CEWE Fotolab
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE

Canon připravil dlouho očekávaný objektiv pro svůj bajonet RF. Nová padesátka stojí lehce přes 6000 Kč v době uvedení na trh, což je dvojnásobek zrcadlovkové verze. Jaké jsou benefity inovované verze pro bezzrcadlovky Canon se dozvíte v přehledu vlastností a připravované recenzi.

Úvodní představení

Pevná padesátka o světelnosti F1,8 se často stává základním stavebním kamenem výbavy fotografujících nadšenců, po boku setového objektivu pořízeného k fotoaparátu. Objektiv s ohniskem 50 mm přinese zejména lepší světelnost umožňující kreativní práci s malou hloubkou ostrosti, dále i možnost fotografovat na nižší ISO při horší hladině osvětlení.Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE

ČTĚTE TAKÉ NA BLOGU: Proč mít starou dobrou „padesátku“?

Objektiv Canon RF 50 mm F1,8 STM vyniká svou kompaktností, kdy jeho konstrukce je velmi podobná verzi pro bajonet EF – konečně však odpadá nutnost použití adaptéru na fotoaparáty s bajonetem RF.

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE

Typické využití pevné padesátky bude při portrétní fotografii, snímání detailů díky nízké minimální vzdálenosti pro zaostření (30 cm), částečné využití může najít i při fotografování krajiny, resp. její výseče (širokoúhlé záběry nelze z podstaty konstrukce očekávat).

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE

Klíčové vlastnosti Canon RF 50 mm F/1,8 STM

  • 7 lamelová clona, kruhový tvar pro příjemný bokeh
  • Super Spectra povrchová úprava čoček eliminuje na minimum výskyt optických vad (aberace, odlesky, či závoje)
  • asférický prvek pro vysoké rozlišovací schopnosti až do krajů snímku
  • ostřicí prstenec lze přepnout do módu multifunkčního ovladače pro přímou změnu hodnot ISO, clony, nebo kompenzace expozice
  • minimální zaostřovací vzdálenost 0,3 metru (EF verze 0,35 metru) při maximálním zvětšení 0,25X
  • plynulý a přesný AF pohon STM (vhodné i pro natáčení videí)
  • účinnost stabilizace obrazu až 7 EV v případě použití objektivu RF 50 mm F1,8 STM s fotoaparáty se zabudovanou stabilizací obrazu (např. Canon EOS R5 nebo Canon EOS R6).
  • perspektiva blízká pohledu lidského oka
  • hmotnost: 160 gramů
  • průměr závitu pro filtry: 43 mm
  • sluneční clona: Canon ES-65B

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZEDoporučená maloobchodní cena a dostupnost

MOC: 6290 Kč
Očekávaná dostupnost: 1. polovina prosince 2020

Doporučujeme vytvořit si předobjednávku na našem e-shopu, jelikož je pravděpodobné, že před Vánoci bude k dispozici pouze omezené množství kusů.

ZOBRAZIT NA E-SHOP

Recenze Canon RF 50 mm F/1,8 STM

Konstrukce a ovládání

Konstrukce je vyrobena z odolného plastu. Vítám, že je použit kovový bajonet. Oproti verzi Canon 50 mm f/1,8 STM získáváte možnost používání multifunkčního ovladače (mění hodnoty buď ISO, clony nebo kompenzace expozice), který je dostupný po přepnutí páčky FOCUS/CONTROL na boku ovladače v rámci ostřícího kroužku.

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZESuper Spectra povrchová úprava čoček snižuje výskyt optických vad (aberace, odlesky, či závoje). V praxi to lze potvrdit. Nelze říct, že chromatická aberace se nevyskytuje na nižších clonových číslech. Naštěstí v přijatelném množství a většinou ji lze s úspěchem odstranit softwarově. Chování v protisvětle je na danou cenovou kategorii příkladné, antireflex vrstvy zde nejsou aplikovány zbytečně. Asférický prvek pro vysoké rozlišovací schopnosti v celém rozsahu snímku také znatelně pomáhá.

Nejkratší zaostřitelná vzdálenost poklesla oproti EF verzi o 5 cm na rovných 30 cm. Je to skvělé pro focení detailů a zdůraznění hlavního motivu obrazu, který chcete odpíchnout od pozadí, jež bude silné rozostřené. Krásně se zde dá „kouzlit“ s bokehem, který hodnotím na danou cenovou kategorii velmi vysoko. Jedná se ale o subjektivní hodnocení, tedy posuďte bokeh sami z doprovodných fotografií.

