CEWE Fotolab

PETER ČECH: POVÍDÁNÍ O „ČERNOBÍLÉ PRAZE“

Peter Čech si pro vás čtenáře připravil mini putování „černobílou“ Prahou, prostřednictvím fotografií, které jsou jeho srdci nejbližší. Vytvořil i rozsáhlou luxusní fotoknihu černobílých fotek, kterou si můžete prohlédnout z odkazu v článku.

Ve spolupráci s CEWE FOTOLAB připraví Peter na jaře 2019 fotografickou výstavu, která proběhne na našich vybraných prodejnách a kde budou k vidění nejlepší černobílé fotografie Petra. Výstava se plánuje jako prodejní a celý výtěžek bude použit na charitativní účely. Budeme včas informovat s pozvánkou. Přijměte tedy pozvání na prohlídku poutavých fotografií Prahy od Petra Čecha. Prozatím v digitální podobě, okomentované také o jeho vlastní pocity a postřehy z míst, která často zachycuje na snímač svého fotoaparátu.

Kouzelná Čertovka

Místo, které nejde v Praze přehlédnout, nazývané také Pražskými Benátkami. Původ vzniku se datuje kolem 12 století. Věřím, že je mnoho lidí, kteří rádi vzpomínají ze svého dětství na Chobotnice z druhého patra, kde hrálo prostředí Čertovky významnou roli. Fotografie je pořízená v zimním období v místě, kde se naštěstí nepohybuje příliš turistů. Osobně tohle místo mám hodně rád a je mojí inspirací po celý rok.

Chrám sv. Víta

Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha je nejvýznamnější český římskokatolický kostel. Jižní věž katedrály měří 96,6 m a tím je třetí nejvyšší kostelní věží v ČR. Tím nejzajímavějším, co silně obdivuji je, že když se začali základy chrámu sv. Václav pokládat, stavitelé již předem měli prakticky dokonalou představu, jak chrámem efektivně propouštět světlo, aby vykouzlilo silnou atmosféru. Když budete pozorovat západ slunce v průběhu letního slunovratu, slunce zapadá přímo do chrámu. Fotografie je focená za silného deště, abych dosáhl zřetelného zrcadlení na dlažbě. Ještě že jsem měl deštník a spoustu trpělivosti při utírání čočky objektivu…

Hra stínů

Fotografie, kterou nebylo až tak těžké vymyslet. Pořídil jsem ji při opouštění areálu Pražského hradu, škoda nevytáhnout z fotobatohu foťák. Často se snažím do fotografie zahrnout nějaký zdroj světla a pak se náměty tvoří skoro sami. Myslím, že hodně lidí co fotí si rádo hraje se stíny a musím přiznat, že najít vhodné místo je kolikrát dílem náhody. Samozřejmě náhoda se nenaskytne, pokud se jí nejde trochu vstříc.

Zámecké schody

Zámecké schody se řadí mezi nezbytnou součást pražského hradu. Nemůžete je minout cestou na hrad a věřte, že stojí za projití. Častokrát se mne stane, i když nemám u sebe žádný fotoaparát, že není na škodu občas se jen tak zastavit a kochat se jimi, jejich okolím, vnímat genia loci. Fotografie je pořízena v lednu 2017, předpověď počasí vyšla parádně a díky bohu jsem nebyl líný v neděli ráno vstávat. Udělal jsem si dostatek fotografií „do zásoby“, jelikož slabší zimy s málem spadeného sněhu, který mám tak rád na fotografiích, jsou stále častější.

Karlův most

Tahle fotografie je typickou noční klasikou. Cílem bylo se snažit trochu netradičně pojmout nesčetně krát fotografovanou klasiku. Typicky noční fotky Prahy fotografuji nejčastěji na podzim a v zimě, kdy je brzy tma. Fotografie snímaná ze stativu na čas 30 sekund pro docílení řádného rozmazání vodní hladiny. Nešlo mi jen o zachycení samotného mostu, ale také hlavně o popředí, dlažbu a listí.

