CEWE Fotolab
chvátal ondřej

CEWE Photo Award 2023 – rozhovor s měsíčním výhercem Ondřejem Chvátalem

Nedávno odstaroval pátý ročník největší fotografické soutěže na světě CEWE Photo Award 2023. Jedním ze tří výherců za měsíc květen se stal pan Ondřej Chvátal – fotograf, který fotí převážně zvířata, a se svými fotografiemi slaví úspěchy po celém světě. Byla vítězná fotografie dílem náhody, nebo pečlivé přípravy a notné dávky trpělivosti? To se dozvíte v následujícím rozhovoru.

ondřej chvátal

Při jaké příležitosti vznikla vítězná fotografie?

Dá se říci, že fotografie vznikla při běžném focení v mé oblíbené zoo Jihlava, a to neříkám jen protože jsem z Jihlavy (smích).

Bylo těžké vyfotit tuhle momentku? Jak dlouho musíte čekat na ten správný moment? Nebo je scénář takový, že přijdete, nastavíte požadované hodnoty na foťáku, „nacvakáte“ hromadu fotek a doma v PC pak vyberete tu nej?

Budu naprosto upřímný, je to určitě i o štěstí. V Jihlavě v zoo trávím opravdu mnoho času a k pelikánům jdu vždy několikrát během toho dne, co jsem v zoo a taková fotografie se mi podařila v podstatě poprvé za 4 roky. Takže pokud člověk nemá opravdu kliku, tak udělat opravdu nějakou top fotku nějaký čas zabere. Tuto fotku určitě považuji za jednu z těch nejlepších, co jsem nafotil. Takže skutečnost, že vyhrála právě tato fotografie, mě moc potěšila. Hned jak jsem ji vyfotil, tak jsem se jen modlil, aby i v počítači byla ostrá, ale hned jsem věděl, že bude skvělá. Předtucha byla dobrá, jelikož to není její první úspěch. Byla vystavena i v galerii v New Yorku nebo také v Praze v rámci Czech Nature Photo. Jinak dříve jsem fotil asi opravdu víc v podstatě vše, a pak se tím probíral v počítači, ale tím, jak jsem už asi víc vyfocený, tak už nefotím tak často. Ono když je to v zoo, tak ty fotografie jsou pak často už dost podobné. Právě teď čekám na nějaké zajímavé momenty, takže si vždy odnáším daleko méně fotografií.

Vítězná fotografie za měsíc květen CEWE Photo Award 2023 – Ondřej Chvátal – Pelikán bílý

Fotíte jenom zvířata nebo se věnujete i jinému fotografickému žánru?

Ze začátku jsem fotil vše. Hodně jsem se věnoval reportážní fotografii z různých historických šermířských akcí, kterým jsem se i sám předtím věnoval. Potom jsem jednou fotil zvířata, a to mě naprosto pohltilo a rozhodl jsme se zaměřit právě jen na zvířata.

Je potřeba při focení se zvířaty nějak pracovat nebo každá vaše momentka přijde tak nějak sama? Dostanou všichni odměnu jako pelikán na fotce 😊?

Já jsem hodně trpělivý člověk, takže na každou momentku si počkám a ono to přijde, chce to jen hodně trpělivosti nebo velkou dávku štěstí. Takže jestli dostanou všichni takovou odměnu? Těžko říct, já ji dostal po 4 letech (smích). Tam se to prostě skvěle sešlo, byl dostatečně blízko na větší detail, je to v podstatě bez ořezu, já nerad dělám velké ořezy. Další věc bylo skvělé světlo, že mu to krásně prosvětlilo vak, který měl zrovna roztažený a potom i tu rybu, která je taky krásně ostrá přímo mezi zobákem a ještě v místě, kde pozadí bylo zrovna světlejší, takže dokonale vynikla i ta ryba. Byla to prostě skvělá souhra náhod. Pro zajímavost, zrovna 2 dny zpátky jsem byl fotit právě u pelikánu a podařila se mi jedna rarita zase u nich. Není to tak hezká fotka jako tato, byla poměrně na velkou vzdálenost. Pelikán si přehazoval něco v zobáku a já myslel, že rybu a další čtyři pořád za ním a otravovali ho.  Potom, když jsem si fotku přiblížil ve fotoaparátu, jsem zjistil, že to není ryba, protože to má packy. Pelikán na souši někde vzal krtka, takže jsem na to sám koukal, co jsem to vlastně vyfotil. Takže mám podobnou fotografii jenom s krtkem (smích).

