CEWE Fotolab

Sony RX100 III: RECENZE

Řada fotoaparátů Sony DSC-RX100 seběvědomě fotografům dává najevo, že je připravena převzít roli v mnoha situacích, zejména tehdy, kdy je velká fotovýbava na obtíž. Jak si vede třetí generace oblíbeného kompaktu v praxi?

Ač by mnozí podle nenápadného designu a malých rozměrů tomuto přístroji snadno přisoudili úlohu obyčejného kompaktu pro nenáročné uživatele, opak je zde pravdou.

Sony DSC-RX100 III (1) 16_9

Sony RX100 Mark III je natolik jedinečný, že ho mnozí (včetně recenzního serveru Digital Photography Review) považují za vůbec jeden z nejlepších kompaktních fotoaparátů své doby. Přitom tato „miniaturní krabička“ disponuje rozměry 101,6 x 58,1 x 41mm a hmotností pouhých 290g. Než se ale dostaneme k tomu, co dělá tento přístroj tak výjimečným, podívejme se nejprve na ovládací prvky a design.

Konstrukce

Fotoaparát je vyroben z kvalitní hliníkové slitiny, která přístroji zaručuje vysokou pevnost a odolnost. Jeho přední straně již z dálky dominuje velký objektiv s otočným ovladačem a společnost mu tu dělají už jen dvě loga SONY a ZEISS. Průměr  tubusu objektivu čítá 56mm, což je v porovnání s necelým 110 mm dlouhým tělem rovná polovina. Na výšku už tělo ale vítězí jen o pouhé 2mm! Co se celkové šířky přístroje týče, zde naměříte 41mm, z čehož 25mm zabírá tělo a z 16mm objektiv.

Sony DSC-RX100 III (2)

Sony DSC-RX100 III (8)

Na horní straně fotoaparátu se nachází zapínací a vypínací tlačítko, spoušť spolu s přibližovacím prstencem a kruhový ovladač režimů – ten je možné uvést do dvou automatických poloh (běžná a chytrá automatika známá jako SuperAuto), do poloautomatických režimů, včetně programového a plně manuálního nastavení, do scénických režimů, režimů pro snímání panoramatických snímků, videí a také do jednoho uživatelského módu (MR), kde si lze zvolit až tři nejčastěji používaná nastavení. Poté už je zde umístěna jen uvolňovací páčka pro vestavěný blesk.
Na levém boku přístroje (ve směru focení), se nachází další uvolňovací páčka. Ta v tomto případě ale slouží netradičně pro vysunutí elektronického hledáčku. Obě tyto pomocné síly (hledáček i blesk) jsou precizně ukryté v horní části těla fotoaparátu, nikde nic nevyčnívá, ani nepřekáží.
Na pravém boku aparátu se nacházejí dvě nenápadné zdířky – jedna pro multifunkční micro USB, druhá pro micro HDMI. Obě chrání malé, ale pevné krytky. Obě boční strany jsou každá v dolní polovině opatřené jednou značkou upozorňující na podporu Wi-Fi a NFC pro bezdrátovou komunikaci.

Sony DSC-RX100 III (8)
Sony DSC-RX100 III (10)

Zadní straně dominuje výklopný displej spolu s čtyř-směrným řídícím ovladačem s potvrzovacím středem. Ovladač je možné používat nejen klasicky v požadovaném směru nahoru, dolů, doleva a doprava, ale je s ním možné i libovolně otáčet. K tomuto účelu byl po svém obvodu opatřen vroubkováním pro lepší ovladatelnost.
Když už jsem nakousl ty směry – stisk pravého tlačítka ovladače vás dovede do režimu nastavení blesku, levé k nastavení sériového snímání, samospouště či tzv. bracketingu (zaznamenávání jednoho záběru v několika různých expozičních hodnotách). Směrem nahoru aktivujete či deaktivujete informační bloky na displeji a směr dolů vás dovede ke kompenzaci expozice pro jasově správné vyvážení scény.
Okolo hlavního ovladače se nacházejí další čtyři malá tlačítka. Jedním se dostanete do menu přístroje, druhým do rychlého nastavení nejpoužívanějších funkcí (FN tlačítko), ostatní dvě slouží tradičně k prohlížení fotografií a videosekvencí v galerii a k jejich mazání. Nad nimi se už nachází pouze opěrka pro palec s rychlou spouští videokamery.
Dle popisu by se na první pohled mohlo zdát, že snad až na ten vysouvací hledáček a velký objektiv se model Sony RX100 Mark III ničím zásadním neliší od běžných přístrojů. Na pohled tolik jistě ne, ale pojďme se podívat na vše hezky zblízka.

