CEWE Fotolab

NIKKOR Z 40mm f/2: představení novinky

Společnost Nikon uvádí na trh nový objektiv pro svůj bajonet Z s označením NIKKOR Z 40mm f/2 – kompaktní a lehký objektiv kompatibilní s full-frame i APS-C fotoaparáty Nikon Z. Výrobce slibuje vysokou obrazovou kvalitu, tiché zaostřování a hezký bokeh.

Hlavní přednosti NIKKOR Z 40mm f/2

Světelný standardní objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností f/2: obrazový úhel 40 mm ohniskové vzdálenosti na plnoformátových fotoaparátech řady Z. Obrazový úhel 60 mm ohniskové vzdálenosti na fotoaparátech řady Z formátu DX.

Realistické podání: objektiv vykresluje fotografie a videosekvence s prokreslenými detaily, prostorovou hloubkou a barvami.

Umělecký bokeh: ostře zachytí hlavní objekt a doplní jej jemně rozostřeným pozadím.

Skvělý na detailní záběry: nejkratší zaostřitelná vzdálenost pouhých 0,29 m. Ostrost je vynikající – dokonce i při snímání zblízka.

Objektiv je kompatibilní i s DX fotoaparáty řady Z, například Z50.

Rychlé a nehlučné automatické zaostřování: díky mimořádně tichému krokovému motoru, a schopnosti bajonetu Nikon Z využít více světla, je zaostřování rychlé, přesné  a nehlučné.

Stvořený pro videosekvence: videosekvence nebudou narušovat zvuky zaostřování. Změna úhlu záběru při zaostřování je dramaticky redukována, takže zaostření nemá viditelný vliv na obrazový úhel.

Oficiální MTF graf ostrosti objektivu slibuje vysokou ostrost záběrů.

Kompaktní provedení: dostatečně malý na to, abyste ho mohli nechat na fotoaparátu nebo vložit do kapsy kabátu. Hmotnost objektivu je jen 170 gramů.

Přizpůsobitelný: nehlučný ovládací kroužek můžete nastavit na ovládání ostření, clony, korekce expozice či citlivost ISO.

Odolný: I když není zařazen do prémiové řady S, je utěsněn proti prachu a kapkám vody.

Souhrnná technická specifikace

  • Bajonet: Nikon Z
  • Ohnisková délka: 40 mm (ekvivalent 60 mm při DX formátu)
  • Rozsah clony: f/2 – f/16
  • Optická konstrukce: 6 prvků ve 4 skupinách (včetně 2 asférických optických prvků)
  • Clona: 9-lamelová s kruhovým otvorem
  • Zaostřování: automatické vnitřní, využívající tichý krokový motorek STM
  • Nejkratší zaostřovací vzdálenost: 0,29 m
  • Maximální reprodukční poměr: 0,17x
  • Průměr filtru: 52 mm
  • Rozměry: 70 mm x 45,5 mm
  • Hmotnost: přibližně 170 g
Optická soustava se skládá z 6 prvků ve 4 skupinách, dva jsou asférické.
Schéma utěsnění objektivu.

Proč zvolit 40mm ohnisko?

40 mm je poměrně nestandardní ohnisko – ani 35 mm, ani 50 mm. V poslední době je ale stále populárnější. Důkazem je nedávné představení objektivů 40 mm od různých výrobců fototechniky. U fotografů je 40 mm objektiv oblíbený pro jeho přirozené podání perspektivy. Při světelnosti F2 může být takový objektiv, kompaktní, lehký a nenápadný. Pro některé  fotografy se může stát náhradou za 50mm objektiv. Mírně odlišný výstup je i příjemnou změnou. Při použití na APS-C fotoaparátu je ekvivalentní ohnisková délka 60 mm, což už je spíše portrétní ohnisko.

Nikon NIKKOR Z 40mm f/2 – ideální objektiv na každodenní focení

Typické využití 40mm světelného objektivu

Objektiv takových parametrů najde využití ve fotoagrafii i videu. Má přirozené podání perspektivy, ale je mírně širokouhlejší oproti 50mm základnímu objektivu. Hodí se pro fotografování portrétů v interiéru a tam, kde fotograf potřebuje zachytit část pozadí. Tyto vlastnosti ocení i tvůrci video obsahu. Světelnost F2 je jen nepatrně horší než běžnější světelnost F1,8. Objektiv ale může být kompaktnější a lehčí, přitom stále vhodný i pro snímání za horších světelných podmínek. Spolu s 9-lamelovou kruhovou clonou, umožňuje dobrá světelnost rozostřit pozadí a získat pěkný bokeh. Objektiv je vhodný i pro snímání zátiší, detailů s malou hloubkou ostrosti a všude tam, kde se uplatní jeho úhel záběru. Například i při fotografování krajiny a architektury.

Nikon NIKKOR Z 40mm f/2. Hmotnost jen 170 gramů.
Nikon NIKKOR Z 40mm f/2 – hmotnost pouhých 170 gramů.

Shrnutí na závěr

Cena objektivu je stanovena v době uvedení na trh na 6 990 Kč, což z něj dělá nejdostupnější pevný plnoformátový Z-kový objektiv. Určitě se rychle stane oblíbeným základním objektivem pro majitele FX fotoaparátů řady Z a i dostupným portrétním objektivem pro majitele fotoaparátů s APS-C snímačem. Kompaktní rozměry a nízká hmotnost ho předurčují k roli každodenního společníka fotografa.

V článku jsou použity informace a obrázky od společnosti Nikon.

ZOBRAZIT NA E-SHOPU

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář