CEWE Fotolab
Blesky nad městem

Jak fotit blesky

Nejčastěji v létě se na nebi může odehrávat úžasná podívaná v podobě častých bouřek a s nimi souvisejících blesků. Bylo by škoda to nenafotit. Focení blesků není žádná věda. Stačí jen pár základních znalostí a je jen otázkou času, kdy se vám povede zachytit tento úchvatný přírodní úkaz.

Čím fotit

Bouřku můžete v celé své kráse zachytit pomocí širokoúhlého objektivu. Jeho kouzlo ale vynikne jen v tom případě, že máte před sebou otevřenou krajinu nebo nějaké zajímavé prostředí, ve kterém bouřku fotíte. Jinak budou samotné blesky příliš malé a nevyniknou. Pokud chcete, aby blesk byl na fotografii dominantní, musíte počítat s ořezem.

Blesky nad městem

Jindy blesky fotíme středním teleobjektivem, který nám umožní dostat se blíže k akci a zůstat přitom bezpečně daleko. Ale pokud je bouře rozsáhlá, může být teleobjektiv problematický, protože se snižuje pravděpodobnost, že se vám blesk trefí přímo do záběru. Ideální je tedy vozit s sebou obě skla a střídat je podle situace.

Bez stativu blesky nevyfotíte

Fotografování blesků bez stativu lze jen ve výjimečných případech, kdy je slunce stále nad obzorem a vy fotíte temnou bouři v dálce. Většinou se však setkáte se situací, kdy bude příliš velká tma a na krátkou expozici byste nezachytili ani extrémně jasný blesk. Je tedy nutné čas prodloužit. Pokud nemáte v rukou opravdu nevídanou stabilitu, pak se o focení blesků bez stativu ani nepokoušejte. Foťák jednoduše neudržíte v klidu natolik, aby výsledné fotky byly dostatečně ostré.

Blesk nad horami

Závěrku nenechte vydechnout

V závislosti na světle foťte rychlostí závěrky 1,5 až 1 minuty. Nastavte si sériové snímání, stiskněte spoušť a držte ji. Foťte pořád. Proč? Fotit až v okamžiku, kdy blesk uvidíte, je příliš pozdě. Když fotíte kontinuálně, blesk vám do záběru prostě vletí.

Během fotografování se může objevit problém s ukládací pauzou, tzv. bufferem. Hlavně fotoaparáty nižší třídy si po pár snímcích potřebují vydechnout, aby mohly všechny fotky uložit. Abyste snížili pravděpodobnost, že vám kvůli ukládání unikne zajímavý blesk, vždy sekvenci naplánujte. Pokud není bouře extrémní, vždycky chvíli trvá, než se mraky po posledním blesku znovu nabijí. Po každém záblesku odpočítejte 10 až 15 vteřin, a teprve potom opět spusťte sekvenci.

Horší podmínky, hezčí fotky

Opravdu pěkné fotky pořídíte za horších světelných podmínek. Blesk ve světle jednoduše pořádně nevynikne. Foťte ideálně v podvečer, v noci nebo brzy ráno.

Nejhezčí snímky pořídíte v podvečer, když ještě zapadá slunce a v dálce už bouří.

Bouřka nad New Yorkem

Foťte bezpečně

Víme, že z okna budovy uprostřed městské džungle sice blesk vyfotíte, ale bohužel už ne bez ošklivé siluety domů a antén. Za bouřkou se tedy určitě projděte, nebo vyjeďte za město, ale vždy myslete nejdřív na své bezpečí, teprve pak na perfektní fotku.

Rozhodně nechoďte pro lepší fotky na kopec, ani kdyby byla krajina sebezajímavější! V ideálním případě foťte někde z úkrytu, třeba pod stříškou, nebo z bezpečí auta, které funguje jako Faradayova klec. Nejlepší fotografie bouřky získáte z větší vzdálenosti, když na vás neprší. Pokud už hromy burácí nad vaší hlavou a padá na vás déšť, nic zajímavého už nevyfotíte. V takovou chvíli se soustřeďte hlavně na to, abyste se dostali do úkrytu nebo bezpečné vzdálenosti.

Přejeme vám hodně štěstí a hlavně bezpečný návrat domů.

 

Markéta Chrástková

Přidat komentář