CEWE Fotolab
martin rak

Rozhovor s fotografem Martinem Rakem – porotcem světové fotosoutěže CEWE Photo Award

Světově uznávaný krajinářský fotograf Martin Rak je jedním z VIP porotců celosvětové fototgrafické soutěže CEWE Photo Award, která bude brzy znát svého vítěze. Co pro něj znamená fotografie a jaký je jeho názor na fotosoutěže?

martin rak

Charakteristické fotky světově uznávaného fotografa Martina Raka zachycující dramatické momenty krajiny zaručeně poznáte. Jeho snové fotografie jsou dílem, často spousty hodin, trpělivého čekání na ideální podmínky a to správné světlo. Jeho nejoblíbenější a zároveň „nejnafocenější“ lokalitou jsou severní Čechy. Získal spoustu ocenění v mezinárodních fotografických soutěžích EISA Maestro, International Photo Awards IPA, Prix de la Photographie Paris Px3.

.

martin rak
Autor: Martin Rak

Co pro vás znamená fotografie? Jaký fotografický žánr rád sledujete kromě krajinek? Máte 1 oblíbenou ikonickou fotku? 

Fotografie je pro mě především velkou zálibou, ale v poslední době také práce. Jakmile se dívám na svět skrze hledáček fotoaparátu, nemyslím na nic jiného a soustředím se jen na fotku. Je to úžasný relax a pokud se občas vysněný snímek povede, přichází velká radost.
Sleduji hlavně fotografy krajiny a přírody, ale oslovit mě samozřejmě dokáže fotografie z jakéhokoli žánru.  
Mám více oblíbených fotografií od různých autorů, takže nedokážu jmenovat pouze jednu. Hodně mě baví třeba zimní minimalistické snímky z Japonska od Michaela Kenny.  

martin rak
Autor: Martin Rak

Jakou fototechniku nosíte v batohu, když jedete fotit? Máte nějaký kousek, na který nedáte dopustit, oblíbený objektiv atp.? 

Od samého začátku používám fototechniku Canon a nikdy mě nezklamala. Již šestým rokem fotím zrcadlovkou Canon 5DS R a objektivy Canon 16-35 f/4L IS a 70-300 f/4-5.6L IS. Poslední dobou jsem měl několikrát možnost fotit Canonem R5 a musím říct, že jsem mu přišel dost na chuť. Můj příští foťák bude určitě bezzrcadlovka.  

Jaké jsou vaše milované fotolokace? 

Ačkoliv jsem fotografoval v různých koutech světa, moje nejoblíbenější fotografické lokality leží v severních Čechách. V poslední době se moc rád vracím do Jizerských hor.  

 Jste porotcem prestižní fotosoutěže CEWE Photo Award. Co musí fotografie mít/nemít, aby vás zaujala? 

Špatně se to popisuje. Fotografie mě musí především oslovit. Obecně platí, že dobrá fotka musí mít dobrou kompozici se zlatým řezem, správné světlo, perfektní technické zpracování atd., ale výjimečná fotografie v sobě má ještě něco “navíc”, něco, co do ní vloží autor ze sebe a co zároveň rezonuje se mnou jako s divákem.  

 Jaký máte názor na fotografické soutěže?  

Fotografické soutěže jsou určitě dobrým zrcadlem pro fotografy a zároveň šancí, aby jejich práci ohodnotili profesionální porotci. Pokud fotograf v soutěži uspěje, může to být také skvělý nástroj pro nastartování další kariéry. Soutěží je však v poslední době celá řada, a je potřeba z nich vybírat. Obecně bych doporučil účastnit se takových soutěží, kde vás zaujmou vítězné fotografie z předchozích ročníků a/nebo složení poroty.  

Děkujeme Vám za rozhovor a pro Vaši další práci přejeme hlavně dobré světlo!

Přidat komentář