CEWE Fotolab
Fujifilm X-T3 recenze

Fujifilm X-T3: RECENZE

Fujifilm X-T3 není již nějakou dobu horkou novinkou, ale patří k tomu nejlepšímu, co od značky Fujifilm můžete očekávat v rámci kategorie bezzrcadlovek. Ján Murín shrnul do recenze dojmy a získané zkušenosti ze svého týdenního testování.

Fujifilm X-T3 černýSpolečnost Fujifilm oslovuje fotografy tak trochu jinak než ostatní fotografické značky. Filozofií společnosti, která mi až na cenovou politiku připomíná spíš Leicu, než Nikon nebo Canon. Fotoaparáty Fujifilm jsou specifické z pohledu designu a ovládání. Portfolio objektivů není tak široké jako u konkurence, ale pokud si pořídíte nějaký objektiv Fuji, můžete se spolehnout, že má vysoký optický výkon. Obrazový výstup ze snímače má také specifickou charakteristiku, kterou lze volitelně ozvláštnit speciálními barevnými profily, které imitují nejpopulárnější kinofilmy Fujifilm, včetně černobílé varianty Acros.

Fujifilm X-T3 stříbrný

Fujifilm X-T3 stříbrný
Fujifilm X-T3 stříbrný

Kvalita obrazového výstupu

V nejednom testu fotoaparátů značky Fujifilm se recenzenti shodli, že jpeg výstup od Fuji je jedním z nejlepších, které existují. Navzdory menšímu snímači velikosti APS-C tak tyto bezzrcadlovky dokáží konkurovat výstupům z full-frame zrcadlovek.

Kdysi jsem psal o vývoji řady X100, která je má nejoblíbenější. Má výborný výstup, kombinovaný hledáček, mé oblíbené 35mm ohnisko. Nedávno jsem recenzoval nižší řadu, novinku z kategorie kompaktních fotoaparátů Fujifilm XF10 a znovu jsem smekl svůj pomyslný klobouk.Fujifilm X-T3

Po týdenním testování začneme tím, co se obyčejně píše na závěr. Nic lepšího od značky Fujifilm jsem ještě netestoval. Nejde ani tak o obrazovou kvalitu, která je opět vynikající, a zvýšením rozlišení ještě o trochu stoupla, ale především o kvalitu automatického zaostřování. Fotím s modelem X100F, fotil jsem nějakou dobu i s X-T20, zkoušel jsem na různých Fujifilm akcích i modely X-PRO2, X-T2 a X-H1, ale nový X-T3 je předčil. Nejen v rychlosti, ale i ve spolehlivosti AF, konkrétně AF-C se sledováním pohybujícího se objektu. Klobouk dolů.

Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3

Protože jsem fotil kombinovaně do RAW a do jpeg, byl jsem zvědavý i na upravený výstup z RAW, resp. RAF, jak tento typ souboru označuje společnost Fujifilm. Výsledky byly výborné, možnost pracovat s dynamickým rozsahem surového snímku širší, ale neviděl jsem v tomto případě důvod. Potěšilo mě, že DNG converter od Adobe pracuje s RAF soubory podstatně rychleji než tomu bylo dřív. Také načítání RAW souborů v Camera Raw je rychlejší, stejně jako převod do jpeg, takže maximální spokojenost.

Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3

Autofokus

Fotoaparát jsem zkoušel se dvěma objektivy, novějším a rychlejším Fujinon XF23mm f/2 WR a starším portrétním Fujinon XF 56mm /1.2 R. Výsledky z obou byly výborné. Objektivy reagovaly svižně, přesně, fotografie ve formátu jpeg s obrazovým profilem classic chrome jsem neměl potřebu dále upravovat, nebo zkoušet vytáhnout víc z RAW souborů. U 56mm objektivu, který je známý nejen fantastickou obrazovou kvalitou, ale v rámci kategorie i tím, že není nejrychlejší, se mi zdál na těle X-T3 přece jen o něco rychlejší a u AF-C také přesněji ostřící, než na jiných fotoaparátech Fujifilm.

V X-T3, stejně jako v předchozích modelech, je možné nastavit kontinuální autofocus podle typu scény, a při ostření je to znát. Mně osobně nejvíc vyhovoval typ č. 4, kdy foťák reagoval na moje potřeby a způsob focení nejsvižněji, při sledování objektu jsem doslova žasl. Subjektivně jsem měl pocit jako u nového Sony A7R III, který má asi nejpropracovanější a nejrychlejší tracking, jaký jsem v kategorii CSC fotoaparátů vyzkoušel (nyní je na trhu Sony A7R IV, zde laťka je posunuta ještě výše).

Fujifilm X-T3
Fujifilm X-T3

Ergonomie a výdrž akumulátoru

Ve špatném počasí jsem se rozhodl fotoaparát vyzkoušet ještě speciálně na exteriérových portrétech. Chlad, slabé sněžení a vysoká vlhkost vzduchu prověří odolnost fotoaparátu, funkčnost ostření, ale například i výdrž baterie. Fotoaparát reaguje okamžitě po zapnutí i při přechodu ze spánkového režimu. Hledáček byl z kategorie „kino“ už v modelu X-T2. X-T3 má stejně velký, jen s vyšším rozlišením a skvělou frekvencí obnovování. Výborná ergonomie gripu, bez problémů fotím jednou na šířku, jednou na výšku. Hodinka focení, prohlížení fotek a cca 150 vyfocených obrázků stáhlo baterii na 79 %, což je v kategorii CSC víc než dobrý výsledek. Funkčnost a reakce fotoaparátu byly 100%.

Fujifilm X-T3 černýDoma jsem po natažení fotek do PC pár minut sledoval výsledky se zvednutým obočím – 99 % záběrů přesně zaostřených. To 1 % byly zřejmě mé ruce třesoucí se zimou a předvolený čas 1/160s upřednostňující min. ISO. Barevně dokonalé, a hlavně z pohledu věrnosti barev konečně velmi podobné výsledky jak v exteriéru na displeji, tak i doma na monitoru.

Fujifilm X-T3 černýZávěrečné zhodnocení

Závěr a zhodnocení jsem už jistým způsobem prozradil hned v úvodu, a tak mi nezbývá, než se opakovat. Fujifilm X-T3 je špičkový fotoaparát nejen po stránce obrazové, ale i co se týká automatického zaostřování, ergonomie, rychlosti odezvy po zapnutí i kvality hledáčku. Výborná je kvalita jpeg výstupu, zlepšila se rychlost práce v prostředí Adobe, což velmi oceňuji. Pro mě je model T-X3 momentálně tím nejlepším, co společnost Fujifilm nabízí v kategorii APS-C.

Poznámka: Všechny fotografie byly foceny do formátu jpeg a obrazového profilu classic chrome. Černobílé fotografie byly upravené v Adobe CS6 pomocí filtrů Fuji Acros 100 nebo Fuji Neopan 1600.

Fujifilm X-T3

Článek vznikl díky spolupráci s fotolab.sk/blog. Recenzent: Ján Murín.


Ján Murín

“ Aj cesta je cieľ. Ak ju lemujú nafotené decisive moments, o to lepšie 🙂 “
Mám rád čiernobielu fotografiu, cestopisy, životopisy, Johnnyho Casha. Nájdete ma vo Fotolab Banská Bystrica a poniektorí aj na vašej svadbe :).“

Přidat komentář