CEWE Fotolab
Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2

Jak vybrat objektiv pro focení portrétu

Fotografovat portrét se pokoušel úplně každý a kdo tvrdí, že ne, dělá to dodnes… Půjčil jsem si tu slavnou větu i proto, že jsem si jistý, že nejsem daleko od pravdy. Každý, i ten kdo není ani trochu hobby fotograf, už zkoušel pořídit snímek svých dětí, partnerů, rodičů, kamarádů, anebo sebe sama. V dnešní době možná i jen mobilním telefonem, ale portrét, nebo alespoň pokus o něho, je to pořád. A já to, mimochodem, dělám dodnes. Tak jako je tomu v malířství, i ve fotografii je zobrazení lidské tváře a lidského těla jedním z naprosto nejrozšířenějších námětů. Pojďme se společně podívat, jaké objektivy jsou pro portrétování vhodné, a který si z široké nabídky na trhu vlastně vybrat.

Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2
Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD G2

Portrétní objektivy dnes nabízí všichni výrobci na trhu. Jedná se o jedny z nejprodávanějších objektivů a dost často je to první jiný objektiv ve fotobrašně, který následuje po setovém zoomu. A taky je to většinou první objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností (tzv. pevné sklo), tedy bez zoomu, ve vaší výbavě. A aby těch prvenství nebylo málo, je velmi pravděpodobné, že se taky jedná o nejsvětelnější objektiv v technice fotografa. Vybrat si ten správný portrétní objektiv nemusí být zase tak složité, a dokonce ani drahé. Jaké jsou tedy možnosti a podle čeho se rozhodnout? Odpověď nebo aspoň nápovědu naleznete v dalších řádcích.

Základní výběr – značka, bajonet, snímač

Tak jako u jiných výměnných objektivů, rozhodujícím parametrem je značka, respektive bajonet vašeho fotoaparátu. Za druhé je to velikost obrazového snímače a zejména tzv. crop faktor pro přepočet ohniska objektivu.

Čtěte také na blogu: Proč je důležitá velikost snímače fotoaparátu

Canon EOS R
Canon EOS R

Tento parametr vám pomůže zorientovat se v nabídce a zvolit ten správný objektiv pro portréty ve vašem stylu. Typicky je portrétní objektiv vlastně krátký teleobjektiv s pevným ohniskem a vysokou světelností. Jako všechna pravidla i toto má ovšem svoje výjimky. Znám nemálo fotografů, kteří používají na portréty světelné zoom teleobjektivy, jako jsou 70-200mm f/2,8 a podobné (APS-C varianty jsou 50-100 mm f/1,8 či 40-150 mm f/2,8). Případně, pro reportážně laděný portrét, objektivy širokoúhlé např. pevné 24 mm, 28 mm, či 35 mm. I tady platí, že dobré je to, co vyhovuje fotografovi a jeho záměru.

Fyzikální vlastnosti – ohnisková vzdálenost, zoom x pevné sklo

Typický portrétní objektiv současnosti má ohnisko od cca 60 mm do cca 135 mm. Nejrozšířenější jsou ohniskové vzdálenosti 85 mm až 105 mm (mluvím o Full Frame objektivech). U objektivů pro menší snímače je třeba počítat s crop faktorem tak, abychom se po přepočtu na kinofilm pohybovali v podobných ohniscích (tj. +/- zmíněných 60 až 135 mm). Pro fotoaparáty s APS-C senzorem je vhodná klasická padesátka (po přepočtu cca 75 mm), kdežto pro snímače systému Micro 4/3 je to objektiv 45 mm f 1,8 (po přepočtu 90 mm).

Jako nejlepší z dostupných objektivů mohu na Full Frame doporučit objektiv 85 mm f/1,8 a jako nejlepší s čím jsem kdy portrét fotografoval 105 mm f/1,4.

Někteří svatební fotografové používají na portrét dlouhé profi zoomy 70-200 mm f/2,8. A to při ohnisku 200 mm a plně otevřené cloně f 2,8. Vzhledem k ne úplně příznivému vlivu na perspektivu snímku a velké vzdálenosti mezi fotografem a modelem to ale já osobně nepoužívám a nedoporučuji. Úplně jiná kapitola jsou reportážní a street fotografové, kteří z důvodu potřeby zachytit a popsat prostředí portrétovaného používají nejčastěji ohniska kolem 24, 28 a 35 mm (pro Full Frame). To ovšem vyžaduje zkušenosti a taky jistou dávku odvahy, protože při tomto typu portrétní fotografie musíte k lidem o hodně blíž.

