CEWE Fotolab
Univerzální duální nabíječka Hähnel proCUBE 2

Hähnel proCUBE 2 RECENZE – profesionální duální nabíječka

Nedávno jsem si pořídil fotoaparát Sony A7 III, ke kterému výrobce dodává pouze nabíjecí USB kabel. Nabíjení přes USB má sice své výhody při práci s powerbankou v terénu. Co když ale potřebujete nabíjet více baterií zároveň, například při použití battery gripu? Co když se vrátíte z náročného focení a hned druhý den vás čeká další? Testujeme chytrou duální nabíječku Hähnel Procube 2.

ProCUBE 2 je univerzální řešení, které se prodává ve variantě pro fotoaparáty Canon, Nikon nebo Sony. Odlišují se barevným provedením a samozřejmě vyměnitelnými adaptéry pro dané baterie. Mnou testovaná varianta pro Sony dokáže nabít všechny nejčastěji používané modely akumulátorů, tedy typ NP-BX1, NP-FW50NP-FZ100. Nabíjecí čas je u největší baterie NP-FZ100 zhruba tři hodiny při nabíjení dvou akumulátorů a dvě hodiny při nabíjení jednoho. To je dokonce lepší výsledek, než jakého dosahuje originální externí nabíječka Sony.

Hahnel proCUBE 2 a adaptér pro nabíjení AA baterií
V balení dostanete i adaptér pro nabíjení až čtyř AA akumulátorů do blesků nebo odpalovačů

Na obrázku vypadá nabíječka větší než je ve skutečnosti. Použít slovo „pěkná“ v souvislosti s nabíječkou asi nikoho nenapadne. Firmě Hähnel se ale design podařil a hlavně oranžová varianta pro Sony vypadá opravdu skvěle. Jak název Cube, tedy kostka, naznačuje, nabíječka má moderní jednoduché tvary se zaoblenými hranami. Tělo je kovové, má na dotek příjemnou a hlavně odolnou povrchovou úpravu, kdy přední straně dominuje perfektně čitelný monochromatický displej.

Hähnel proCUBE2 nabíjí dva akumulátor zároveň
Nabíjet můžete najednou dvě baterie. Displej má perfektní čitelnost.
Vyměnitelné adaptéry pro různé typy baterií.
Hahnel proCUBE2 a jeho monochromatický OLED
Displej zobrazuje všechny zásadní informace o stavu nabíjení a kapacitě.

Adaptéry pro akumulátory se vyměňují jednoduše a rychle, nástavec na AA baterie používá pouze magnet – chytré a odolné řešení.

ProCube2 je inteligentní nabíječka. Zabudovaný čip rozpozná typ baterie a podle toho upravuje napětí, čímž chrání životnost baterie. Samozřejmostí je ochrana proti přebití akumulátoru. Díky tomuto čipu umí také detekovat celkovou zbytkovou kapacitu baterie při plné kapacitě, a upraví podle toho nabíjení a tím udrží baterie v lepší kondici.

Na 300 mAh nabije baterii za přibližně 15 minut a to je skvělý výsledek

LCD displej indikuje nejen stav nabíjených baterií v procentech, ale také množství předané energie (mAh) během nabíjení. Tato informace je důležitá hlavně při krátkém nabíjení z důvodu nedostatku času, kdy není možné dobít baterii naplno. Podle hodnoty mAh lze snadno určit, na kolik snímků baterie přibližně vydrží. 300 mAh = přibližně 150 fotek, 400mAh = přibližně 200 fotek, 600mAh = přibližně 600 fotek. Na 300 mAh nabije baterii za přibližně 15 minut a to je skvělý výsledek.

Na zadní straně najdete USB konektor typu A, pomocí kterého můžete nabíjet např. mobil, BT sluchátka nebo powerbanku proudem až 2,1A.
V balení naleznete také napájecí zdroj s vyměnitelnými nástavci pro Evropu, USA a UK. Dále i 12V adaptér do auta.

Závěr

Hähnel proCUBE 2 je praktická nabíječka pro ty, který fotografují často a potřebují mít nabitých několik baterií. Nabíječka je rychlá a šetří baterie. Díky přehlednému displeji vždy víte v jakém stavu je nabíjení a kolik mAh se povedlo nabíječce do akumulátoru dostat. Možnost výměny vložek dělá nabíječku opravdu univerzální a nabíjení AA akumulátorů je třešnička na dortu. Líbí se mi, že výrobce myslel i na nabíjení v automobilu nebo v zahraničí, a v balení nechybí napájecí zdroj s vyměnitelnými koncovkami i 12V adaptér do auta. USB konektor pro nabíjení mobilního telefonu, powerbanky nebo například čtečky knih je chytrým detailem. Nabíječku Hähnel proCUBE2 mohu pouze a jen doporučit.

Karol Srnec

Som fotograf, editor a lektor na voľnej nohe. Mám viac ako 25 ročné skúsenosti s fotografovaním. Pracoval som ako počítačový grafik, predajca fototechniky a odborný redaktor internetového portálu o fotografovani.

Přidat komentář