CEWE Fotolab

Nikon TC-14E III: UŽIVATELSKÁ RECENZE

Tento telekonvertor byl představen spolu s superteleobjektivem Nikkor AF-S 400mmf/2.8 E VR FL v roce 2014 a už předchozí generace z roku 2001 byla chválena pro vynikající výkon a velmi malou obrazovou degradaci, která byla téměř neznatelná.

Nyní se výrobce rozhodl aktualizovat mnoho let starou verzi, aby odpovídala nové generaci teleobjektivů typu E, přičemž je kompatibilní z předchozí řadou typu G. Starší modely mají smůlu a pro ně tento telekonvertor není určen.

Specifikace:

  • čoček/4 členy
  • nejkratší zaostřovací vzdálenost stejná jako u použitého objektivu
  • největší měřítko zobrazení cca 1.4 násobek nasazeného objektivu
  • hmotnost 190g
  • průměr x délka = 64 x 24,4mm

Dodávané příslušenství:

  • přední krytka objektivu BF-3B
  • zadní krytka objektivu LF-4
  • pouzdro CL-0715

Co je nového:

  1. elektromagnetická clona – maximalizuje přesnost expozice v kombinaci s kompatibilními objektivy
  2. fluorová vrstva je aplikována na přední a zadní člen telekonvertoru a slouží k odpuzování nečistot a vlhkosti.
  3. nová optická konstrukce pro ostré snímky s vysokým rozlišením a systémem, který minimalizuje barevné vady vlastního telekonvertoru

Nikon TC 1.4 III

Nikon TC 1.4 III

Ze specifikací je zřejmé, že jde o zcela nový optický návrh. Nyní nabízí 7 prvků ve 4 skupinách oproti 5 elementům v 5 skupinách v TC-14 EII.
To znamená, že je zde použito více optických prvků pro snížení aberace objektivu. Také je menší a o 10g lehčí v porovnání s původním modelem.
Fluorové vrstvy předního a zadního členu je jednoznačný přínos a skutečně fungují.

Optická kvalita
Už předchůdce TC-14E II byl ceněn pro velmi malou degradaci (cca 5% v tom nejlepším možném případě). Dokonce i rychlost s nasazeným telekonvertorem byla za dobrého světla téměř totožná.
V případě horších světelných podmínkách tento konvertor pracoval s mírnou ztrátou rychlosti rovněž spolehlivě a bez omezení.

Nikon TC 1.4 III
Nikon TC 1.4 III
Nikon TC 1.4 II
Nikon TC 1.4 II

A co nový model?
Opticky jsou téměř totožné, cca 1% považuji za naprosto bezpředmětné ve prospěch nového modelu a je na hranici rozpoznatelnosti co se ostrosti týče. Patrně díky jiné optické stavbě má nový model o něco sytější barvy a kontrast.

Nikon TC 1.4 III

Rychlost u modelů typu G, zvláště se světelností f/2.8 je pocitově stejná. Trochu odlišná situace je u nových modelů E, pro které byl tento telekonvertor TC-14 E III optimalizován.
Zde je vetší rychlost u světelnosti f/4 zkoušeno na Nikkor AF-S 300f/4 E PF VR zcela jasně patrná.

Rovněž u Nikkor AF-S 400 f/2.8 E VR FL je cítit rozdíl oproti totožnému modelu verze G, kdy je znát, že AF chodí svižněji. Světelná ztráta je 1.5 clony, což znamená, že za použití objektivu se světelností 2.8 dostaneme clonu 4. Dosah se prodlouží o cca 40%.

Nikon TC 1.4 III
Nikon TC 1.4 IIIjpg

Ostrost s TC14-E III je natolik uspokojivá, že lze fotit i na odcloněný objektiv. Zacloněním se ostrost logicky zvýší. Za optimum u objektivu se světelností f/2.8 považuji zaclonění na 5.6. Na této cloně dohání své delší kolegy s nativní clonou 4.

Nikon TC 1.4 IIIZa realivně malou investici se zvýší univerzálnost vaší stávající sestavy s 40% nárůstem ohniskové vzdálenosti při poklesu světelnosti o 1,5 clony. Výhodou zůstává světelnost, s níž bez problému pracuje jakákoliv zrcadlovka a to velmi spolehlivě. Také opticky dosáhneme vynikajících výsledků bez nutnosti vlastnit delší objektiv.

Výhody:

  • obrazová kvalita
  • kvalitní provedení včetně zvýšené odolnosti proti prachu a stékající vodě
  • fluorové nátěry
  • rychlost AF

Nevýhody:

  • ztráta světelnosti
  • další mezičlánek

Recenzi společně s fotografiemi pro vás připravil:

jaromír

Jaromír Kadeřábekwildlife fotograf a zákazník FOTOLAB.cz

Jaromír Kadeřábek

Přidat komentář