Objektiv

Objektiv Vario-Sonnar T* (od firmy ZEISS) pracuje v ohniscích 24-70mm. Jeho přibližovací schopnost je tedy limitována „pouhým“ 3násobným zoomem. Schválně zde zmiňuji slovo pouhým v uvozovkách, neboť díky tomuto rozsahu může být optická kvalita na neuvěřitelně vysoké úrovni a každý další krok zoomu navíc by jí jen zbytečně podtrhával nohy a snižoval tak i celý potenciál tohoto přístroje.
Objektiv vyniká výbornou světelností f/1,8-2,8. Ta najde využití nejen pro dosažení hodně vyhledávané menší hloubky ostrosti, ale také při focení za špatného světla, či snímání rychlého pohybu. Navíc přibyl ND filtr, jehož aktivací můžete snadněji fotit za hodně dobrých světelných podmínek i na malá clonová čísla. Za optickými vlastnostmi bez kompromisů včetně kresby stojí výborné asférické členy, které kompenzují celou řadu obvyklých optických vad. Nejkratší ostřicí vzdálenost pro snímání je 5cm od objektivu a to při použití plného zoomu 30cm.

Sony DSC-RX100 III (7)

Otočné okruží obepínající objektiv, slouží pro změnu scénických režimů, nastavení clony a také k přibližování. U přibližování si lze v menu přístroje zvolit, zda se má odehrávat v hladkém (tedy standardním) chodu, nebo v chodu krokovém, kde vás i nepatrný posun okruží vlevo, či vpravo, sám dovede na nejbližší daný ohniskový záběr. Tato ohniska zde tvoří nejčastěji používané hodnoty v oblasti fotografie 24mm, 28mm, 35mm, 50mmm a 70mm.
Osobně se mi hodně líbí pomalý a hladký průběh celého zoomování, včetně tichosti celého okruží. Snadněji, tedy lépe řečeno přesněji, vás totiž při focení dovede do daného místa pro dosažení maximálně vhodného výřezu scény a zajistí též plynulejší chod zoomu u videosekvencí. Chcete-li ale dosáhnout rychlejšího přiblížení, či oddálení, pak je vhodnější provést tuto změnu klasickou páčkou zoomu u spouště.

Hledáček a blesk

Velice se mi zamlouvá řešení elektronického hledáčku se 100% pokrytím obrazu. Ten je elegantně ukrytý v těle fotoaparátu, v místě, kde by většina uživatelů očekávala blesk. Po vysunutí se tak nachází přímo nad levým okrajem přístroje, tedy na ideálním místě pro pravé oko. Chcete-li ho ale používat, musíte ho nejprve zaktivovat ještě vysunutím okuláru směrem k vám. To sice může někdy nepříjemně zdržovat, ale pokud hodláte fotoaparát zapnout už s jasným úmyslem fotit skrze něj a ne přes displej, doporučuji k prvnímu kroku využít aktivační páčku hledáčku. Jakmile totiž dojde k vysunutí hledáčku, fotoaparát se celý automaticky zapne.
I když je hledáček poměrně malý, jeho rozlišení činí slušných 1,44 Mpx. Disponuje dioptrickou korekcí, antireflexním členem ZEISS T* a očním senzorem pro automatické vypnutí a zapnutí při přiblížení oka, což nebylo dosud v podobném zařízení nikdy dříve k vidění.
Věřím, že se mohou najít lidé, kteří by namísto něj uvítali spíše sáňky na externí blesk a hledáček oželeli, neboť se nyní musí spokojit pouze s malým bleskem, který se ukrývá v zaklápěcí šachtě nad objektivem a jeho vzhled (na dvou ramínkách) dává již po vysunutí tušit, že jeho výkon nebude extrémně oslnivý. Jeho rozsah se pohybuje od 0,4 do 10m a jeho intenzitu lze volit v hodnotách -3 EV až +3,0 EV. Na běžné záběry však směrné číslo 5 bohatě stačí a při výsledcích, kterých je RX100 Mark III schopen (nejen díky světelnému objektivu) dosáhnout, ho možná ani nakonec příliš často využívat nebudete. Navíc, mít u tak malého přístroje na výběr všechny tři varianty – tedy hledáček, interní blesk i sáňky – to opravdu není vždy možné. Buďme tedy alespoň vděčni za to, že se výrobce snaží tyto přednosti ve svých vlajkových lodích s označením RX100 střídat (starší verze Mark II disponovala sáňkami, zato jí chyběl právě hledáček) a vyhověl tak širšímu spektru zákazníků.