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE
f/2.2
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE
f/2.5

Je nutné vzít na vědomí, že při focení na nejkratší vzdálenost, tj. co objektiv dovolí, se projevuje na nízké clony jisté změkčení obrazu, které není ale nějak fatální a mírné zaclonění problém krásně řeší (případně o trochu větší odstup od foceného objektu). Zkrátka na řezavě ostré detaily má Canon jiné náčiní, a to např. skvělý makro objektiv Canon RF 35 mm f/1,8 IS nebo Canon 85 mm f/2 IS STM

Podtrženo, sečteno, práce s hloubkou ostrosti si můžete užít do sytosti. Objektiv dokáže téměř kompletně „resetovat“ pozadí, nebo naopak silně rozmazat popředí.

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE
f/2
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE
f/2

Automatické ostření

Ostření pracuje v režimu AF-S velmi svižně, přesnost je také na slušné úrovni. Výjimečně mi objektiv zaostřil za objekt, nejednalo se ale o problém typu back focus. Občas zaostřit na nejkratší vzdálenost chtělo jeden pokus navíc – když to shrnu, spokojenost, velmi slušný výsledek.

V kontinuálním režimu je výtěžnost na střední úrovni, tak nějak odpovídá cenové kategorii. Nejnáročnější uživatelé sáhnou po jiném objektivu, ostatní budou dostatečně spokojeni. Čekal jsem od zaostřovacího pohonu trochu tišší provoz. Ve srovnání s objektivem Canon RF 24-105 mm f/4 je pevná padesátka hlučnější. Doporučuji každému zvážit, zda to pro něj je nějakým způsobem obtěžující nebo omezující.

Kvalita obrazu a optické vady

Recenzovaný objektiv z pohledu kvality obrazu se řadí jednoznačně k těm lepším, když přihlédneme k cenové a výkonnostní kategorii, ve které je umístěn. Optické vady se občas nějaké najdou (jako u každého jiného objektivu i těch nejvyšších kategorií). Přijde mi, že nejsou nějakým způsobem obtěžující a běžní uživatelé si jich ani nevšimnou. Pro náročnější je pozitivní, že se dají poměrně snadno odstranit již během focení do JPG automaticky ve fotoaparátu (je nutná aktivace v menu), nebo při zpracování RAWů v počítači.

Rozlišovací schopnosti

Zde budu pět spíše jen chválu. Objektiv kreslí excelentně od clony 2,8 a výše prakticky v celé ploše obrazu. U nižších clonových čísel kraje trochu měknou, ale to u vše podobných objektivů dané cenové relace (ostrost kolem středu zůstává stále parádní). Jak jsem zmínil výše, při nejkratší vzdálenosti pro zaostření obraz mírně měkne – žádná tragédie se ale nekoná, fotky jsou stále použitelné – odmění vás nádherně rozostřeným pozadím.

Bokeh, podání rozostřených částí obrazu

Vzhledem k dosti subjektivnímu přístupu při hodnocení podání rozostřených oblastí zde musí „promluvit“ doprovodné fotografie, jejichž souhrn je uveden na konci recenze.

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE – BOKEH
f/2.0
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE – BOKEH
f/2.2
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE – BOKEH
f/2.0
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE – BOKEH
f/2.8

PS: Mít ochotné kolegyně je k nezaplacení. Moc děkuji Karolíně Syslové z naší CEWE FOTOLAB Půjčovny za pózování v mrazivém prosincovém počasí!! Pokud byste zatoužili po půjčení fototechniky, objednávejte, pište, volejte jí – kontakty zde 😉

FOTOLAB půjčovnaChromatická aberace

Opět, jak již bylo popsáno výše, s chromatickou aberací se spíše nepotkáte. A pokud ano, neměl by být problém ji softwarově odstranit jak na úrovni foťáku, tak v PC.

Práce s objektivem v protisvětle

Objektiv jsem trochu „trápil“ proti přímému i nepřímému protisvětlu. Pokud se budete opravdu snažit, tak nějaká „prasátka“ ulovíte. V celku ale objektiv odvádí velmi slušnou práci v protisvětle – však posuďte sami ze vzorových fotografií. Pokles kontrastu je nízký, často minimální.

