CEWE Fotolab
Autor fotografie: Angelo Purgert

ROZHOVOR S FOTOGRAFEM: ANGELO PURGERT

Angelo Purgert, fotograf, kterého nelze jen tak přehlédnout. Přinášíme Vám rozhovor, ve kterém se mimo jiné dozvíte proč propadl kouzlu objektivů Tamron, jaké jsou jeho oblíbené fotografické žánry, jaký byl jeho nejnáročnější projekt.

Aneglo Purgert je členem české federace fotografického umění a mezinárodní federace novinářů. Založil a je lektorem Fotoškoly Angelo. Stál také u zrodu FOTOKLUBU PRAHA a je ambasadorem značky TAMRON pro ČR A SK.ROZHOVOR S FOTOGRAFEM: ANGELO PURGERT

Angelo, jsi velmi aktivní člověk. Nejen že jsi fotograf a pořádáš různé fotografické kurzy, přednášky a projekty, ale jsi i vášnivým karatistou a milovníkem přírody. Jak si se dostal k fotografii a byla to vždy Tvá první volba?
Fotografie byla v podstatě moje první volba. Inspiraci k fotografickému řemeslu jsem dostal od mého otce, který byl vášnivým fotografem s legendární Flexaretou. Už od mala jsem si jí od něj půjčoval a fotografie jako taková mi časem velice přirostla k srdci. V osmdesátých letech jsem již vlastnil svůj fotoaparát Pentax a začal si postupně focením přivydělávat. Zpočátku jsem fotografoval více přírodu a architekturu, teprve časem se dostal k fotografování lidí a portrétů a zjistil jsem, že to je to co mě nejvíce fotograficky naplňuje.

Autor fotografie: Angelo PurgertJaké fotografii se věnuješ?
Věnuji se především portrétní a inscenované fotografii. Moje druhé oblíbené téma je fotografie architektury.

Autor fotografie: Angelo Purgert
Autor fotografie: Angelo Purgert

Autor fotografie: Angelo PurgertTvá práce obdržela mnoho ocenění. Které z těch ocenění si vážíš nejvíce a jaký Tvůj projekt byl nejnáročnější?
Nejvíce si cením ocenění zlatou medailí od Mezinárodní federace fotografického umění a také od Americké fotografické asociace. Mým nejnáročnějším projektem byl Charitativní fotografický projekt první republika, který se vytvářel celých devět let. Ostatní ocenění, kterých si také nesmírně vážím jsou k dispozici k nahlédnutí na mých stránkách a to přímo na http://fotoangelo.cz/autor/oceneni/

Autor fotografie: Angelo PurgertProjekt PRVNÍ REPUBLIKA. Pověz nám o něm něco…
Tak především tento projekt je charitativní a tak všichni jeho aktéři na něm pracovali bez nároku na honorář a projekt svými třiceti fotografickými výstavami u nás i v zahraničí pomohl již částkou téměř 500 000 Kč na pomoc těm kteří to nejvíce potřebují např. Klinika dětské hematologie a onkologie FN Motol v Praze, Dětský domov v Dolních Počernicích, Apla pomáhající dětem s autismem a v poslední době pomáhá i seniorům. Fotografie z tohoto projektu také získaly již mnoho mezinárodních ocenění. Samotný projekt se začal fotografovat v listopadu 2009 a poslední záběr vznikl v březnu 2018. Fotografie vznikaly v překrásných interiérech a exteriérech staré Prahy. V květnu 2018 byla vydána v Knihy Dobrovský v rámci stoletého výročí vzniku republiky kniha z tohoto projektu s názvem První republika. Podnětem pro vznik tohoto projektu pro mě byla trochu uspěchaná a zkažená dnešní doba a tak jsem chtěl v retrospektivě to krásno převést právě do období první republiky, které se vyznačovalo elegantností a krásou pro detail jak v oblékání tak i v architektuře. Zkrátka první republika byla zlatou érou našeho národa.

