webu ceska-krajina.cz se vyskytují zubři ve třech oborách (Židlov, Křišťanov u Prachatic a Libeň u Nového Strašecí) a v Přírodní rezervaci Milovice. V rámci českých zoologických zahrad vyniká ZOO Tábor, která se přímo zabývá reintrodukcí zubrů zpět do české přírody.

Jakou fototechniku si vzít na focení

Je nadmíru jasné, že se budou hodit výlučně teleobjektivy, ideálně  300mm+. Velmi bude důležitá co nejlepší světelnost, v potemnělém lese tuto vlastnost patřičně doceníte.

Konkrétně na této fotografické výpravě jsem měl sebou profesionální fotoaparát Nikon D3s s profesionálním teleobjektivem Nikkor AF-S 500 f/4 G VR. Lze samozřejmě použít jakýkoliv jiný pokročilejší fotoaparát, včetně APS-C formátu. Zde bych rád zmínil např. Nikon D500 (RECENZE), který se vyznačuje nízkým šumem, rychlým a spolehlivým autofokusem, celkově v drtivé většině případů vás nebude něčím omezovat. Kdo disponuje omezenějším rozpočtem, může za cenu jistých kompromisů s úspěchem použít teleobjektiv Sigma 100-400mm f/5-6,3 DG OS HSM (RECENZE) nebo Nikon 200-500mm f/5.6 E ED VR (RECENZE).


Jaromír KadeřábekČlánek pro vás připravil ve spolupráci s redakcí FOTOLAB blogu:

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf

 

Jaromír Kadeřábek

Přidat komentář