CEWE Fotolab

Herečka Štěpánka Fingerhutová: „Vytištěné fotky z mobilu mají hodnotu“

Herečka, dabérka, ale i fotografka. Moc lidí neví, že ve volném čase s oblibou fotí. Zatímco holky v jejím věku při focení radši koukají na displej telefonu, Štěpánka upřednostňuje hledáček fotoaparátu.

O tvém vztahu k focení toho na internetu moc není. Ani na sociální sítě nedáváš svou tvorbu. Teď se o to s námi můžeš podělit?
Instagram beru jako takový profesní nástroj. Je hodně přizpůsobený mojí práci herečky. Snažím se lidem sdělovat hlavně to, co zrovna natáčím, dabuju a zkouším v divadle. Pravděpodobně tam nemám ani zmínku o tom, že jsem fotila dvě kuchařky. Okrajově dám na sociální sítě i něco z osobního života, ale fotky z mého nehereckého života radši sdílím se svou rodinou a přáteli.

Štěpánka Fingerhutová @fingee
A kolegy z divadla jsi se svojí tvorbou seznámila?
V mém domovském Divadle v Dlouhé samozřejmě ví, že fotím, protože si někdy beru foťák do zákulisí nebo na zkoušky. Dávám fotky i jako „zlomvazky“, což jsou malé dárky, které si my herci dáváme před premiérou. V divadle vzniklo hodně fotek, které mám ráda, tak jsem si říkala, že bych mohla někdy udělat vlastní výstavu fotek ze zákulisí.

divadlo, scena

Výstava nebo knížka by mohla být zajímavá, protože na tebe určitě reagují jinak, než kdyby se tam objevil někdo cizí, třeba profesionální fotograf.
Je to i o tom, že je fotím fotoaparátem na film. Když mě lidi vidí s foťákem, naopak se seběhnou a zajímají se, co to mám. Kdybych si vzala zrcadlovku, možná by se styděli a měli strach. Chápu, že lidi nemají rádi ani to, když je někdo fotí na mobil.

divadlo, maskérna

Jaký ty máš vztah k focení na mobil?
V současné době samozřejmě nejvíc fotím na mobil, ale nemám to ráda. Chybí mi tam ten hledáček. Foťák na film si beru i na dovolenou. Mobil ten okolní svět zachytí až moc reálně. Vznikne tisíc fotek, které si často ani nestihneme prohlédnout. Já si ale ráda najdu čas na třídění. Vybrané fotky vytisknu. Fotka, kterou můžu fyzicky držet v ruce, je pro mě daleko hodnotnější, než ta v galerii mobilu.

divadlo, připrava herců

Jak fotky z mobilu tiskneš
Mám INSTAX tiskárny Mini Link 2Wide Link. Hodně jsem je využívala tento týden. Některé fotky jsem lepila do fotoalba, jiné umístila do rámečku. Takže mám teď fotky úplně všude. Aplikace k té tiskárně je jednoduchá, prostě user friendly. Dá se to zvládnout bez návodu. Úplně první fotka s mým klukem je udělaná na INSTAX fotoaparát. Je ze svatby Matějovo bráchy. Už pět let mám tu fotku doma vystavenou. Instaxové foťáky a tiskárny byly součástí většiny svateb, na kterých jsem byla. Je to super. Lidi se vyfotí, hned to vytisknou, někam to pověsí, nebo nalepí do knížky a něco k tomu připíšou.
  
Dá se říct, že ať už fotíš na analog nebo mobil, výsledkem je vždy fotka na papíře?
Bohužel ne vždycky jsem se fotky na papíře dočkala. Staré foťáky, které jsem měla, se hodně kazily. S Prakticou se mi třikrát po sobě stalo, že mi roztrhla film, na kterém mi opravdu záleželo. Tak jsem ji nakonec vyhodila do popelnice. Ale miluji ten proces, že to někam odnesu, čekám a pak si připomínám ty situace, na které už jsem zapomněla, protože se staly před delší dobou. 

