CEWE Fotolab
cpa

CEWE Photo Award 2021: Rozhovor s výhercem René Brundou

Česká republika slaví další úspěch! V největší fotografické soutěži na světě CEWE Photo Award se díky dalšímu výherci řadíme mezi nejúspěšnější státy. Přečtěte si rozhovor s dalším měsíčním výhercem Reném Brundou.

1. Stal jste se v pořadí již pátým výhercem z Česka ve světové soutěži CEWE Photo Award a my Vám ještě jednou moc gratulujeme. Ráda bych se zeptala, jaký je příběh Vaší vítězné fotografie, kolik času Vám zabrala?

Fotografie vznikla na dvoudenním workshopu mladé a velmi talentované fotografky Kristýny Kvapilové. Líbily se mi její fotografie, takže prvním důvodem bylo, že jsem chtěl zjistit jak se takové fotografie tvoří, od práce se psy až po konečný postproces. Druhým důvodem byla moje zvědavost, jak se popere s tímto typem fotografie menší MFT snímač, na který jsem přešel z full frame zrcadlovky. Těžko říct, kolik času mi tahle fotografie zabrala, protože si nedělám v tomto směru nějaké poznámky. V průběhu focení řeším věci jako například: jaké použít ohnisko, jaký použiju úhel záběru nebo jestli je zajímavé pozadí. Na fotografii jsou pejsci Charlie a Woody od Kristýny a jde samozřejmě o aranžovanou fotografii. Bohužel Kristýna už není mezi náma, protože se ji letos přihodila smrtelná nehoda v Alpách. Když jste mi volali, že jsem se stal jedním z listopadových výherců, tak kromě velké radosti z výhry jsem si vzpomněl i na Kristýnu a na její úžasné pejsky, bez kterých by tato fotografie vůbec nevznikla. Jsem rád, že si díky umístění této fotografie ve Vaší soutěži, Kristýnu spousta lidí připomene.

cpa

2. V popisku fotky je uvedeno, že jste fotografii pořídil na fotografickém workshopu. Máte rád tuhle formu sebevzdělávání? Účastníte se jich pravidelně?

Tak nemůžu říct, že bych se workshopů účastnil nějak pravidelně, ale občas na nějaký zajdu. Ať už z důvodu testovaní nové techniky či objektivu, anebo proto abych se naučil něco nového od zkušeného fotografa. Začínajícím fotografům určitě workshopy doporučuju. Každý fotograf má svou techniku focení, svůj postproces nebo nějaký fígl, který vás může posunout ve fotografii zase o kousek dál. Kromě teorie si totiž pod dohledem vyzkoušíte, i to jak vypadá praxe a co děláte špatně či naopak dobře.

3. Jste při práci (focení) zastánce důkladných příprav a promyšlených postupů nebo fotíte spíš intuitivně?

Vím, že bych měl fotografie více plánovat, ale většinou jsem spíše intuitivní fotograf. Pokud nejde o aranžovanou fotografii, tak se snažím zachytit objekt, jak nejlíp mi to situace a moje schopnosti umožnují. Vzhledem k tomu, že nefotím tak často, se mi ještě pořád stává, že mi počáteční nadšení zakalí rozum, a až při prohlížení fotek s chladnou hlavou zjistím, co všechno jsem při focení udělal špatně. Třeba, že je v záběru nějaká větvička, která tam nemá být, anebo že v pozadí jde člověk.

4. Specializujete se na zvířata, je to Váš oblíbený obor focení, nebo fotíte takzvaně „od všeho něco“?

Kromě běžných cvaků z dovolených fotím zatím jen zvířata. Kromě toho, že mám přírodu rád, tak to má i tu výhodu, že vám do focení nikdo nemluví a pavouk nebo pták vám neřekne, že na fotce vypadá blbě. Do budoucna bych chtěl vyzkoušet i nějaké krajinky.

Měsíční výherce CEWE Photo Award René Brunda

5. Jste profesionální fotograf a je to váš zdroj obživy, nebo ho máte jako koníček? 

Fotografování je můj koníček a pokud se rozhodnu jít někam fotit, tak je to pro mě i způsob, jak si skvěle vyčistit hlavu a zbavit se stresu.

6. Podle fotografie bych si tipla, že pravděpodobně fotíte na digitální fotoaparát a je použité možná i nějaké pevné „dlouhé sklo“ nebo se pletu?

S tím pevným sklem máte pravdu, ale neřekl bych, že jsem použil dlouhé sklo. Je to focené objektivem Olympus 75mm f1.8 a to je po přepočtu na tomto systému 150mm, takže bych spíše řekl, že je to takový střední teleobjektiv. I když je úsměvné tohle malé sklíčko nazývat teleobjektivem.