Kdy jste poprvé držel foťák v ruce? Kdy jste začal fotit?

Byť se to nezdá, strašně to utíká a přesně to úplně nevím, ale přibližně to je už 7 let a z toho 5 let se věnuji fotografování zvířat. Byla to i náhoda, že jsem začal fotit. Bylo to po rozchodu s přítelkyní. Říkal jsem si, že si udělám radost, ať zaženu žal a koupím si první zrcadlovku a ejhle, ono mě to naprosto chytlo a dopadlo to tak, že jsem se mohl stát měsíčním vítězem CEWE Photo Award 2023, takže to za to rozhodně stálo.

Co používáte k focení za techniku? Máte hodně vybavení, nebo si vystačíte s jedním, dvěma objektivy a spíš si pak „hrajete“ v PC s postprodukcí?

Bohužel vybavení mám méně, než bych chtěl, a to hlavně z finančních důvodů.  Takže mám fotoaparát Nikon D750 + objektiv Sigma 150-600mm sport.  Právě objektiv jsem volil, abych  tím jedním byl schopen vyfotit v podstatě velký rozsah. Je to samozřejmě trošku na úkor kvality, zvlášť když jsem měl možnost zkusit jiný objektiv, tak jsem nevěřil, jak je to ostré, jak na to nejsem zvyklý. Takže taková vysněná výbava je Nikon D850 a ještě makro objektiv Sigma 105mm a Nikon 300 mm. Postprodukci určitě věnuji také hodně času a jsem docela hračička a občas řeším takové věci, kterých by si většina na fotografii ani nevšimla. V průměru bych řekl, že každé fotografii věnuji cca 1 hodinu. Nepoužívám žádné presety, ale každou fotografii dělám zvlášť, ke každé se hodí prostě něco jiného.

Přihlásit fotky do CEWE Photo Award 2023

Je fotografie Váš koníček nebo i zdroj obživy?

Ono spousta lidí si myslí, že se tím živím, i v práci často slyším, proč jsem ještě tady a nefotím. Tohle je asi největší mínus u fotografování zvířat. Přeci jen, když se fotí lidi, tak příjem tak nějak je pořád, ale u těch zvířat vůbec, anebo jen nevím, jak na to. Takže fotografie je především koníčkem, který je právě hodně limitovaný časem, který musím být v práci.

Co je pro vás inspirací? Sledujete práci i ostatních kolegů fotografů, kteří se věnují focení zvířat?

Určitě sleduji ostatní fotografy zvířat na sociálních sítích a různé weby, kde lze najít spoustu skvělých fotografií. Co se týče postprocesu, tak jsem se učil stylem pokus omyl a zabralo to nejeden večer, ale díky tomu jsem si našel nějaký svůj styl. Často mi přijde zpráva, že já jsem právě pro něj inspirací, což vždycky moc potěší a právě i to, že mé fotografie poznají, i když jsou někde bez podpisu, že už mám nějaký svůj rukopis úprav.

Jak si vybíráte zvířecí modely k focení? Je to dílo náhody, nebo máte předem vymyšleno, které zvíře byste rád vyfotil?

Někdy je to tak, že jdu vyloženě cíleně, jako třeba nedávno na vlhy pestré ve volné přírodě nebo třeba na nějaké mládě v zoo. Pak jsou návštěvy, kdy jdu prostě tak nějak na náhodu a nemám v hlavě nic konkrétního, co bych si chtěl odnést, vlastně teda ano, skvělou fotku čehokoliv (smích). Jsem milovník koček, takže kdo mě sleduje, tak ví, že nejvíce asi fotím kočkovité šelmy všeho druhu.

Používáte na editaci a úpravu fotek nějaký program? A pokud ano, který konkrétně a jak moc jste fotografii upravoval?

Programy používám hlavně dva, a to Zoner, i když ten už minimálně, a hlavní program je u mě Photoshop. Tahle fotografie paradoxně není až tolik upravovaná, jako jiné mé fotografie. Protože pelikán je hodně světlý a pozadí tmavé, což je většinou to, co dělám, že se snažím vypíchnout zvíře na fotce, a na téhle v podstatě bylo už hned po focení.  Takže jsem trošku upravoval barevnou tonalitu, maličko doostřil a prosvětlil vak pelikána.