Sony DSC-RX100 III (12)
Sony DSC-RX100 III (3)

Mě osobně se tento výběr u MIII naprosto zamlouvá, neboť jsem již nejednou potřeboval fotit za situací, které si žádaly naprostou nenápadnost a světlo v obličeji z velkého LCD displeje by k tomu rozhodně nepřispělo. Zde je hledáček opravdu velkým pomocníkem.

LCD displej

3“ LCD displej (s úhlopříčkou 7,5cm) je výklopný až o 180 stupňů směrem vzhůru, směrem dolů sklopný o cca 45 stupňů a jeho rozlišení činí 1 228 800 obrazových bodů. Jas lze upravovat v krocích -2 až +2 (což platí i pro hledáček).

Sony DSC-RX100 III (9)
Sony DSC-RX100 III (6)
Sony DSC-RX100 III (4)
Sony DSC-RX100 III (5)

I přesto, že se nejedná o displej umožňující dotykové ovládání, nezazlívám mu to. Díky mnoha tlačítkům a kolečkům, jimž jde přiřadit téměř cokoliv z doslova nepřeberného množství ovládacích možností (v nabídce jich je kolem čtyřiceti), jsem tu potřebu vůbec neměl.

Obrazová kvalita

Procesor a snímač

Díky obrazovému procesoru Bionz X, můžete zachytit mnohem lépe a jasněji nejen jemné linie, ale dostanete i lepší reprodukci mnoha dalších detailů oproti předchozí generaci. Navíc se díky němu zlepšily i startovací časy přístroje spolu s rychlostí ostření.
Takto malé kompakty většinou bývají vybavené snímači o velikostech jen 1/2,3“ (cca 6,2×4,5mm), v lepším případě 1/1,7“ (cca 7,6×5,7mm). V RX100 Mark III se však proti tomu nachází velký 1“ CMOS snímač (cca 13,2×8,8mm).Sony DSC-RX100 III (13)Tento snímač pracuje v rozlišení 20,1 Mpx  a je vybaven technologií BSI (Back Side Illumination), což znamená, že se veškeré vodiče nacházejí na zadní straně snímače, nikoliv před ním a tak se veškeré světlo, které prostoupí objektivem, dostane snadněji na celou jeho plochu. Tím zbaví fotografie snadněji obrazového šumu, vykreslí lépe detaily atp. Díky velikosti tohoto snímače a světelnému objektivu tak lze navíc krásně pracovat i s hloubkou ostrosti a dosáhnout měkce rozostřeného pozadí za fotografovanými objekty.

ISO  a závěrka
Přístroj pracuje s citlivostmi 80-12800 ISO a rychlost závěrky lze nastavovat v rozmezí 30 vteřin – 1/2000 sec. Pro ještě delší expozici pak můžete využít tzv. Bulb režim.

Video

Přístroj natáčí videosekvence v rozlišení FullHD a ukládá je do formátu AVCHD, MPEG-4 a pro maximální kvalitu také do XAVC S. Podporováno je tu také nejnovější 4K rozlišení. Video jako takové má mnoho nastavení a o jeho stabilitu se tu stará opravdu výtečná stabilizace obrazu. Pro rychlé spuštění videa slouží malé tlačítko s červeným středem u opěry pro palec. Pokud však chcete s videem pracovat obšírněji (pracovat např. s clonou a závěrkou), musíte pootočit horním kolečkem režimů na ikonu videopolíčka. Fotoaparát svými schopnostmi potěší tedy nejen všechny, kteří touží po výkonné „zrcadlovce“, která by se vešla do kapsy, ale také po velmi schopném videopřístroji.

