CEWE Fotolab

Olympus představil nový model OM-D E-M10 Mark II

Dne 21. 9. 2015 Olympus na své tiskové konferenci odprezentoval nový model OM-D E-M10 Mark II.

Vše se konalo ve skate parku na Štvanici. Pro každého byl zde na vyzkoušení představovaný model a řada nejnovějších objektivů. Hlavním tématem na fotografování byla jízda na skateboardu… vlastně všechno, co má kola a dá se na tom jezdit.

Pojďme si ale trošku přiblížit tento nový kousek. Snímač a procesor zůstali na svém místě. Došlo však k vylepšení hledáčku, má lepší rozlišení a OLED displej. Obraz byl tedy jasný a zcela rozpoznatelný. Docela důležitým vylepšení je 5osá stabilizace, rozmazané fotografie byly tedy velmi nepravděpodobné. A v kombinaci s objektivem Olympus M. ZUIKO ED 40-150mm f/2,8 Pro šlo focení jak po másle. V klidu jste si mohli přitáhnout daný objekt a zachytit ho v té nejlepší fázi. Další objektiv, který bylo možnost ozkoušet byl Olympus M.ZUIKO DIGITAL ED 8mm Fisheye f/1.8 PRO příjemné rybí oko se skvělou kresbou a velmi dobrou světelností. Tento objektiv se na focení sportu dá také pěkně zneužít. Nicméně vraťme se k M10 mrk II. Krom tedy toho, že došlo k vylepšení po technické stránce, došlo ke změnám i po fyzické stránce. Pravá strana fotoaparátu, tedy úchopový grip, dostal trošku jiný tvar, řekla bych, že změna není moc znát. Co vás ale rozhodně upoutá, je změna otočných voličů. Mě osobně tato změna moc nenadchla. Volič pro nastavování režimů se přesunul na pravou stranu, ano, teď tu máme na jedné straně tři. Jelikož tu není moc místa už od samého začátku, tak byla potřeba přední volič pro nastavování času posunout ještě více dopředu. Jelikož je tento volič nositelem spouště a je docela povolný, bez problému se vám tak stane, že si sním lehce pootočíte, tudíž máte během pár vteřin úplně jinou hodnotu času. Věřím, že jde pouze o zvyk, nýbrž na první úchop je to lehce nepříjemné. Na levé straně máme tedy páčku pro zapínání a vypínání fotoaparátu. Když se člověk na to tak podívá, tak je to logické. Na pravou část fotoaparátu se člověk dostane častěji, nastavení je tedy jednoduší.

Závěrem tedy musím uznat, že práce s fotoaparátem byla příjemná, stejně jako u předchůdce. Není tedy co vytknout a budoucí majitelé se mají jistě na co těšit.

Níže můžete shlédnout fotografie z tiskové konference.

_DSF1149 _DSF1164 _DSF1172 _DSF1181 _DSF1198 _DSF1205 _DSF1218 _DSF1228 _DSF1230

 

Nikola Temnyaková

Přidat komentář