CEWE Fotolab
Představení novinky Nikon Zf - nový retro full-frame

Nový Nikon Zf – Špičkové funkce v retro těle potěší nejenom fotografy

Nikon přichází s novým retro modelem Nikon Zf! Jedná se o full-frame fotoaparát inspirovaný slavným kinofilmovým strojem Nikon FM2. Nikon Zf překvapí špičkovým 24Mpix BSI snímačem, procesorem sedmé generace, který používají i vlajkové lodě Nikon Z8 a Nikon Z9. Také vylepšeným chytrým ostřením, které umí automaticky rozeznat nejenom oči a tváře lidí, ale i řadu dopravních prostředků. Potěší i velmi solidní videovýbavou. Pojďme si o novince říci pár slov.

Bajonet Nikon Zf a čelní strana s funkčním tlačítkem.
Po vzoru starších kinofilmových přístrojů je fotoaparát vybaven spíše skromným gripem. Odnímatelný velký grip bude k dispozici hned od začátku jako volitelné příslušenství.
Nikon Zf zadní displej a ovládání
Na zadní straně byste jen marně hledali joystick nebo tlačítko AF-ON. To nahradíte nadefinováním tlačítka AE-L / AF-L. Joystick zase nahradil dotykáč, který nově funguje jako touchpad.

Nikon Zf ve zkratce

  • Snímač známe z Nikonu Z6 II, je typu BSI, takže mnohem méně šumí a je vybaven 24 Mpix
  • Procesor EXPEED 7 se postará o focení až 14 fotek za vteřinu a natáčení ve 4K 30 fps bez cropu a 4K 60 fps videí v APS-C režimu
  • Nikon Zf umí ze stativu pohybem snímače vytvořit skládanou fotku s 96 Mpix
  • Autofocus využívá umělou inteligenci a rozeznává celkem 9 typů subjektů
  • V duchu retra má fotoaparát speciální černobílý režim s pokročilým zpracováním obrazu
  • Zajímavé je použití MicroSD karet jako druhého slotu vedle klasického SD UHS-II slotu, což uspoří na velikosti fotoaparátu a je to mnohem lepší, než druhý slot vynechat úplně.
  • Nikon si pro začátek připravil celkem tři varianty – samostatné tělo, set se staronovým objektivem 40 mm f/2set se zoom objektivem 24-70 f/4
  • Hledáček s 3,68M px umí 120 fps je plynulý a má dobré zvětšení 0.8x. Dotykový LCD displej je plně artikulovatelný.
  • Aktuální cenu a dostupnost najdete na eshopu Fotolab.cz – k předobjednávkám je navíc grip zdarma a start prodeje je naplánován na 12.10.2023

První dojmy z Nikonu Zf

Senzor známe z dřívějších Nikonů a jedná se o špičkový 24MP BSI CMOS snímač, který snese i použití opravdu vysokých hodnot ISO. Například na modelu Nikon Z6 II nemám problém fotografovat na ISO 12800. Nový procesor Expeed 7 přináší poměrně významné změny. Mimo jiné rozpoznávání objektů AF systému a pokročilou redukci šumu v souborech JPEG a HEIF. Díky tomuto procesoru lze nyní fotit v rozsahu ISO až do 204,800 a zachytávat RAW soubory s efektivní bezztrátovou kompresí.

Výrazného vylepšení dostala stabilizace, která „ustabilizuje“ až 8EV rozdílu. Převedeno na reálná data, udržet s 50mm objektivem z ruky sekundu nebude až takový problém. Hlavní vychytávkou nově stabilizovaného čipu je funkce, která se blbě vysvětluje, ale v podstatě jde o to, že stabilizace chápe umístění AF bodu a soustředí svou sílu i mimo střed snímače, díky tomu pracuje efektivněji.

Vylepšené je i manuální ostření. To si propůjčuje inteligenci automatiky a dokáže detekovat oko, kdy po stisku tlačítka „plus“ zvětší oblast s detekovaným subjektem

Ostření je díky novému procesoru tam, kde by si jej přáli všichni uživatelé Nikonů Z7 II a Z6 II. Nový procesor holt dělá svoje a Nikon Zf sice není na úrovni vlajek Z8 a Z9, ale i tak nabídne parádní rychlost, vysokou přesnost a hlavně dokáže rozeznat devět různých typů subjektů. Klasikou jsou lidé nebo oči, navrch máme zvířata, ptáky a různé dopravní prostředky od aut až po letadla.