Menu

Co zde musím zmínit je také menu. To se stále podobá těm, které známe ze zrcadlovek i z předešlých modelů RX od Sony a nebylo by o něm příliš důležité psát, kdyby oproti svým předchůdcům, nedoznalo v MIII jedné zásadní změny a to v podobě zapamatování si posledně navštíveného místa v Menu. Dříve jste se pro opětovnou změnu čehokoliv museli zdlouhavě znovu proklikávat celou nabídkou. To už neplatí a musím říct, že to hodně zrychluje práci s přístrojem.
Hlavní nabídka menu je rozdělena na šest listů v jedné řadě (Záznam, Usnadnění, Nastavení, Bezdrátový přenos a sdílení, Aplikace, Prohlížení a Nastavení) přičemž pod ikonami těchto listů je vždy zobrazena podstránka, na jaké se zrovna nacházíte.

Ostření

Ostření je s RX100 III opravdu velice snadné. Díky automatickému ostření na oči si můžete být vždy jisti dokonalým výsledkem, stejně tak u pohybujících se objektů díky režimu sledování. Není problém ani fotoaparát přepnout do režimu plně manuálního ostření a využít funkce MF Asistent pro usnadnění ostření za pomoci lupy, kterou si můžete snadno nasměrovat do oblasti, která vás zajímá. K tomu si lze aktivovat ještě druhého pomocníka a to funkci „Focus Peaking“. Jedná se o zjednodušení manuálního ostření pomocí jedné ze tří barev o různé intenzitě. Díky ní snadno dosáhnete i těch nejjemnějších úprav a snímek tak vždy pořídíte maximálně ostrý, neboť kde se objeví nejsilnější barevné zvýraznění, tam je dobře zaostřeno.

Bezdrátové technologie

Chceteli využívat chytrého telefonu, či tabletu k ovládání přístroje na dálku, či uskutečňovat přenosy souborů z fotoaparátu do těchto zařízení, je k tomu nejprve nutné do nich zdarma stáhnout aplikaci zvanou PlayMemories Mobile. Poté už jen stačí aplikaci spustit na telefonu či tabletu, v menu fotoaparátu se dostat na Seznam aplikací a v ní vybrat Zabudované chytré dálkové ovládání. Fotoaparát vám nabídne na displeji heslo, které pouze opíšete do kolonky, která se automaticky zobrazí  v druhém zařízení a oba přístroje se spárují. Od té chvíle můžete zoomovat a pořizovat snímky právě přes ně. Ukládání pak probíhá automaticky do zvolené paměti smartphonu. Toto propojení tedy možná nejednou oceníte i v případě, kdy zapomenete do fotoaparátu vložit paměťovou kartu a daleko od domova zjistíte, že prostor pro SD/SDHC a Memory Stick karty zeje prázdnotou. Pro spojení se smartphonem můžete využít také funkci NFC pro spárování pouhým dotykem, pokud ji váš přístroj podporuje.

Baterie, výdrž, nabíjení

Nabíjení akumulátoru probíhá prostřednictvím dodávaného napájecího kabelu, síťového adeptéru AC-UB10 a kabelu micro USB přímo v samotném těle fotoaparátu. Dle údajů CIPA je baterie s ozn. NP-BX1 schopna přístroji zajistit sílu k pořízení až 320 snímků. Hodnota není závratná, v dané kategorii fotoaparátů běžná.

Volitelné příslušenství

Pokud fotografujete hodně a často, či se s fotoaparátem vydáváte na daleké cesty od domova, možná jistě brzy zauvažujete o zakoupení druhého akumulátoru (NP-BX1), který vám v případě vybití první baterie poslouží jako záloha. Pro zajištění rychlejšího nabíjení obou článků se Vám pak může hodit dokoupitelná externí nabíječka s označením ACC-TRBX, kterou navíc můžete použít pro celou řadu dalších fotoaparátů Sony Cyber-shot, neboť s ní lze dobíjet i batrie s označením NP-BN1, NP-BN, NP-FG1/BG1, NP-FD1/BD1/FT1, NP-FR1 a NP-BK1.
Praktickým pomocníkem se může stát i dálková kabelová spoušť RM-VPR1 pro bezpřímý kontakt se spouští i tělem fotoaparátu, s praktickým ovladačem zoomu. Spoušť je kompatibilní s fotoaparáty řady NEX, SLT, Cyber-shot ai s videokamerami Handycam vybavenými multikonektorem.

Pro lepší pocit z držení nabízí výrobce též přilnavý grip AG-R2 z odolných materiálů a pro komplexní ochranu přístroje i např. stylové pouzdro LCJ-RXF v imitaci kůže.