Plánujete přihlásit do soutěže ještě další fotografie?

Určitě ano. Do vyhlášení měsíčního vítěze jsem měl přihlášeno 35 fotografii a momentálně jich tam mám 48. Takže půlka je skoro za mnou a hodně měsíců přede mnou, takže věřím, že využiji všech 100. Mé 3 velice oblíbené fotografie tam ještě  nemám, ale určitě je tam také přidám.

Přihlásit fotky do CEWE Photo Award 2023

Co by měli čtenáři udělat, aby se jim podařilo vyfotit takovou fotku? Máte pro ně nějaký tip, radu, na co by se měli zaměřit?

Vyloženě se nic poradit asi nedá, tahle fotka vznikla hlavně kvůli trpělivosti a štěstí. Chce to zvířata sledovat, a tak už se dá poznat, zdali se něco bude dít nebo ne a být připravený. Aby ten moment nenastal a vy nebyli připravený, například nastavením fotoaparátu, pokud fotografujete na manuální režim. Pokud už mám tušení, že se bude něco dít a mám ten čas, tak si prostě něco vycvaknu, jen zkušebně, abych viděl, že je vše ideálně nastaveno, a pak už jen čekám. Určitě taky doporučuji to nevzdávat po neúspěchu, takové dny prostě jsou, že se nevyfotí skoro nic. Já sám jsem si říkal co nového třeba konkrétně v Jihlavě můžu vyfotit, však jsem tam byl už tolikrát, že musím mít všechno. Není tomu tak, vždy mě dokáže něco překvapit. Třeba teď ten zmiňovaný pelikán s krtkem.

Autor: Ondřej Chvátal – Amazoňan pomoučený

Jaké máte plány na léto? Dáte si „fotopauzu“ nebo se naopak chystáte fotit víc? A pokud ano, tak co se tentokrát ve Vašem hledáčku objeví?

Měl jsem pro mě jeden velký cíl a splnění snu po 7 letech fotografování, a to fotografování v přirozeném prostředí mých oblíbených zvířat. Takže poprvé jsem měl odjet na menší fotoexpedici na ostrov Helgoland, ale bohužel se to na poslední chvilku zrušilo, takže má smůla pokračuje.  Když už jsem měl tu dovolenou, je to 14 dní nazpátek, tak jsem se začal věnovat více volné přírodě, koupil jsem si hejkala a stan a byl 3 dny fotit vlhy pestré, takže pár fotek se snad povedlo a určitě nějakou dám i do soutěže. Pokud bude rozumné počasí, tak fotografovat budu i přes léto, co jiného bych taky dělal (smích). Pokud budou ale vedra jako teď a nebude pod mrakem, tak si dám pauzu a budu to věnovat zpracování fotografií, v tom mám mezery a nemám stále vše hotovo ani 4 roky nazpět. Takže přes léto fotografuji určitě méně, hlavně kvůli počasí, ale i množství lidí v zoo. Takže spíše budu zkoušet tu volnou přírodu, ještě alespoň jednou bych se chtěl podívat k vlhám. 

Soutěžíte se svými fotografiemi často nebo je tohle Váš první úspěch?

Poslední dva roky, musím zaklepat, jsou pro mě ale opravdu neskutečné, v životě by mě nenapadlo, že takové úspěchy budu mít. Z těch nejnovějších a největších určitě měsíční vítěz největší soutěže na světě CEWE Photo Award 2023. Druhé místo v kategorii Zvířata v lidské péči v prestižní české soutěži Czech Nature Photo. Vítěz soutěže 500px. Hlavně také to, že se mé fotografie ukázaly v galeriích po celém světě (New York, Chicago, Minneapolis, Montreal, Melbourne, Barcelona, Bangkok, Hanoi.) V životě by mě to nenapadlo, když jsem s fotografováním začal, že bych něčeho takového mohl dosáhnout. Jsem za to neskutečně vděčný a je to skvělý hnací motor a dává to chuť se zlepšovat dál a dál.

Děkujeme za rozhovor a přejeme hodně dalších úspěchů ve Vaší fotografické práci!

Přidat komentář