Jaký byl tvůj první analogový fotoaparát?
Zenit. Můj první fotoaparát na film, jsem dostala od kamaráda, když jsem si od něj kupovala zrcadlovku Canon 550D. Říkal, ať si to zkusím. Naprosto mě to nadchlo. Samozřejmě jsem se musela naučit, jak nastavit ISO, vzdálenost objektu apod. Měla jsem od něj takovou malou kartičku s návodem, kde těch informací nebylo mnoho.

divadlo, připrava herců

Aktuálně fotíš na něco spolehlivějšího, co ti neroztrhá film, nebo dál zkoušíš poklady z půdy?
Měla jsem Zenit, Prakticu, Fujifilm, Olympus. Teď nejradši fotím na Mju ii, který si kompozičně upravím, zbytek zvládá sám. I tak to má ten retro vibe. Pravdou je, že stále ráda experimentuju. Třeba objektiv, pevnou padesátku ze starého foťáku, jsem si nasadila pomocí redukce na zrcadlovku. Kuchařky jsem fotila na současnou zrcadlovku Canon s makro objektivem a další půjčenou fototechnikou.

Vidím, že zkušenosti s focením opravdu máš. Myslíš, že kdybys nebyla herečka, živila by ses focením?
Být fotograf v Česku je hodně těžký a špatně zaplacený. Není to profese, kterou bych si vybrala. Focení mě fascinuje odmala, ale mám to pouze jako koníček. Pokud by mě někdo z přátel oslovil, abych nafotila svatbu, tak jedině jako druhý nebo třetí fotograf. Je to stresující. Nejsem tak zkušená a zdatná, abych si na to troufla. Dokážu si představit, že bych fotila nějaké produktovky a jídlo. Kdyby mě nějaká další kamarádka oslovila, abych pro ni nafotila kuchařku, asi bych o tom uvažovala. Mám ráda food styling a celý ten proces tvoření.

Řešíš/hřešíš a Zdravě s Nikol. To jsou dvě kuchařky, ke kterým si dělala fotky. V jakých podmínkách probíhalo focení?
Bylo to moc fajn, protože jsme to fotili v domácím prostředí. Prostě denní světlo v interiéru. Pomáhala jsem si odrazkou. Žádné studiové pozadí a bílé talíře. Kolem šedesátky jídel do knihy Řešíš/hřešíš jsme fotili asi šest dní. Vařili jsme jedno jídlo, pak druhý, mezitím jsme vyběhli ven s odrazkou. Bylo to hodně intenzivní a zábavné. Nafotit knihu Zdravě s Nikol trvalo kratší čas, ale bylo to pro mě složitější. Upřímně, lépe se fotí slanina s javorovým sirupem na lívancích než kaše.

Štěpánka Fingerhutová, jídlo, vafle, ořechy

Zní to zábavně, ale vyfotit jídlo tak, aby se sbíhaly sliny, není jednoduché. Máš nějaké tipy a triky?
Není to lehký, protože jídlo vadne. Triky? Tak třeba pěna na holení místo šlehačky. Nebo jsme vycpávali misky kapesníčkem, aby se to jídlo trošku zvedlo.
Štěpánka Fingerhutová. chleb, nůž, krájeníJe nějaká fotka jídla, na kterou jsi fakt hrdá?
Asi nejvíc jsem hrdá na fotku, která je v knize Zdravě s Nikol. Potřebovali jsme nafotit vývar, ale polévek jsme měli nafocených už asi deset. Tak jsem si řekla, pojďme to udělat jinak. Nefotila jsem hotový produkt, ale suroviny k polévce. Vznikla krásná fotka, kde je na stole vedle sebe vyskládáno maso se zeleninou.

Štěpánka Fingerhutová, vývar, ingredience

V restauraci si taky fotíš jídlo? Běháš po místnosti a hledáš vhodné pozadí, poprosíš číšníka o jídelní lístek, který bude dobře odrážet světlo?
Občas něco vyfotím na mobil a pošlu do rodinné skupiny. U nás ve Vršovicích máme oblíbenou restauraci, kde nám moc chutná. Několikrát jsem si říkala, že bych jim ráda udělala reklamu, ale teď mi tak dochází, že jsem to jídlo vždycky dřív snědla, než jsem ho stihla vyfotit. Třeba je jednou oslovím.

Ve spolupráci s @fingee máme pro vás slevový kód, který platí na:

📸INSTAX LINK WIDEINSTAX MINI LINK 2

Stačí na webu  zadat v košíku kód STEPANKA20

Sleva platí do 28.11.2023

Jan Kvarda

Ve Fotolabu jsem součástí e-shopového týmu, ale tím můj vztah k fototechnice a focení nekončí. Ve svém volném čase se věnuji portrétní fotografii. Mám potřebu přicházet s vlastními tvůrčími projekty, z nichž některé mají i charitativní charakter.

Přidat komentář