RX100 grip (1)RX100 grip (2)

Závěr

Síla a nadřazenost velkých zrcadlovek těch nejnižších tříd pozvolna slábne a vytrácí se. Na jejich místa pomalu ale jistě nastupují čím dál tím menší a výkonnější rivalové. V první řadě to jsou systémové CSC fotoaparáty s výměnnými objektivy, které kombinují výhody špičkových kompaktů s výhodami pravých zrcadlovek a svou obrazovou kvalitou jim doslova berou vítr z plachet.
Dnes už ale navíc technologie došla tak daleko, že i tak malý a nenápadný kompakt, jakým RX100 Mark III je, zvládne pořádně zamíchat kartami a čelit mnohým z nich se vztyčenou hlavou. Není tedy divu, že obliba těchto malých, ale výkonných přístrojů mezi uživateli den ode dne roste. Začíná se pomalu utvářet nová kapitola fotografické historie, kdy i mnohonásobně menší a lehčí přístroje, které se vejdou do kapsy saka či kalhot, mohou směle konkurovat těm, které ještě donedávna vévodily žebříčkům nekompromisní kvality, ale daní za ní byla rozbolavělá krční páteř a velká brašna na rameni.
Sony RX100 Mark III mohu vřele a s klidným svědomím doporučit všem, kteří chtějí co nejmenší přístroj, který by se kvalitou pořízených snímků co nejvíce podobal velkým zrcadlovkám, či systémovým kompaktům s většími snímači a přitom se dal pohodlně nosit po kapsách.

Ocenění
Fotoaparát od svého uvedení na trh (05/2014) získal již dvě nejprestižnější ocenění – ocenění EISA Awards za nejlepší kompakt a Zlatou medajli od Digital Photography Review.

EISA logo RX100 III CZ
Print

Sony DSC-RX100 III: hodnocení produktu

8.8

Optická kvalita

8.5/10

Automatické ostření

8.5/10

Konstrukce

8.5/10

Výbava a funkce

9.0/10

Hmotnost a manipulace

9.0/10

Poměr cena/výkon

9.0/10

Potěšilo nás:

  • Kvalitní kovové zpracování
  • Výtečná obrazová kvalita
  • Bleskové odezvy aparátu, překvapivá rychlost a přesnost ostření
  • výkonná stabilizace a nový procesor BIONZ X
  • Světelný objektiv od firmy ZEISS Vario-Sonnar T* f/1,8-2,8
  • Dva uživatelsky přednastavitelné expoziční režimy C1 a C2
  • Sériové snímání 10 snímků/sec
  • Bulb režim, RAW, Wi-Fi a NFC, Panorama
  • Funkce DRO pro zvýšení dynamického rozsahu
  • Integrovaný šedý ND filtr

Zasloužilo by vylepšení:

  • Slabší výdrž akumulátoru
  • AF při velmi slabém osvětlení

komentářů

  • Sony RX 100 III NEUMÍ fotit. Nevyfotí ani krátery na měsíci. Neudělá lepší fotku než dobrý mobil. Opravdu vyhozené peníze.

    • Dobrý den,

      i když je Sony RX100 III už bezmála 9 let starý model, stále je to jeden z nejlepších cenově dostupných malých kompaktů, který se těší velké oblibě široké veřejnosti, fotografů. I proto za svou dobu získal několik nástupců. Ve své době, kdy smartphony ještě zdaleka nebyly tam, kde jsou dnes a kompakty také postrádaly nějaký „zásadnější potenciál“, působil doslova jako zjevení a vysloužil si mnohá ocenění. A myslím si, že i dnes má RX100 III stále co nabídnout. O tom mimochodem svědčí i jeho hodnocení na Heurece (k dnešnímu dni 90%)

      Zatímco dnešní moderní smartphony pracují tak, že uživateli nabídnou „umělé“, někdy až „idealizované“ výsledky pomocí AI, která ve zlomku vteřiny pomocí algoritmů umělé inteligence dokáže pořídit snímek s modrou oblohou namísto šedé, zesvětlit a prokreslit tmavé části a obráceně, u fotoaparátů je za výsledky stále ještě nejvíce odpovědný člověk a jeho schopnost fotoaparát nastavit. Odměnou mu pak jsou možná ne vždy tak líbivé, ale o to realitě bližší výsledky.

      Pokud s fotoaparátem nejste spokojen, doporučuji odstoupit od kupní smlouvy a zboží ve 14 dnech od zakoupení vrátit či vyměnit (byl-li zakoupen po internetu)