CEWE Fotolab
Polaroid-Originals

POLAROID A JEHO HISTORIE: POVSTAL JAKO FÉNIX Z POPELA

Zdá se to až neuvěřitelné, ale první „Polaroid“ snímky bylo možné pořídit již v roce 1948. Silná popularita digitální fotografie se stala pro značku POLAROID málem osudnou. O vzestupech, slávě, pádech, „vzkříšení“ a novém větru do plachet pro tuto významnou fotografickou značku pojednává následující článek.

Společnost Polaroid, která byla založena v roce 1937, je synonymem fotoaparátu s okamžitým výstupem fotografií. Samotná historie instantní fotografie se začala psát v roce 1943, kdy se během dovolené 3 letá dcera Edwina H. Landa, zakladatele Polaroidu, zeptala, proč nemůže vidět fotku hned po jejím vyfocení. První model fotoaparátu Polaroid 95 se dostal na trh 26.listopadu 1948 a od té doby značka Polaroid udává trend na poli optiky a je symbolem fotoaparátu pro okamžitou fotografii.

Světově první model značky Polaroid
Světově první model značky Polaroid

V 60. a 70. letech se stala fenoménem, který splnil touhu okamžitě po vyfocení spatřit hotovou fotografii. Udržela se na výsluní do konce dvacátého století, kdy ji vytlačil a nakonec pohřbil jiný fenomén – digitální fotoaparát. V únoru 2008 společnost oznámila, že přestane vyrábět filmy pro fotoaparáty Polaroid.

V červnu 2008 se při události uzavření továrny Polaroid sešli Florian Kaps a André Bosman a rozhodli se založit firmu Impossible Project, která bude vyrábět materiály pro fotoaparáty Polaroid. V říjnu 2008 společnost Impossible koupila výrobní stroj od Polaroidu, pronajala si budovu Building Noord, která byla dříve součástí továrny Polaroid v Enschede v Holandsku a začala produkovat nové fotoaparáty v retro stylu klasických Polaroidů.

V roce 2014 díky boomu okamžité fotografie společnost Polaroid doslova vstala z hrobu. Dostála své tradici a přišla s novinkou, plně digitálním fotoaparátem Polaroid SNAP INSTANT.  V roce 2016 byl představen král instantní fotografie – model Polaroid SNAP TOUCH, který se pyšní mimo jiné dotykovou obrazovkou, úložištěm na microSD a propojením s chytrými telefony.
V září 2017 Polaroid oslavil své 80té výročí a na jaře stejného roku konečně oznámil plánovanou spolupráci se společností Impossible Project. Výsledkem byla změna obchodní značky na Polaroid Originals, která symbolizuje jednu zásadní věc – společnost Impossible Project zachránila technologii Polaroidu a celý její odkaz. Podařilo se jí vyrobit nový film, vrátit se k původnímu formátu instantní analogové fotografie a také vytvořit úplně nový instantní analogový fotoaparát – Polaroid OneStep2, který vychází z klasického vzhledu starého fotoaparátu Polaroid Land 1000 a spojuje tento originální retro design spolu s moderními prvky.

Dnes Polaroid Originals nabízí více možností k objevování, vytváření a hraní s nejnovějším vydáním svého fotoaparátu Polaroid OneStep+, který představuje nové prvky do nostalgického designu, aby přinesl více tvůrčího potenciálu do okamžité fotografie.
Intuitivně navržený a snadno použitelný přináší nové způsoby, jak prozkoumat instantní analogovou fotografii – dvojitá expozice, časovač, malba světlem, dálková spoušť, zvuková spoušť, manuální režim a skenr.  Fotoaparát lze také připojit přes Bluetooth k nové aplikaci pro smartphony Polaroid Originals.
Polaroid OneStep+ je fotoaparát, který oslavuje nostalgické kouzlo analogu a zároveň nabízí kreaitvní příležitosti, které digitální svět nabízí. Výsledkem je instantní analogový fotoaparát, který umožňuje jak nadšencům tak profesionálním fotografům vstoupit do světa, prozkoumávat ho, objevovat ho a bavit se.

MODELY:

Model Polaroid 95 – rok 1948
Polaroid 100 – rok 1963
Model Polaroid Land 1000 –  rok 1977
Polaroid SX-70 – rok 1972
Polaroid 600 – rok 2000

https://eu.polaroidoriginals.com/pages/about-us

Přidat komentář