CEWE Fotolab

Canon překvapil – Tři nové objektivy pro bajonet RF

V tuto chvíli je asi už všem jasné, že Canon soustředí své síly (a finance) hlavně do vývoje nových objektivů pro bezzrcadlovky s bajonetem RF. Novinky jsou tři, teleobjektiv pro začínající sportovní fotografy Canon RF 100-400 mm F5,6-8 IS USM, světelný ultra širokoúhlý objektiv RF 16 mm F2,8 STM a v neposlední řadě unikátní Canon RF 5,2mm F2.8 L Dual Fisheye pro natáčení klipů ve virtuální realitě.

Objektiv Canon RF 16 mm F2,8 STM

Představení Canon RF 16 mm f2,8 STM pravděpodobně nikdo nečekal. Jedná se o dostupný světelný ultra-širokoúhlý objektiv, kterému byste na první pohled rozhodně netipovali ohnisko 16 mm. Objektiv mate tělem a svými malými rozměry a hmotností pouze 165 g se dokonale schová v brašně každého fotografa.

Tento objektiv se mi moc líbí. Takto široké objektivy s automatickým ostřením často znamenaly velkou investici, a to nemluvím o těch se světelností f2,8. Jasně, tohle je pevný objektiv bez zoomu. Pokud jste ale začínající fotograf krajiny, architektury nebo noční oblohy, novinka nejenom že nezatíží batoh či brašnu, ale ani peněženku a bez zoomu se obejdete. Cena se vešla do deseti tisíc a já jsem rád, že tímto objektivem přiblížil Canon, jinak finančně náročné žánry, široké veřejnosti fotografů.

Canon RF 16mm
Objektivu nechybí ani control ring pro nastavení clony nebo jiných parametrů.

RF 16 mm F2,8 STM – hlavní funkce a vlastnosti

  • Ultra širokoúhlý objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností 16 mm
  • Vysoká světelnost f/2,8
  • Tiché a plynulé ostření pomocí motoru STM
  • Hmotnost pouhých 165 g
  • Nejkratší zaostřovací vzdálenost 0,13 m
  • Maximální zvětšení 0,26x

Objektiv Canon RF 100-400 mm F5,6-8 IS USM

Stejnou radost mi dělá i nový objektiv Canon RF 100-400 mm. Doposud byl v rozsahu super-telefoto k dispozici pouze objektiv Canon RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM. To je profesionální L objektiv se špičkovou kvalitou obrazu. Tomu samozřejmě odpovídá i cena necelých 80 tisíc korun, a to je přeci jen pro nadšeného hobby sportovníhowildlife a nature fotografa poměrně vysoká částka. Canon ale myslí na všechny. Novinka Canon RF 100-400 mm za cenu, která nepřesáhne dvacet tisíc korun, nabídne skvělý rozsah ohniskových vzdáleností, stabilizaci a tiché rychlé ostření. Světelnost objektivu sice nepatří mezi nejlepší, ale zároveň není vůbec špatná – navíc dovolila snížit hmotnost objektivu na nádherných 635 g.

Canon RF 100-400
Délka objektivu pouze 165 mm a váha 635 g jsou skvělé hodnoty

RF 100-400 mm F5,6-8 IS USM – hlavní funkce a vlastnosti

  • Flexibilní rozsah ohniskových vzdáleností 100-400 mm
  • Hmotnost pouhých 635 g, tedy méně než u jiných objektivů s podobnými specifikacemi
  • Minimální zaostřovací vzdálenost 0,88 m při ohniskové vzdálenosti 200 mm
  • Motor Nano USM pro rychlé a plynulé ostření
  • Optická stabilizace obrazu o 5,5 EV, kompatibilní s interní stabilizací v těle přístroje (IBIS)

Čtěte také na blogu: „Podrobná recenze fotoaparátu Canon EOS R5“

Objektiv Canon RF 5,2 mm f/2,8 L DUAL FISHEYE

Od objektivů pro nadšence skočíme do specializovaného prostředí filmařiny. Ovšem ne jen tak obyčejné. Tento konstrukčně naprosto unikátní objektiv je totiž navržen speciálně pro tvorbu 180° videí ve virtuální realitě. Má kompaktní rozměry, slibuje špičkovou kvalitu obrazu a optické vlastnosti, které se podobají vnímání světa lidským okem. Objektiv funguje tak, že na snímač promítá obraz ze dvou cirkulárních fisheye objektivů a tím vytvoří stereoskopický 3D záznam.

Canon dual fisheye
Ostření objektivu je manuální. Konstrukce objektivu je překvapivě kompaktní.

RF 5,2 mm f/2,8 L DUAL FISHEYE – hlavní funkce a vlastnosti

  • Ohnisko 5,2 mm s úhlem záběru 180°
  • Vysoká světelnost f/2,8
  • Snadná tvorba VR videí a zrychlení postprodukce
  • K dispozici specializovaná aplikace a plug-iny pro produkty třetích stran
  • Možnost použití gelových filtrů
  • Utěsnění proti prachu a vodě

Tip: Prohlédněte si všechny objektivy pro bajonet Canon RF v našem e-shopu

Na závěr

Canon od představení prvního fotoaparátu s bajonetem RF ušel obrovský kus cesty, a důkazem je neustálé rozšiřování výběru kvalitních objektivů. Těší mě i to, že si z nabídky vybere opravdu každý a systém se neprofiluje pouze na profíky. Pro ty si Canon nachystal nekompromisní „L skla“ a pro nadšence zase levnější, ale stále velmi dobré objektivy, které pokrývají široké spektrum ohniskových vzdáleností. Vyloženě překvapením je pro mě duální rybí oko, které se zaměřuje na specializovaný okruh uživatelů a je inovací ve světě VR videí. Máme se na co těšit – kromě objektivů čekáme i na profesionální CSC fotoaparát Canon R3, který má být tečkou za zrcadlovkami i ve fotograficky náročném prostředí.

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

Přidat komentář