Nikon Zf využívá stabilizovaného čipu nejenom k redukci vibrací. Obsahuje totiž funkci pixel-shift, kdy ze stativu pořízené fotky budou mít 96 Mpix. To je docíleno jemnými posuny snímače o půl pixelu, kdy se na takto vysoké rozlišení dostane foťák složením celkem 32 fotek.

Horní voliče času, clony a citlivosti ISO na fotoaparátu Nikom Zf
Horní straně dominuje kaplička hledáčku s koženou texturou, mosazné voliče, spoušť se závitem a malý stavový displej indikující nastavenou clonu.

Co video? Pamatujete na retro zrcadlovku Nikon Df? Ta byla tak retro, že vůbec neuměla natáčet videa. Na rozdíl od modelu Df je Nikon Zf i výkonná kamera s možností nahrávání až 4K 60 fps, bohužel v crop režimu. Video je ovšem 10-bitové a fotoaparát podporuje formát N-log pro maximální vytěžení dynamického rozsahu snímače – i ve videu budete mít bohaté stíny a nebe bez přepalů. Zajímavý je přídavek waveforms pro měření expozice, to je funkce, kterou dobře znají a využijí hlavně pokročilí filmaři.

Fotoaparát používá baterii EN-EL15c s výdrží dle velmi nepřesného CIPA standardu až 410 snímků na jedno nabití. V praxi se tak můžeme těšit na klidně i 1200 – 1500 fotek na jednu baterku.

Pár slov na závěr

Na nový Nikon Zf se opravdu moc těším. Je to nádherný fotoaparát, který je relativně malý, překvapivě výkonný, navíc obsahuje mnoho opravdu chytrých vychytávek. Vyhoví všem, kteří mají rádi klasickou fotografii, ale nechtějí se ochudit o moderní funkce. Doufám, že se opravdu brzo dostanu k testovacímu kousku, který prověřím v různých fotografických disciplínách. Jo, a ovládací kolečka jsou mosazná! Víte co to znamená? Časem chytnou moc pěknou patinu 💗

 

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

komentářů

  • Nikon Zf, aneb způsob, jak se přiblížit fotoaparátům Fujifilm prostým (nechci říci sprostým) způsobem Copy – Paste. Spíše bych od Nikon očekával futuristický design pro 21. století a zásadnější inovaci, než návrat. Ponechávám nyní stranou použité technologie. Byť ani ty nejsou těmi nejoriginálnějšími v dnešním světě fotokamer. Tedy z toho, co zatím o Zf vím. Pro mne foťák pro staromilce filmových kamer Nikon. Byť mně design a focení se současnými foťáky Fuji vyhovuje.

    • To je věc pohledu. Fujifilm má obrovskou základnu spokojených fotografů, i přesto bych si já osobně Fujinu nepořídil protože mi přes všechny své kvality nesedí ovládáním a celkovým interface, a to jsem vlastnil X-T1, X-T2, X-E2s a X-A’něco‘ (nepamatuji se) a dokonce i první X100. V jeden moment se ve mě něco změnilo a já přesedlal jinam. Je to prostě individuální a ve výsledku nemůžeme Nikonu odepřít velmi bohatou historii. Nehledě na kinofilmové legendy už tady bylo „digitální retro“ ve formě DSLR Nikon Df, poté CSC s APS-C čipem Zfc a nyní Zf, vedle toho má Nikon v nabídce moderní Z8, Z9, už méně moderní ale stále špičkové Z 6II a Z 7II. Já si myslím, že když nás do těch nákupů nikdo nenutí, což nenutí, tak si na konci dne vybere každý a konkurence je pro nás, uživatele a spotřebitele, jen a jen výhodou 🙂

      P. S. No a Zfko je hlavně retro full-frame, ten momentálně na trhu není. Kéž by Fujifilm, nebo i třeba Olympus, dnešní OM System, udělal pěkný full-frame, tomu bych se nebránil.