CEWE Fotolab

5 otázek pro českou vítězku největší otevřené fotosoutěže světa 2017

Jak vznikla nejúspěšnější česká fotografie, která byla mezi nejlepšími a vyhrála kategorii příroda ve fotosoutěži Our World Is Beautiful? Zeptali jsme se přímo autorky, Terezie Fojtové.

Nejlepší česká fotografie a vítězná fotografie v kategorii Příroda – „Run Forest, Run“. Autorka: Terezie Fojtová

Zkuste popsat, jak vznikala vaše úspěšná fotografie se třemi ovcemi? 

Fotka vznikla z naší loňské cesty na Island. Jela jsem tam s rodiči abych jim dělala překladatelku. (smích) Dala jsem si jedno předsevzetí, řekla jsem si, že odtamtud neodjedu bez fotky ovcí. Když jsme pak jeli po silnici a viděla jsem nějaké ovečky, tak jsem poprosila o zastavení auta. Vystoupila jsem a začala fotit, jenže ovce se lekly a utíkaly ode mě pryč. Ještě jsem je stihla rychle vyfotit na útěku. Když jsem si na foťáku kontrolovala, jak snímek dopadl, tak jsem si říkala, „jo, dobrý, to by šlo,“ ale v žádném případě by mě nenapadlo, že budu soutěžit.

Jaký jste měla fotoaparát a objektiv?

Měla jsem Canon 600 D s 50 mm objektivem, což také hledím, že se mně to takhle krásně povedlo zaostřit, protože tenhle objektiv jsem moc nevytahovala. Normálně jsem měla širší objektiv. Nakonec jsem ráda.

Vítězka, ředitelka Czech Photo Centre Veronika Souralová a předseda představenstva CeWe Ing. Pavel Schreiber
Terezie Fojtová, Veronika Souralová (Czech Photo Centre) a Ing. Pavel Schreiber (CEWE)

Fotíte normálně přírodu?

Vůbec ne. Pro mě je to hrozný odklon, fotím totiž hlavně portréty a módu, kde si mohu lidi stylizovat, vybrat si oblečení, prostředí. Tady to je naopak momentka z přírody. Tohle byla vlastně náhoda a ještě ten snímek vyšel hned na první pokus.

Jak dlouho fotíte?

Focení se věnuji od 10 roků, kdy jsem strašně toužila po tom, mít vlastní foťák. Rodiče měli zježené vlasy hrůzou, když jsem jim kradla ten jejich, takže mně radši potom koupili můj první vlastní foťák k narozeninám. Byl to kompakt. A doteď jsem se focení nevzdala, studuji ho a fotila jsem už i svatby, hlavně pro kamarády. Mám z toho velkou radost, strašně mě to baví.

Vzpomenete si na den, kdy jste se dozvěděla, že jste mezi nejlepšími v soutěži Our World Is Beautiful, která je za rok 2017 největší otevřenou fotosoutěží světa?

To mně přišel domů jednoho dne dopis, kde to bylo napsané. Nikdo z rodiny tomu nevěřil. Moje mamka mi říkala, že si ze mě určitě někdo dělá srandu (smích).Tak jsem napsala email, potvrdilo se, že je to pravda, ale pořád tomu nějak ani já sama nemůžu uvěřit. Je to úžasné. Osobně jsem byla v Německu, kde proběhlo slavnostní vyhlášení absolutního vítěze a vítězů jednotlivých soutěžních kategorií. Mám na to jen ty nejlepší vzpomínky.

Podívejte se na záběry z vyhlášení vítězů soutěže v Německém Fotomuzeu


O fotosoutěži Our World Is Beautiful

Zachytit krásu světa – to je hlavní myšlenka největší otevřené fotosoutěže světa v roce 2017. Do letošního ročníku bylo přihlášeno rekordně přes 183 000 fotografií. Celkem bylo oceněno 1000 z nich cenami přesahujícími částku 110 000 EUR. Nový ročník startuje na jaře 2018.

Přidat komentář