CEWE Fotolab
Představení novinky Samyang 35-150mm f/2–2,8

Samyang 35-150mm f/2-2,8 AF – Představení novinky

Společnost Samyang přichází na trh s novým objektivem 35-150mm f/2-2,8 pro bajonet Sony E. Objektiv zaujme skvělou světelností a velmi atraktivním rozsahem ohnisek, které mu dává potenciál nahradit celou řadu objektivů a stát se tak každodenním pracantem.

Technické parametry objektivu Samyang 35-150mm f/2-2,8

Sluneční clona objektivu Samyang 35-150mm f/2–2,8
Součástí balení objektivu bude i sluneční clona.
  • Bajonet: Sony E
  • Formát: Full-frame
  • Ohnisková vzdálenost: 35-150 mm
  • Světelnost: f/2 – 2,8
  • Clona: 9-lamelová clona s kruhovým otvorem
  • Optická konstrukce: 21 členů v 18 skupinách, 2x ASPH, 1x HB, 3x HR, 6x ED, UMC ošetření
  • Ovládání zoomu: AF/MF, linear focus, dolly shot
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 20 cm, 13-17 cm v režimu ručního ostření
  • Zvětšení: 0,18x
  • Rozměry: 93 x 158 mm (198 mm s vytaženým tubusem)
  • Hmotnost: 1315 gramů
  • Odolnost proti povětrnostním vlivům: Ano
  • Průměr filtru: 82 mm

Objektiv je složen z 21 prvků uspořádaných do 18 skupin, které zahrnují jeden hybridní asférický člen, dva standardní asférické, tři s vysokou refrakcí a šest prvků s extrémně nízkým rozptylem. Objektiv byl rovněž ošetřen UMC coatingem, což pomůže minimalizovat ghosting a odlesky. Osobně se těším na první možnost testování ostrého kusu, Samyang už totiž dávno neplatí za levné řešení plné kompromisů a výčet parametrů to pouze a jen dokazuje.

Fotografie tří dětí pořízená objektivem Samyang 35-150mm f/2–2,8

Kromě slibované vysoké kvality fotografií si myslelo i na odolnost a objektiv je utěsněn proti povětrnostním vlivům. Samyang se, oproti svému standardu, rozhodl zvýšit ochranu objektivu tím, že věnoval pozornost celému tělu a nejen těsnění kolem bajonetu.

Zámek vysunutí zoomu objektivu Samyang 35-150mm f/2–2,8
Na objektivu nechybí programovatelná tlačítka a také důležitý přepínač režimů AF, který myslí na potřeby kreativních filmařů.

Pro koho je objektiv určen?

Samyang 35-150mm f/2-2,8 byl očividně navržen tak, aby poskytoval co největší flexibilitu při fotografování portrétů, cestování a různých eventů a reportáží. Pokud se sliby naplní a navíc bude objektiv vybaven rychlým ostřením, které si bude dobře rozumět s fotoaparáty Sony, dokážu si jej představit jako téměř dokonalý objektiv i na focení svateb. Podobná očekávání jsem měl i od objektivu Tamron 35-150mm f/2-2.8 Di III VXD a nechci říkat, že se očekávání nenaplnila, no od nového Samyangu si dle papírových parametrů slibuji více.

Rozdíl mezi ohnisky 35mm, 85mm a 150mm
Fotografie krásně ukazuje rozdíl mezi ohnisky. Fotograf se zde pohyboval a měnil perspektivu pomocí zoomu. (zdroj: Samyang)

Myslelo se i na filmaře. Například funkce Dolly Zoom Shot, která umožňuje vytvořit efekt, kdy se pozadí zdá být statické a zůstává ve stejné vzdálenosti, zatímco objekt v popředí se zdá být větší a blíží se k divákovi. Tento efekt byl poprvé použit v klasickém thrilleru Alfreda Hitchcocka Vertigo. Další funkcí je Cinematic Video AF, která má zajistit plynulé přeostřování i v automatických režimech. Lineární ovládání ostření Linear MF Focus Control umožňuje přesné ovládání ostření a funkce Digital Par-Focal umožňuje zachovat vzdálenosti zaostření i při zoomování.

Fotografie jídla pořízená novým objektivem Samyanga
Objektiv slibuje širké možnosti využití, poměr zvětšení ovšem nenasvědčuje možnosti focení přesvdčivých detailů, ale to bychom chtěli příliš. (zdroj fotografie: Samyang)

Věřím, že nový objektiv od Samyangu bude skvělou volbou pro fotografy a filmaře, kteří hledají všestrannost a snad poskytne i špičkovou kvalitu obrazu. S jeho širokým rozsahem ohniskových vzdáleností, výbornou clonou a odolností proti povětrnostním vlivům, je tento objektiv skvělou volbou pro všechny, kteří nechtějí měnit objektivy, i přesto se nespokojí s kompromisy.

Objektiv Samyang 35-150mm f/2–2,8 můžete objednat na našem e-shopu Fotolab.cz

Stanislav Mach

Díky více než patnácti letům zkušeností s fotografií dokážu poradit a vybrat vhodné nástroje a postupy pro začínající i profesionální fotografy. Aktivně se věnuji svatební a reportážní fotografii a důkladnému testování technologických novinek. Mou práci najdete, kromě CEWE Fotolab blogu, i v předních českých fotografických magazínech.

komentářů

  • Objektiv vypadá skvěle, koukám na něj delší dobu. Tak nějak jsem doufal, že vyjde i s jinými bajonetemy, aby ho mohla používat také většina fotografů, ne pouze uživatelé jedné značky, ale asi bohužel. 🙂

  • Objektiv vypadá skvěle, koukám na něj delší dobu. Tak nějak jsem doufal, že vyjde i s jiným bajonetem, aby ho mohla používat také většina fotografů, ale asi bohužel. 🙂