Autor fotografie: Angelo Purgert

Mimo fotografování, pořádáš pro „lidičky“, jak Ty říkáš s oblibou, i různé fotokurzy, workshopy, přednášky či poradenství v oblasti fotografie. V čem je Tvá práce jiná a co vše lidičkám můžeš nabídnout?
Mimo fotografování mě také naplňuje lektorská činnost, kde můžu zužitkovat svou téměř čtyřicetiletou fotografickou praxi a předat své zkušenosti, poznatky a dovednosti dalším fotografům a to jak začínajícím, tak i pokročilým nebo profesionálům. Z tohoto důvodu jsem založil Fotoškolu Angelo, která nabízí svým studentům různé kurzy a workshopy od historie a ovládání fotoaparátu až po podnikání ve fotografii a autorské právo. Vybere si zde opravdu každý. Kurzy jsou rozděleny dle náročnosti a některé balíčky kurzů obsahují také absolovenský certifikát z daného tématu nebo oblasti.

ROZHOVOR S FOTOGRAFEM: ANGELO PURGERTJsi jedním ze zakladatelů FOTOKLUBU PRAHA. Jak tento projekt vznikl?
Již delší dobu jsem o nějákém klubu a nebo společenství pro milovníky fotografie přemýšlel. Znal jsem spoustu fotografů co by se rádi společně scházeli a sdíleli své názory na fotografii. Tak jsem v srpnu lońského roku založil Fotoklub Praha, který kupodivu ještě v minulosti založen nebyl. Tento fotoklub má v současnosti 54 členů a pořádáme různé setkání, besedy s význačnými fotografy, výstavy, máme svojí fotoknihovnu, fotobazar a také se účastníme soutěže o Fotoklub roku. Členem našeho fotoklubu se může stát každý fotograf, který miluje fotografii a také jí projevuje dostatečnou pokoru. Naším heslem je: Spojuje nás láska a pokora k fotografii.

Autor fotografie: Angelo PurgertCo se týče techniky, jsi ambasadorem TAMRONU pro Českou republiku, milovníkem CANONU a na cesty nedáš dopustit na OLYMPUS. Proč sis vybral TAMRON?
Tamron jsem si upřímně nevybral proto, abych se stal jeho ambasadorem a plynuli z toho pro mě nějáké výhody, ale kvůli tomu, že jeho prémiové objektivy dosahují skutečně té nejvyšší kvality i pro profesionály a často svými optickými vlastnostmi převyšují také značkové objektivy. Kvalita a optické vlastnosti objektivu byly pro mě vždy rozhodující. Možná co se týče kvality byly pro mě i zpočátku nějáké obavy a předsudky zapříčiněny minulostí, kdy opravdu byly top objektivy jen ty značkové, ale ty se rychle po prvním vyzkoušení objektivů G řady rozplynuli a Tamron je pro mě dneska TOP třída a jeho nabídka objektivů uspokojí každého fotografa pro jakýkoliv fotografický žánr.

Autor fotografie: Angelo PurgertJá osobně odpověď na nasledují otázku znám, ale nemohu se nezeptat. Tvé nejoblíbenější sklo?
Bezkonkurenčně Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD. Je to opravdu nářez.

Tamron AF SP 85mm f/1.8 Di VC USD

Kromě fotografování se věnuješ i karate. Konkrétně učíš malé děti. Jak jsi se k tomu dostal a co Tě na tomto koníčku naplňuje?
Co se týče karate, tak trénuji děti a nábor v TJ KARETE PRAHA. Karate je velmi všestranný sport co se týče soustředění, koordinace, postřehu a správného využití síly. Líbí se mi, že je do tohoto sportu pohybově zapojeno celé tělo. Ke Karate jsem se dostal již na střední škole v letech 1982 – 1985, pak jsem měl dlouhou pauzu a před dvěma lety jsem se k němu vrátil.

ROZHOVOR S FOTOGRAFEM: ANGELO PURGERTAngelo, díky za Tvůj čas. Já Ti přeji klidné prázdniny, spoustu pracovních úspěchů, pohodu v osobním životě a hlavně to zdraví. My se sice uvidíme brzy, ale pro ty, kteří by Tě chtěli kontaktovat, kam se mohou obrátit?
Tomáši, já Tobě také a už se nemohu dočkat nových modelů… Lidičky mne mohou kontaktovat telefonicky nebo přes email a to na fotoangelo@fotoangelo.cz, 776 120 100 a nebo přímo v ateliéru na adrese V Jámě 1, 110 00, Praha 1.

 

Přidat komentář