CEWE Fotolab

Olympus STYLUS 1: RECENZE

Faktory, na které je potřeba se dívat při výběru fotoaparátu, jsou i skladnost a hmotnost, možnost přiblížení a v neposlední řadě světelnost. V jednom z minulých článku jsme si rozebrali světelné objektivy a také světelné kompakty, které jsou skladné a fungují naprosto perfektně. Olympus_STYLUS_1 (6)

Skvělým příkladem fotoaparátu, který poskytne optimální vlastnosti pro všechny, kteří vyžadují kvalitu, rychlost, skladnost a přiblížení, je ultrazoom Olympus Stylus 1.

Fotoaparát, který předčí vaše očekávání a nadchne designem i ovládáním. Tělo fotoaparátu je kovové s dokonalým EVF hledáčkem, výklopným a dotykovým LCD displejem, WiFi a 10,7 krát zoom objektivem s vysokou světelností f/2,8 v celém rozsahu. Další velkou výhodou tohoto přístroje je skladnost.

Olympus_STYLUS_1 (3)

STYLUS 1 je sice kompakt, ale jeho objektiv i.ZUIKO DIGITAL jasně aspiruje na vyspělé obrazové možnosti základních digitálních zrcadlovek – a dokonce je i překonává. Objektiv je nyní kompatibilní se štíhlou širokoúhlou předsádkou WCON-08X, která spolu s TCON-17X zvyšuje rozsah ohniskových vzdáleností bez zhoršení vynikající světelnosti F2,8. Vrcholný STYLUS 1 je tak ideální pro milovníky krajinářské i interiérové fotografie, kteří často a rádi cestují. Tělo fotoaparátu je opravdu tak malé a lehké, až to každého majitele překvapí a není tedy potřeba k němu kupovat velkou brašnu.

Olympus_STYLUS_1 (1)

STYLUS 1 útočí na tradiční kategorie fotoaparátů a nabízí kreativitu a praktické fotografování ve stylu digitálních zrcadlovek, bez nutnosti nošení neskladných zrcadlovkových objektivů. Automatický senzor pohybu usnadňuje používání elektronického hledáčku, kam se obraz přepíná po přiložení k oku. Velikost hledáčku je plně srovnatelná s  běžnými APS-C digitálními zrcadlovkami, které v některých ohledech i překonává.

Olympus_STYLUS_1 (2)
Olympus_STYLUS_1 (5)

Fotoaparát je určen jak pro amatéry, tak i pro zdatnější fotografy, třeba jako kompaktnější cestovní doplněk k profesionální  výbavě. Díky funkci pro nastavení ukládání do formátu RAW nejpřijdete o žádné detaily.

Olympus_STYLUS_1 (1)

Díky vestavěné WiFi a jednoduchému propojení s „chytrým“ mobilním telefonem, můžete sdílet a posílát své fotografie kdykoliv a odkudkoliv. Mimo tuto funkci se dá smartphone po propojení s fotoaparátem používat jako dálkové ovládání pro společné fotografie. Díky tomuto propojení s telefonem můžete například jednoduše posílat a vytvářet originální fotopohlednice v naší mobilní aplikaci CEWE fotosvět.

mobilní aplikace

Nízká hmotnost a kompaktní zpracování umožnuje použití menších stativů a ideálním řešením pro dovolené, je pořízení Joby stativu, který si nastavíte a připnete téměř kamkoliv budete potřebovat.

Velkou výhodou je akumulátor, který vydrží cca na 400 fotek na jedno nabití. Základním předpokladem je ale zakoupení druhého akumulátoru, pak se Vám už nestane, že promeškáte moment nebo situaci, kterou by jste chtěli mít na fotografii.

Pokud tedy hledáte něco malého, výkoného, rychlého s kvalitním výstupem, je Stylus 1 přesně ten fotoaparát, který si oblíbíte a už nebudete chtít nic jiného.

Osobně jsem si vzal právě STYLUS 1 na svou dovolenou. Jaké fotky se mi s ním podařilo pořídit, se můžete přesvědčit sami:

Stylus1_david_bucek_foto (7)
Stylus1_david_bucek_foto (2)
Stylus1_david_bucek_foto (1)
Stylus1_david_bucek_foto (3)
Stylus1_david_bucek_foto (5)
Stylus1_david_bucek_foto (8)
Stylus1_david_bucek_foto (9)
Stylus1_david_bucek_foto (6)
Stylus1_david_bucek_foto (4)
Stylus1_david_bucek_foto (10)

Olympus Stylus 1

8.5

Obrazová kvalita/snímač

8.5/10

Světelnost a kvalita objektivu

8.5/10

Video

8.0/10

Konstrukce

9.0/10

Další výbava a funkce

9.0/10

Poměr cena/výkon

8.0/10

Potěšilo nás:

  • Velký 1/1,7 CMOS snímač s rozlišením 12 Mpx
  • Ohnisko objektivu (28-300mm) spolu s fixní světelností f/2,8 v celém svém rozsahu
  • Zpracování hledáčku i celé ergonomie fotoaparátu
  • WiFi podpora (možnost ovládání pomocí chytrého telefonu)
  • Sekvenční snímání o rychlosti až 7sn./sec, FullHD video
  • Nekomprimovaný formát RAW, sáňky na blesk, externí nabíječka

Zasloužilo by vylepšení:

  • Stylus 1 neumí skládat panorama přímo ve fotoaparátu. Ty se sestavují až následně v počítači (nutnost instalace přiloženého programu)
  • Krytka baterie se hůře otevírá i zavírá a oproti zbytku fotoaparátu nepůsobí tak bytelně
david_bucek

 

Recenzi a fotogalerii  pro vás připravil:
David Buček
FOTOLAB.cz – Galerie Šantovka, Olomouc

 

Přidat komentář