FOTOLAB fotorádce

Fyzikální vlastnosti – světelnost

Vzhledem k základnímu portrétnímu požadavku, malé hloubce ostrosti (dosažení rozostření pozadí, případně i části popředí), je světelnost objektivu velmi důležitý parametr. Světelnost f/2,8 je úplný základ, a ještě k tomu pro zoomy. U pevných skel bych se soustředil buď na řadu objektivů se světelností f/1,8 nebo ještě lépe f/1,4. Řada dostupných objektivů se světelností f/1,8 je ve většině případů ideální ekonomickou variantou a pyšní se skvělým poměrem cena/výkon. I proto mají výrobci v této řadě poměrně širokou nabídku modelů. Absolutní portrétní špička je dnes ve světelnosti f/1,2 a výjimečné optické konstrukce dosahují k hodnotě f/0,95.

Čtěte také na blogu: Světelnost objektivu, proč je důležitá?

NIKKOR Z 58mm f/0,95 S NOCT
NIKKOR Z 58mm f/0,95 S NOCT

Autofokus, stabilizace a konstrukce objektivu

Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2
Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2

Přesné a rychlé automatické ostření je pro práci portrétního fotografa velmi důležitý parametr, zvláště když potřebuje pracovat v časovém omezení. Na druhou stranu lze zaostřovat i manuálně. Je nutné však počítat s jistými kompromisy.

Pokud se na automatické ostření můžete spolehnout, zůstává vám kapacita na vnímání světla, kompozice a co je nejdůležitější, výrazu ve tváři modelu. Na spolehlivé funkci ostření se podílí tělo fotoaparátu a samozřejmě i nasazený objektiv. V době nových, pokročilých technologií zejména u bezzrcadlovek, jako je rozpoznání obličeje a ostření na oko, je určitě škoda doslova brzdit celý systém nevhodným objektivem. Volte moderní objektivy s nejvýkonnějšími systémy, jako jsou tiché a rychlé ultrazvukové či krokové AF motory. Vyberte si objektivy se špičkovými antireflexními vrstvami, s odolným tělem, s utěsněním proti nepříznivým povětrnostním vlivům a pokud je to možné i s optickou stabilizací.

Canon RF 70-200mm f/2.8 L IS USM
Canon RF 70-200mm f/2.8 L IS USM

Cena

Objektivy vhodné na portrét se pohybují v cenovém rozpětí od čtyř tisíc až do částek kolem sta tisíc korun. V okamžiku, kdy půjdete po specialitách s delším ohniskem a extrémně vysokou světelností (např. 200 mm f/2,0) může se cena dostat i nad tuto hranici. Nicméně většina zajímavých „sklíček“ se v pohodě vejde mezi čtyři tisíce až čtyřicet tisíc korun. Pokud hledáte portrétní objektivy za rozumnou cenu a netrváte na produkci přímo od výrobců fotoaparátů, určitě zkontrolujte širokou nabídku značek jako je Sigma, Tamron, TokinaSamyang. Například objektivy Sigma známé řady Art, jsou velmi špičkovou záležitostí, s výtečnou kresbou, nabízející modely s vysokou světelností f/1,4 ve vynikajícím poměru cena-výkon. Pro totální fajnšmekry jsou na trhu precizní manuální objektivy značky Zeiss v různých ohniscích a bajonetech.

Vyzkoušejte si portrétní objektivy v praxi. V naší FOTOLAB půjčovně nabízíme širokoou paletu objektivů za výhodné ceny.

FOTOLAB půjčovna

Kreativní hrátky se starými objektivy

Pokud vás ostrost, dokonalá kresba, jemný bokeh a výkon v protisvětle u současných objektivů začíná trochu nudit, šáhněte do šuplíku nebo navštivte foto bazar. Na trhu je neuvěřitelné množství starých objektivů, např. v závitu M42 (Pancolar, Helios, Oreston, Domiplan, Trioplan atd), které mají jisté specifické vlastnosti a jejichž nedokonalosti (různé optické vady, specifický bokeh, vinětace, závoje a reflexy v protisvětle apod.) mohou být tím pravím zpestřením vaší portrétní tvorby. Jejich cena je často v řádu stokorun a mechanické adaptéry jsou dnes dostupné prakticky pro každý bajonet.

PŘEHLED OBJEKTIVŮ VHODNÝCH PRO FOCENÍ PORTRÉTU

E-SHOP FOTOLAB.CZ

 


MICHAEL JURÁK
CEWE FOTOLAB produktový specialista a expert na fototechniku
Kromě milovaného fotografování mám rád přírodu, hory, lesy, rybaření. Přes léto jezdím nejraději na horském kole a v zimě na snowboardu, rád se i projedu na motorce. Focení není pro mě jen koníček, ale dá se říci posedlost.

Michael Jurák

Přidat komentář