Vyšehrad

K Vyšehradu se váže řada pověstí z počátků českých dějin, založil jej prý bájný kníže Krok. Skutečný vznik knížecího hradiště je datován do druhé poloviny 10. století. Následně honcem století 11. zde sídlil první český král, Vratislav II., jež zřídil vyšehradskou kapitulu. Zkrátka se jedná o místo, kde je cítit pořádný kus historie na každém kroku, všem doporučuji návštěvu, nabízí krásné výhledy na Prahu.

Fotografie byla vyfocena v listopadu 2017. Po tomto roce musím usoudit, že ty nejlepší mlhy na focení podél Vltavy mě vyšly hlavně v listopadu. Cílem toho dne bylo komponování železničního mostu v mlze. Nejkouzelnější světelné scény, na které můžete ve městě narazit, jsou pro mne během ustupující mlhy, skrze kterou se derou ranní paprsky slunce. Toho rána se mi podařilo nafotit více než 2 použitelné fotografie. Fotografie focena na stativu cca 30 sekund.

Světla na mostě

Fotografie, kterou mám také hodně rád. Nebyla ovšem „zadarmo“. Čekání na mlhu bylo záležitostí několika měsíců, což věřím, že nebylo marné snažení. Kdysi sem udělal stejnou fotografii bez mlhy a věřte, že neměla tak krásně tajemnou atmosféru. Na focení jsem si musel trochu přivstat, jelikož byla focena kolem 5.30 ráno. Občas je fajn opustit klasiku a fotit scénu do čtverce (1:1).

Tajemný hrad

Fotografie byla pořízena v areálu Pražského hradu. U daného místa jsem se zastavil nespočetněkrát, ale až mlha dodala místu úžasnou atmosféru, jako z jiného století. Turisté se už pomalu rozprchli, byl krásný tajemný podvečer, ideální čas pro mne na focení.  Jsou občas místa, u kterých váháte, zda stojí za focení a pak místa, kde jako by do vás udeřil blesk a víte, že tohle je přesně to, co chcete, po čem toužíte.

Nerudova ulice

Jedno z míst, které je nejkouzelnější právě ráno, po východu slunce, když davy turistů ještě spí. Nejlepší místo na výhledy je z jejího konce, před radničními schody, kde se často rád zastavím. Je to místo stvořené pro nápady, určitě využijete jak širokoúhlá ohniska, tak teleobjektivy. Samozřejmě fotit do rawu, abyste v počítači nemuseli omezovat svoje tvůrčí schopností jen pomocí jpg formátu.

Namyšlená japonka

Občas, asi jako mnozí fotografové, fotím někdy témata do soutěží pro zpestření tvorby. Úkolem bylo nějak zajímavě nafotit Václavské náměstí. Věděl jsem předem, že nechci fotit jen architekturu, tak jsem zkusil zakomponovat tramvaj. Předem zdůrazňuji, že ta japonka, která je hlavním motivem, mne v průběhu focení hrozně štvala a brblal jsem, co se tam pořád plete 😀 Když jsem doma viděl výsledek byl jsem velmi rád, že to nakonec takto dopadlo, přesně dle mých představ.  Častokrát pozoruji, že můžete mít super nápad, super techniku, ale jako v té pohádce nesmrtelná teta, je třeba mít trochu štěstí, aby fotografie dopadla lépe, než si vůbec sami dopředu naplánujeme.

On-line verze fotoknihy Petra Čecha:
The Old Prague

 

www.petercech.com

 


Peter Čech je fotografem, kterého naplňuje nejvíce snímání architektury v zajímavém světle, ze zajímavých a netradičních úhlů pohledu. Blízké je mu také fotografování krajiny a cestování. Více o jeho tvorbě na www.petercech.com.

Přidat komentář