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE
f/14

Co mě na objektivu také dost baví, že dělá pěkné paprsky kolem bodových zdrojů světla. Čím vyšší clonové číslo nastavíte, tím výraznější paprsky budou (roste však i riziko výskytu „prasátek“). Jo a paprsků bude celkem 14, jelikož objektiv disponuje 7 lamelovou clonou (výsledek se zde násobí dvěma).

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE protisvětlo, noční scéna
f/16
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE protisvětlo, noční scéna
f/20

Snímání proti extra silnému bodovému zdroji světla

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE protisvětlo, noční scéna
f/8
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE protisvětlo, noční scéna
f/18

Zkreslení

U objektivu se vyskytuje jisté poduškovité zkreslení. Nejedná se ale o významné hodnoty, navíc je to viditelné spíše v extrémních krajích obrazu. Obdobně jako u chromatické aberace, lze eliminaci řešit např. již ve fotoaparátu prostřednictvím aktivace DLO (Digital Lens Optimizer). Efektivní, jednoduché a máte po problému.

Vinětace

Vinětace je dobrý sluha, ale někdy zlý pán. Já osobně ji nekoriguji u objektivů, resp. spíš výjimečně (záleží na foceném žánru). Testovaný objektiv vinětuje na clonu 1,8 poměrně dost. Opět jako i u jiných vybraných vad, lze ji účinně eliminovat softwarově (DLO ve foťáku, nebo v PC). Od clony 4 se vinětace v rozích obrazu prakticky nevyskytuje.

Závěr

Z pohledu optické kvality bude drtivá většina uživatelů spokojená. Canon zde trefil prakticky ideální poměr kvalita-cena. Rozhodně bych doporučoval si připlatit za testovanou verzi pro bajonet RF, jelikož v případě použití zrcadlovkové verze Canon EF 50 mm f/1,8 STM se zbytečně ochudíte o úžasnou kompaktnost díky nutnosti nasazení adaptéru EF-RF. Dále přijdete u EF verze o možnost používání multifunkčního ovladače hodnot pro nastavení hodnot ISO, clony a kompenzace expozice (musel by být jedině použit jiný druh adaptéru Canon L287 EF-EOS R s ovládacím kroužkem – je ale cca dvojnásobně dražší oprtoi běžnému Canon L286).

Věřím, že tento objektiv má potenciál stát se bestsellerem, ikdyž se nějaké mouchy z pohledu optických vad najdou. Všechny zmíněné se dají bez problémů korigovat. Nejvýrazněji se projevuje silnější vinětace na clony mezi hodnotami 1,8 až 2,8. Pro mnohé to ale může být naopak chtěný efekt, zvláště u portrétu. Většina uživatelů vinětaci nebude absolutně řešit. Ti náročnější ji softwarově odstraní.

Autofokus pracuje celkem svižně, zejména v režimu jednotlivého zaostření. U kontinuálního rozhodně neurazí, profíci ale asi sáhnou po jiném modelu. Zaostřování by mohlo být o něco tišší – vzhledem k cenové kategorii a typickým žánrům, ve kterých se bude objektiv nasazovat, zde není co výrazněji namítat.

Ukázkové fotografie: Canon RF 50 mm F/1,8 STM + EOS R

Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE – BOKEH
f/2.5
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/2.2
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/1.8
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/2.5
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/4
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/2.8
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/2.8
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/2.2
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/1.8
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/2.2
Canon RF 50 mm F/1,8 STM: RECENZE (ukázková fotografie)
f/2.8

Recenzi pro vás připravil: Viktor Fiker

Miluji fotografování, proto pracuji pro CEWE 😉Ve volné tvorbě se nejraději věnuji krajinářské fotografii – hledání dramatického světla a atmosféry, která ji ozvláštňuje.

 

komentářů

  • Sony alfa 7 Mark C recenzi jsem rozkliknul a na mne vyskočí recenze Canon RF a 1,8/50 Canon objektiv na RF místo Sony 7C. Na chyby u vás ve vašem tisku už jsem za ty roky zvyklý tento omyl mě nepřekvapuje.

    • Dobrý den,
      díky moc za zprávu. Mohl byste být prosím konkrétnější, kde přesně se objevuje nesprávný odkaz, mrkneme se na to.
      Viktor F.