7. V této době je hodně populární i focení na mobil. Fotíte i Vy na telefon nebo Vaše snímky vznikají výhradně foťákem?

Na mobil fotím spíš jen dokumentačně. Pokud mám v úmyslu udělat nějakou slušnou fotku, tak na to mám zrcadlovku, nebo teď už bezzrcadlovku. Tím ale nechci říct, že se mobilem nedá udělat pěkná fotka.

8. Je zřejmé, že fotografie je upravená v nějakém grafickém editoru, v jakém nejraději upravujete?

Fotky upravuji v Lightroomu.

9. Trávíte hodně času postprodukcí nebo jste zastánce minimálních úprav a spíš se na „dokonalou“ fotku soustředíte už při samotném focení?

Samozřejmě, že fotografie musí mít dobrý základ už při expozici. Mě se to někdy daří a někdy ne. Co se týká úprav, tak je mi jasné, že jsou minimálně dva tábory, kdy jeden hlásá minimální úpravy a fotka musí odejít z foťáku už hotová a druhý, že vyvolávání fotografií je proces, který máme každý nastavený jinak. Já jsem spíše z toho druhého tábora. Je jasné, že pokud nefotíte do JPEG, kde za vás většinu úprav udělá fotoaparát, tak ve formátu RAW (surová data), musí fotografie projít nezbytnou úpravou konrastu, barev, odšumění, doostření apod. Tady záleží na fotografově vkusu či úmyslu, jakou tu fotografii chce mít. Svět taky není černobílý, a přitom má černobílá fotografie pořád něco do sebe, i v dnešní době. Zároveň nemám nic proti lokálním úpravám barev, kontrastu či odstranění nežádoucí větvičky v záběru. Pokud jde ale o reálné fotky přírody, a ne nějaké sci-fi nebo fantasy, tak nejsem zastáncem drastických úprav, jako je montáž více fotek, výměnu oblohy apod.

10. Jakou fotografickou techniku používáte?

Jsem momentálně uživatelem techniky od značky Olympus, se kterou jsem spokojený.

11. Přihlásil jste do soutěže pouze tuto fotografii nebo jste jich přihlásil více, abyste měl víc želízek v ohni?

Fotografií jsem přihlásil víc a ještě mám nějaké v záloze.

12. Fotografických soutěží je u nás celá řada. Byla tato fotosoutěž Vaše první, kterou jste vyzkoušel nebo se fotografických soutěží účastníte pravidelně?

Soutěží jsem pár vyzkoušel, ale bohužel jsem propadl výběrovým sítem. 😊

13. Je umístění v největší světové fotosoutěži pro Vás velký úspěch nebo už jste nějaké ocenění v podobných soutěžích získal? Jestli ano, jaké to byly?

Určitě je to pro mě velký úspěch a hlavně radost a povzbuzení pro mojí další tvorbu.
Získal jsem pár výher v časopisech Příroda, Naše příroda plus nebo pár výher na stránkách Olympusu jako fotografie měsíce. Mimochodem tahle stejná fotografie tam taky jeden měsíc vyhrála.

14. Máte nějakou speciální radu pro ostatní fotografy, kteří by se chtěli fotografických soutěží účastnit a hlavně vyhrát?

Já sám se ještě vlastně učím fotit, takže radit jiným fotografům, co by měli jak dělat, asi není z mé strany na místě. Jednu asi všeobecnou radu bych mohl dát. Nefoťte pro soutěže, ale pro svoji radost a pokud se bude fotka líbit vám, ale zároveň i porotě, tak budete mít potom o to větší radost z výhry.

15. Určitě své fotografie archivujete. Jakým způsobem? Využíváte online úložiště, ukládáte na externí disk nebo je rovnou vyvoláváte?

Už jsem dvakrát skoro přišel o všechny svoje fotografie vinou havárie disku, ale nakonec se mi je prozatím vždycky podařilo zachránit, i když se ztrátami. Plánuju si pořídit do budoucna nějaký domácí NAS (datové úložiště), ale zatím fotografie zálohuju jen na další disk v PC.

Děkujeme Vám za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů ve Vaší další práci!

I vy můžete být jedním z výherců

Největší světová fotografická soutěž CEWE Photo Award stále probíhá a i vy se můžete stát jedním z měsíčních výherců. Stačí vám jedna povedená fotka a můžete se přihlásit.

cewe photo award

Rozšiřte řady úspěšných českých fotografů, kteří se stali měsíčními výherci a hrajte o ceny v celkové hodnotě přes 250 000,- EUR

Přidat komentář