CEWE Fotolab

Rozhovor s vítězem CEWE FOTOKNIHY roku

Autor vítězné CEWE FOTOKNIHY 7. ročníku oblíbené soutěže si odvezl svou cenu – nový Peugeot 308, ale ještě před tím jsme mu položili pár otázek o jeho knížce Skotsko a o jeho focení.

Vítěz soutěže CEWE FOTOKNIHA roku Zdeněk Jedlička s manželkou
Vítěz soutěže CEWE FOTOKNIHA roku Zdeněk Jedlička s manželkou

CEWE FOTOKNIHA Skotsko autora Zdeňka Jedličky udělala na VIP porotu ve finále soutěže CEWE FOTOKNIHA roku obrovský dojem. A i když bylo vyhlášení vítěze napínavé, tak se nakonec ukázalo, že kniha Skotsko měla náskok několika hlasů.

Hvězdná porota finále CEWE FOTOKNIHY roku

Nás zajímalo, jestli náhodou není autor Zdeněk Jedlička profesionální fotograf, jak knihu sestavoval a jak vlastně probíhalo samotné focení a úprava fotografií.

Vítěz soutěže CEWE FOTOKNIHA roku Zdeněk Jedlička s manželkou
Vítěz soutěže CEWE FOTOKNIHA roku Zdeněk Jedlička s manželkou u svého nového auta

Jak vznikaly snímky? 

Vše začalo loni v únoru, kdy jsme vycestovali na fotozájezd na 14 dní do Skotska. Kromě nás amatérských fotografů jel také fotograf Jirka Stránský. Ten nám ukázal atraktivní místa na focení. Celkem vzniklo asi 1000 fotografií. Ale spoustu z nich jsem smazal, mnoho jich posloužilo jako vrstvy a masky. Takže finálních snímků po úpravách bylo na výběr do knihy mnohem méně.

Na co jste fotil?

Na Canon EOS 5D Mark III. A objektivy Canon 16-35mm f/2,870-200mm. Potom jsem měl s sebou ještě nějaká pevná skla od Sigmy.

Kniha Skotsko byla vaše prvotina?

Nějaké CEWE FOTOKNIHY jsem už před tím dělal, ale tuhle jsem už opravdu myslel vážně. U ní jsme si už i trošičku pohrál s tou grafikou. Nakonec jsem zvolil formát XL panorama a matný fotopapír, na kterém vypadají podle mě krajinky naprosto ideálně.

Kompletní výsledky soutěže, videa, galerie, listování vítěznou knihou

Jak dlouho jste knihu tvořil?

Byly to dvě etapy. Když jsem přijel ze Skotska, tak jsem fotografie odložil a nechal je uležet. Když jste ještě plný vzpomínek a emocí, tak se na fotky díváte příliš nekriticky, protože máte ještě ta místa a situace před očima. Ale když tomu necháte pár měsíců odstup, tak už na tom můžete v klidu a objektivně pracovat. Celkem mi to zabralo nějakých 20 hodin čistého času včetně úpravy fotek.

Celkem jste vyfotil ve Skotsku 1000 snímků, jak složité bylo vybrat jen těch pár desítek nejlepších do CEWE FOTOKNIHY?

Hodně, to mi vlastně sebralo nejvíc času. To si tak každý večer sednete k počítači a vybíráte a vybíráte, až se nakonec dopracujete k 50 fotografiím do knihy.

Pojďme k designu knihy. Jsou v ní krásné velké fotografie místy doplněné bílým pruhem s texty ve stupních šedi. 

Já jsem měl celkem jasno v tom, že když budu dělat knihu s krajinkami a přírodou, tak musí mít jednoduchý design, který jsem doplnil texty.

Prolistovat knihu: https://www.cewe-fotokniha.cz/soutez/vysledky-predeslych-rocniku/vysledky-souteze-cewe-fotokniha-roku-2016.html
Prolistovat CEWE FOTOKNIHU roku – Skotsko

Jak se kniha líbila, když jste ji přinesl poprvé domů?

Kniha se samozřejmě celé rodině i v práci strašně líbila, protože jsou to laikové (smích). Já osobně bych už dnes některé fotky do knížky vůbec nedával, byl bych kritičtější.

Čím se živíte? 

Pracuji ve strojírenství jako vedoucí výroby v Kladně. Focení mám na vyčištění hlavy po večerech. S foťákem vyrážím fotit čtyřikrát až pětkrát za rok. Máme hodně rádi České Švýcarsko, to je super lokace.

Je pro vás focení ten nejoblíbenější koníček?

Možná k tomu ještě sport a vnučka, která se nám narodila v prosinci. Co se narodila, tak jsme vystěhovali doma místnost a vytvořili takový provizorní ateliér, kde ji fotím jednou za 14 dní, maximálně jednou do měsíce. Chtěl bych ji pak vytvořit knihu za první rok života.

Důležitá otázka na závěr – čí bude auto?

Auto bude samozřejmě manželky (smích).

Vítězi ještě jednou upřímně gratulujeme k měsíční ceně fotoaparátu Olympus OM-D E-M10 Mark II, a hlavně k novému Peugeotu 308 od Federal Cars.

Nový ročník soutěže startuje 1. září 2017, tak už zbývá jen začít chystat svou CEWE FOTOKNIHU.

Program na sestavení CEWE FOTOKNIHY v plné verzi zdarma

Přidat komentář