CEWE Fotolab

FULL FRAME VS OLYMPUS – POZNÁTE ROZDÍL?

Mnozí z vás jste se při výběru fototechniky pozastavili nad otázkou, jaká velikost snímacího čipu bude to pravé ořechové pro vaši tvorbu. Je vhodné zvážit několik aspektů, každý systém má své výhody a nevýhody, jedno zůstává jisté…

Ve většině situací je prakticky nemožné rozeznat velikost snímače, který stál za vytvořením fotografie, z pohledu kvality obrazového výstupu. Máte pochyby? Přijměte potom naši výzvu a zkuste poznat rozdíl. Zúčastněte se poznávací soutěže o atraktivní dárek, nový fotoaparát Olympus OM-D E-M10 Mark III se setovým objektivem 14-42mm. Zapojit se do soutěže je snadné. Stačí navštívit jednu z prodejen uvedených níže v seznamu v období od 1. 11. do 9. 12. 2018 a určit prostřednictvím hlasovací lístku, které z vystavených 4 fotografií velikosti 100×70 cm jsou fotografovány na FF fotoaparát, a které na Olympus. Dopředu můžeme prozradit, že fotografie pořídil profesionální wildlife fotograf Petr Bambousek a dvě z nich jsou foceny na Full Frame systém, dvě na m4/3 Olympus systém.


Praha 1 – FOTOLAB, Václavské náměstí 50
České Budějovice – FOTOLAB, IGY Centrum, Pražská 12/1247

Stále často se objevuje názor, že fotoaparáty Olympus nemohou mít tak kvalitní obrazový výstup jako fotoaparáty typu Full Frame, jelikož mají menší snímač. Řešení velikosti, se kterým přišel Olympus, má však své opodstatnění a je zřetelné na první pohled: fotoaparáty a objektivy jsou výrazně menší a lehčí, při zachování výtečných obrazových výstupů. A protože nejlepší formou, jak tyto dva systémy porovnat, jsou skutečné fotografie, můžete se osobně přesvědčit, zda poznáte rozdíl. Podrobná pravidla najdete na www.mujolympus.cz/soutez. Přejeme Vám hodně štěstí.

komentářů

  • Ono je fajn alibisticky vybrat fotky které zrovna sedly malému čipu co se týká podání stínů a tmavých přechodů kde prostě u malého nejsou data protože je to zákon fyziky, protože ta fotka z Olympus má 16MB. To je takový jak to říct, trošku „cinknutý“ testík, v reálu když vidím ty často na hranici koukatelné fotky Bambouska a to si nedělám iluze, že se na tom vyřádil (protože od doby co má Olympus) jede těžký SW tuning v podobě topazů a DXO atd. Podívám li se historicky na jeho fota když fotil na FF tak nejsem slepý abych neviděl, jak hodně šel s kvalitou dolů. Navíc Olympus a jeho těla jsou už těžce, ale opravdu těžce za zenitem. Pomalé reakce AF, tristní hledáček a display (obnovovací frekvence, rozlišení), roling shutter, blackout v EVF popravdě se divím, kolik peněz si za to Olympus ještě troufne v dnešní době říct. Takže nějakou marketingovou kampaň kde se snaží fotograf popřít zákony fyziky beru jako pohrobek, to se ne mě nezlobte.

    • Dobrý den,
      děkujeme za reakci. Každý má jiné nároky, všem ideálně doporučujeme vyzkoušet si možnosti různých systémů na „vlastní kůži“. VF